Univers de copil

A+ R A-


Nicolae Teclu – chimist roman de exceptie

Nicolae Teclu chimist roman de exceptiePe plaiurile strajuite de muntii inverziti ai Brasovului, s-a nascut in octombrie 1839, Nicolae Teclu, care prin munca sa plina de daruire si patriotism a ridicat prestigiul stiintific al tarii noastre intr-un domeniu aflat pe atunci abia la inceputuri – chimia.

O parte din studii, Nicolae Teclu si le-a facut in Brasov, iar dupa ce studiaza ingineria si arhitectura, se hotaraste sa se pregateasca pentru a deveni chimist, in dorinta si speranta ca va reusi sa initieze in tara un inceput de industrie chimica. Nicolae Teclu a sustinut cu tarie propunerea de a se contrui o fabrica de hartie in Romania, pentru a nu se mai importa o materie pentru care tara noastra era bine inzestrata de natura. La Viena s-a facut remarcat in cercurile stiintifice ale vremii prin talentul, seriozitatea si priceperea sa, fiind solicitat sa predea la Academia de Comert. Nicolae Teclu a fost ales membru al Academiei Romane.

Opera stiintifica a lui Nicolae Teclu (1839-1916) se remarca prin originalitate, cele circa 50 de lucrari publicate se bazeaza pe propriile cercetari de laborator. Una dintre cele mai importante – asupra flacarii si gazelor explozive – l-a condus la construirea becului cu gaz (“arzatorul”) ce-i poarta numele si care este bine cunoscut in laboratoarele de chimie si fizica. Alte cercetari in domeniul arderii gazelor l-au codus la inventarea unui aparat avertizor contra exploziilor din mine, care primejdiau grav viata minerilor. De retinut, perfectionarile care faceau aparatul sa semnalizeze de la distanta primejdia. In urma savantului a ramas o impresionanta mostenire de aparate si dispozitive de laborator deosebit de ingenioase, unul dintre originale aflandu-se la Muzeul Universitatii din Bucuresti.

Gandindu-se la progresul tarii, alaturi de alti intelectuali progresisti, Nicolae Tecla face propuneri pentru descoperirea si analizarea stiintifica a zacamintelor de carbuni si alte materii prime din Romania, pentru a impulsiona astfel dezvoltarea economica, industria si agricultura.

Viata si munca lui Nicolae Tecla, animate de un profund patriotism, se inscriu cu litere de aur in istoria stiintei romanesti.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Romanie glie sfanta

Romanie glie sfanta

Romanie glie sfanta Va oferim spre lectura poezia „Romanie glie sfanta” scrisa de St. G. Theodoru. Ramai cu bine floare ce lacramand petale Opresti fara...

Cum salutam si cum raspundem l…

Cum salutam si cum raspundem la salut

Cum salutam si cum raspundem la salut Despre salut se pot spune foarte multe, el a variat ca forma si mod de manifestare in diverse epoci si la diferite popoare. Fara indoiala...

Despre Slanic si versuri la ce…

Despre Slanic si versuri la ceas de seara

Despre Slanic si versuri la ceas de seara Va oferim spre lectura poezia „Slanic” scrisa de G. Tutoveanu. Parau-si canta basmul lui de veacuri, Pe...

Jucarii poezii pentru cei mai …

Jucarii poezii pentru cei mai mici copii

Jucarii - poezii pentru cei mai mici copii   Va oferim spre lectura poezia „Jucarii” scrisa de Agnia Barto, ideala pentru cei mai mici copii. Traducerea in limba romana apartine de C....

Sa invatam sa desenam un ganda…

Sa invatam sa desenam un gandacel

Să învăţăm să desenăm un gândăcel   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un gândăcel, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.