Univers de copil

A+ R A-


O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristi

O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristiFlorile, gingasul simbol al prieteniei, ofranda a naturii desfacute din amorteala iernii inghetate, au ispitit si pe creatorii marcilor postale. Ei au putut oferi astfel filateristilor una din cele mai atragatoare teme pentru colectiile lor.

Prima floare ca subiect al marcilor postale a fost mai putin gingasa. Dar ea a deschis, in anul 1909, drumul celor aproximativ 1000 de flori care au fost “emise” pana acum. Care ese aceasta floare-pionier si carei tari apartine? O aveti cumva in colectie?

Denumirile pe care le are pe diferite portiuni coasta occidentala a Africii reflecta bogatiile cele mai de seama ale acelei regiuni. Intre aceste bogatii se afla si piperul, de unde si denumirea de “Coasta piperului” data portiunii cuprinse de teritoriul Liberiei. Acest stat a emis in 1909 primele sate doua marci postale in al caror desen (comun) este o crenguta de piper cu doua flori.

Dupa Liberia sunt emise marci postale cu subiect din flora si de Compania Mozambicului (1918), Bolivia (1925), Egipt (1927), Haiti (1928), etc.

Marcile romanesti ofera primele lor subiecte din flora tarii incepand din 1956, odata cu seriile “Plante industriale” si “Flori”. In anul urmator, posta romana a pus in circulatie o serie atragatoare prin continut si reusita grafica: “Flora carpatina”, care, in cele opt valori cat numara, face cunoscute cateva din monumentele naturii din muntii Carpati. Vigneta cu legenda “Ocrotiti flora carpatina” face un apel la constiinta excursionistilor de a proteja cu deosebita grija gingasele raritati florale pe care le intalnesc in munti.

Alte serii de marci postale romanesti ne familiarizeaza cu plantele medicinale (1959), frucele de padure (1964), raritatile gradinilor botanice din Bucuresti (1961) si din Cluj (1965), ca si multe alte raritati din flora tarii.

Dintre cele mai frumoase marci postale “cu flori” emise pana acum in intreaga lume mentionam pe cele ale Elvetiei, Frantei, Ungariei, Iugoslaviei, Luxemburgului, Olandei, etc.

Ghiocei felicitari animate

Ghiocei felicitari animate

Ghiocei - felicitari animate   S-a ivit un ghiocel si-a suras la primavara si pe fata noastra-aduce zambet si lumina iarasi. Daca doriti sa trimiteti in prag de primavara o felicitare animata...

Sa ne cunoastem corpul glandel…

Sa ne cunoastem corpul glandele endocrine

Sa ne cunoastem corpul: glandele endocrine Dragi copii, noi suntem glandele endocrine: Noi suntem organele care formeaza si elibereaza apoi substantele chimice necesare corpului. Aceste substante se numesc hormoni. Hormonii transmit mesaje intregului...

Viata de familie si spatiul no…

Viata de familie si spatiul nostru

Viata de familie si spatiul nostru Traiectoria spatio-temporala a vietii de cuplu reflecta cu subtilitatea unui fin “investigator” natura si mai ales calitatea relatiilor dintre parteneri. Spatiul desfasurarii coexistentei familiale...

Enigma Otiliei citate de Georg…

Enigma Otiliei citate de George Calinescu

Enigma Otiliei citate de George Călinescu   Iată câteva citate din romanul “Enigma Otiliei” a celebrului prozator român George Călinescu.   Sărutarea nu trebuie să aibă brutalitatea asta alimentară, ci să fie uşoară, delicată.   Unde...

Scrisoare catre Mos Nicolae

Scrisoare catre Mos Nicolae

Scrisoare catre Mos Nicolae   Zapada iar se asterne E inceput de decembre Si asa sunt invatat Ca in fiecare an O scrisoare ca sa scriu Mosului celui zglobiu.