Microelementele esentiale pentru buna functionare a organismului uman
Pe intreaga perioada a sezonului rece alimentatia umana este bogata in grasimi, in glucide, in proteine si in macroelemente, dar de cele mai multe ori destul de saraca in vitamine si elementele esentiale. Omul asteapta sezonul cand in speranta ca va beneficia din plin de verdeturi, de salate crude, adica de vitamine. Ori, pentru ca efectul acestora sa fie cel asteptat, omul trebuie sa consume elementele esentiale aflate sub forma de urme si suburme.
Aceasta pentru ca cercetarile moderne au evidentiat faptul ca in absenta acestor microelemente, vitaminele sunt in general incapabile sa-si exercite functiile in organismul uman. Mineralele, care include in grupa lor elemente esentiale aflate sub forma de urme si suburme, participa atat la constituirea enzimelor denumite “”metalo-dependente”, care reprezinta circa doua treimi din enzimele organismului uman, cat si la procesele catalitice de reactie biologice specifice.
Ne propunem sa prezentam principalele elemente existente sub forma de urme si suburme in organism, rolul lor in metabolism, manifestarile carentiale, sursele alimentare si doza zilnica.
Cromul
Metabolism: activator al metabolismului glucidelor si lipidelor. Zaharul poate fi metabolizat corent numai in prezenta cromului.
Manifestari carentiale: tulburari prediabetice, ateroscleroza, obezitate.
Surse alimentare:
- de origine vegetala: zaharul brut din trestia de zahar, piperul negru, germenii de cereale, cerealele. Fructele si legumele contin foarte putin crom.
- de origine biologica: drojdia de bere, drojdia de panificatie.
- de origine animala: ficatul si rinichii sunt sarace in crom; la fel, carnea.
Se considera ca o doza de crom trivalent de 10-4- mcg/24 ore sub forma organica pare a reprezenta necesarul normal al organismului uman.
Cobaltul
Metabolism: stimulator, actioneaza in sinteza globulelor rosii impreuna cu vitamina B12, vasodilatator periferic, sedativ, calmant.
Manifestari carentiale: anemie, tulburari circulatorii ale extremitatilor.
Surse alimentare:
- de origine animala: in general, alimentele de origine animala ca, de exemplu, ficatul, contin in medie intre 0,15-0,25 mg cobalt/1 kg substanta uscata. Carnea contine in general mai putin cobalt. Alte surse sunt carnea si maruntaiele de vita, tonul, alte specii de peste oceanic, carnea de pui, ouale.
- de origine vegetala: vegetalele contin putin cobalt. Numai vegtalele cu frunze verzi, ca, de exemplu, laptuca, varza si spanacul, sunt relativ mai bogate in cobalt.
Cuprul
Metabolism: actiune antiinflamatorie, actiune antiinfectionasa si antiulceroasa, stimulator al sintezei colagenului. Cuprul este necesar la sinteza melaninelor, este responsabil al pigmentarii pielii prin intermediul tirozinazei.
Manifestari carentiale: anemii, tulburari osteo-articulare, infectii, absenta sa influentand negativ metabolismul glucozei, metabolismul lipidelor si biosinteza mielinei.
Surse alimentare, reprezentand poste 1 mg/100 g de aliment proaspat:
- de origine animala: cacaua, alunele, fructele si legumele uscate, cerealele, germenii de grau.
- de origine vegetala: molustele, stridiile.
Doza recomandata pentru adulti: acest microelement este esential, benefic pentru anumite actiuni ale sale, dar malefic prin altele, care nu trebuie neglijate. Este deci prudent sa se stabileasca dozele zilnice din acest microelement la maximum 1-2 mg/24 ore, dar niciodata pe termen lung.
Fierul
Metabolism: transportor de oxigen in hemoglobina, factor de dezintoxicare.
Manifestari carentiale: anemie, anorexie.
Surse alimentare. Aportul fierului in organismul uman depinde de continutul sau din alimente si de absorbtia de catre organism a fierului consumat. Alimentele cu cel mai mare continut in fier sunt:
- de origine animala: vinul, care contine: 5,0 - 25,0 mg/100 g; faina de porumb, care contine: 3,0 - 3,5 mg/100 g; faina de grau: 2,0 - 3,5 mg/100 g; fasolea: 1,5 - 9,5 mg/100 g; spanacul: 1,7 - 4,5 mg/100 g; ciocolata, care contine: 1,5 - 2,5 mg/100 g; orezul: 0,2 - 2,0 mg/100 g. caisele si, in general, fructele contin putin fier.
- de origine vegetala: carnea rosie, deci de vita, care contine 2,9 - 5,6 mg/100 g; ficatul si maruntaiele, care contin 8,0 - 18,0 mg/100 g; stridiile, care contin 6,0 - 7,0 mg/100 g; pestele este relativ sarac in fier, continand circa 1,0 mg/100 g.
Iodul
Metabolism: activator al tiroidei.
Manifestari carentiale: tulburari de crestere, debilitate mintala.
Surse alimentare:
- de origine animala: grauntele cerealelor.
- de origine vegetala: fructele de mare, algele.
- 27/11/2014 02:00 - Aluminiul in organismul uman porti de intrare si de iesire
- 20/08/2014 01:07 - Omul si inteligenta ca produs al activitatii creierului
- 18/08/2014 01:02 - Omul genetica si inteligenta
- 15/08/2014 01:27 - Poluarea aerului si sanatatea
- 28/07/2014 02:16 - Haine antibacteriene si imbracaminte bio
- 13/07/2014 01:03 - Rolul ereditatii si al vointei asupra longevitatii
- 21/03/2014 16:18 - Cum are loc dezvoltarea afectiva
- 21/03/2014 16:08 - Carentele climatului familial
- 15/02/2014 02:11 - Fericirea in copilarie
- 28/01/2014 14:43 - Inteligenta este sau nu ereditara