Orezul in alimentatia bebelusului
Exista o gama foarte variata de produse pe baza de orez pentru bebelusi, care sunt usor de preparat, multe dintre ele continand suplimente de fier adaugate, stiut fiind ca fierul este primul element care scade in laptele matern, dupa varsta de 6 luni a bebelusului.
Faina de orez nu are foarte mare valoare nutritiva, dar este mai usor tolerata de intestinul sugarului mic atunci cand se incepe introducerea altor alimente. Se poate amesteca fara probleme cu laptele mamei sau cu formula de lapte caldut (iar mai tarziu, sucul de fructe poate contitui o alta optiune) si se poate obtine o pastagroasa sau fluida, in functie de deprinderile bebelusului tau. In general, se poate amesteca 1 lingurita cu faina de orez cu 4-5 lingurite cu lapte sau apa calduta.
In cazul copiilor alimentati cu formula de lapte praf prescrisa de medic, faina instant de orez mai aduce un plus de vitamine din grupul B (B1, B6), calciu si fosfor. De asemenea, puteti cumpara combinatii gata facute, ca orez cu banane sau prune. Dar cel mai bine le puteti prepara chiar voi.
Pe masura ce copilul creste, de la varsta de 3-4 ani, nu e recomandat sa-l hranesti cu cereale nedecorticate (paine alba, macaroane, biscuiti), orez, in acest caz, ca si deserturile preparate cu astfel de cereale. Poti folosi insa orezul nedecorticat maron.
Nutritionistii recomanda in special faina de orez, mai ales in momentul inceperii diversificarii, pentru ca este mai usoara si nu contne gluten. Majortatea parintilor gasesc si folosesc preparatele instant din comert.
Prima reteta cu orez ar trebui sa fie orezul pasat cu branza de vaci si mere. Pentru preparare, aveti nevoie de 150 g orez fiert, 50 g branza de vaci si glucoza pudra. Fierbeti orezul in apa si-l dati prin sita. Intre timp, amestecati branza cu glucoza. Pentru a-i da un alt gust, se poate adauga piure de mere.
Dupa 7 luni, puteti sa ii dati micutului dvs. orez cu mere coapte. Pentru preparare, aveti nevoie de glucoza pudra, o mana de orez si 2 mere mari. Puneti apa cu zaharul la fiert, intr-un ibric. Dupa 8-10 minute, adaugati orezul si-l fierbeti bine, pana infloreste. Alegeti doua mere mari pe care le spalati, le stergeti si le puneti intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, alegeti miezul si pasati restul cu furculita, apoi amestecati cu orezul fiert si scurt de apa. Poate fi servit ca desert sau gustare de dupa-amiaza. De asemenea, este recomandat in cazul in care copilul are scaune moi.
De asemenea, la aceasta varsta, puteti prepara budinca de orez pasat cu branza de vaci. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cescuta plina cu orez, 100 g branza de vaci, glucoza pudra, 250 g apa amestecata cu lapte, 30 g unt, 1 ou si sare. Puneti la fiert orezul ales si spalat cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scape apa si la final il treceti prin sita. Pasta obtinuta se amesteca apoi cu branza de vaci. Se toarna peste galbenusul frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Ungeti cu unt o cratita, o imbracati cu pesmet si turnati compozitia, adaugand un pic de unt deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.
- 13/10/2016 00:09 - Laptele de vaca in alimentatia bebelusului
- 07/06/2016 00:35 - Banana in alimentatia bebelusului si retete
- 13/08/2015 00:26 - Dovlecelul in alimentatia bebelusului
- 25/07/2014 01:03 - Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului
- 08/07/2012 04:00 - Alergiile alimentare la bebelusi
- 27/06/2012 04:00 - Diversificarea alimentatiei la bebelusi
- 22/06/2012 04:00 - Retete cu pepene galben