Misterul piramidei lui Keops
Cercetarile efectuate de arheologi au aratat ca piramida lui Keops, construita in urma cu peste 4.600 de ani, este departe de a-si fi dezvoluit toate secretele. Astfel, arhitectii francezi J. P. Goidin si G. Dormion sunt de parere ca anomaliile de constructie ale marii piramide, singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care au rezistat timpului, pot fi explicate admitandu-se existenta unor culoare si chiar incaperi secrete. Atentia celor doi arhitecti francezi a fost in mod deosebit atrasa de fisurile din grinzile de granit ce alcatuiesc plafonul camerei regelui. Asemenea fisuri pot fi vazute si in cazul etajelor de descarcare aflate deasupra camerei regelui.
Ele ar fi dovezi, in opinia arhitectilor mentionati, pentru existenta spre nord a “adevaratei” incaperi funerare a faraonului Keops. Ea s-ar afla in centrul geometric al piramidei. S-ar explica astfel pozitia usor deviata spre stanga in raport cu axa a camerei regelui, pozitie ce a framantat intotdeauna. Aceasta opinie a fost intampinata de unii oameni de stiinta cu scepticism, ei atragand atentia asupra seismicitatii zonei in care se afla piramida. Pe de alta parte, se aminteste ca in anul 1837 colonelul Howard Vyse, care a explorat intreaga piramida a lui Keops, a folosit praf de pusca pentru a-si croi drum mai sus de camera faraonului, iar exploziile nu au facut decat sa mareasca fisurile deja existente. Astrasi de misterul piramidei lui Keops expertii francezi au intreprins o serie de cercetari in interiorul piramidei.
In urma masuratorilor in sectoarele indicate de Goidin si Dormion, s-a descoperit existenta unei diferente de densitate in partea centrala a culoarului reginei. Cu ajutorul microgravitatiei, metoda de prospectare nedistructiva utilizata pana acum de geologi, au fost depistate in peretele culoarului reginei patru cavitati. Incercarea de a se intreprinde microforaje pentru a se putea ajunge la cunoasterea cavitatilor a esuat din motive tehnice. Nu s-a putut strapunge nisipul de dincolo de peretele de piatra. Specialistul Ahmed Kadbry director al departamentului de antichitati al Egiptului a declarat, dupa examinarea esantioanelor de materiale obtinute in urma forajelor, ca acestea erau de un tip utilizat de vechii egipteni pentru “scopuri speciale”, cum ar fi cele legate de ritualurile de inmormantare. Specialistii japonezi au examinat, la randul lor, cu scannere ultraperfectionate interiorul marii piramide de pe platoul Gizeh si au descoperit, se pare, un tunel secret.
Sakuji Yoshimura, profesor la Universitatea Weseda, a aratat ca aceasta descoperire a fost facuta oarecum intamplator. Folosindu-se de un emitator de unde electromagnetice si de un computer, expertii niponi au verificat si confirmat intai cavitatile descoperite de cercetarorii francezi in apropiere de camera reginei, si apoi, pe baza unor calcule proprii au examinat alte spatii din interiorul piramidei. Ei au constatat ca la circa doi metri dincolo de peretele nordic al camerei reginei se afla o noua cavitate necunoscuta care putea fi un tunel secret. In aceasta cavitate a fost detectat un “dulap” pe rotile care pe monitorul calculatorului apare in culorile albastru si portocaliu. Au fost depistate, de asemenea, niste goluri in apropierea sfinxului.
In cazul piramidei lui Keops, cercetarile au condus deocamdata la o veritabila disputa intre specialisti.
- 24/06/2013 17:15 - Viata in apa si pe uscat
- 21/06/2013 11:05 - Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza
- 20/06/2013 08:09 - Razboiul pentru Independenta Romaniei
- 19/06/2013 15:04 - Populatia ainu pieile rosii ale Japoniei
- 18/06/2013 00:57 - Biografia refacuta a dinozaurilor
- 16/06/2013 21:54 - Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XVII lea
- 16/06/2013 21:48 - Mihai Viteazul uneste Tara Romaneasca Transilvania si Moldova intr un singur stat
- 14/06/2013 19:35 - Mediterana calatoreste
- 13/06/2013 17:27 - Miscarea Terrei in spatiu
- 13/06/2013 17:23 - Forta de gravitatie variaza