Univers de copil

A+ R A-


Luptele pentru eliberarea Tarii Romanesti in timpul lui Mihai Viteazul

 

In adanca robie si decadere era prabusita Tara Romaneasca la venirea lui Mihai Viteazul! Boierii lacomi si domnii nevrednici dinaintea lui s-au vandut sultanului si au inglobat tara datorii grele. Pretutindeni stapanea jalea si intunericul.

 

Mihai Viteazul pregateste lupta

O clipa de nadejde s-a infiripat in inima poporului in vremea lui Mihai Viteazul. Acesta a domnit numai opt ani – de la 1593 pana la 1601. Insa faptele savarsite de poporul roman, sub conducerea lui, au uimit lumea si au razbunat multe din umilintele si jafurile indurate.

Mihai Viteazul era un om voinic si strasnic la infatisare, scump la vorba si la ras, dar hotarat la fapta. El s-a dovedit a fi neintrecut in vitejie si unul dintre cei mai iscusiti si mai indrazneti comandanti de osti din acea vreme.

Mihai Viteazul a inteles dorintele norodului de a scapa de jugul turcesc si a strans oaste in taina. A incheiat chiar si aliante cu voievodatul Transilvaniei, cu domnul Moldovei si cu imparatul Austriei.

 

Marea batalie de la Calugareni

Cand pregatirile au fost gata, Mihai Viteazul a dat semnalul de incepere a luptei. Mai intai au fost ucisi turcii care venisera in tara sa ia birul. Apoi, oastea Tarii Romanesti a trecut Dunarea, atacandu-i pe turci si indemnandu-i si pe bulgari sa intre in lupta. Infuriat, sultanul a trimis pe tatari sa prade tara. Dar oastea lui Mihai Viteazul i-a risipit “cat ai fierbe un ou de gaina”, cum scrie un cronicar. Vazand indrazneala lui Mihai, sultanul trimise in anul 1595 o armata puternica, sub comanda lui Sinan-Pasa, un general batran, mester in razboaie. Oastea Tarii Romanesti era cu mult mai mica decat cea turceasca. Mihai a stiut sa o aseze intr-un loc potrivit pentru lupta, la Calugareni, pe apa Neajlovului. Cand turcii se pregateau sa treaca Neajlovul, Mihai-Voda ii izbi cu toata puterea. El se bizuia pe vitejia ostenilor care-si aparau tara si libertatea. Oastea Tarii Romanesti i-a inecat pe turci in mocirla Neajlovului. Chiar Sinan-Pasa cel vestit a cazut in apa si ar fi pierit acolo daca nu l-ar fi scos niste ostasi de-ai lui.

Multe arne si steaguri turcesti au luat romanii in batalia de la Calugareni.

Apoi, cu ajutorul transilvanenilor si al moldovenilor, Mihai Viteazul a alungat oastea lui Sinan Pasa si a batut-o la Giurgiu. O buna parte din prada jecmanita din tara a luat-o inapoi.

 

Refacerea tarii

Dupa infrangerea turcilor, tara jefuita s-a refacut repede. Comertul s-a inviorat. Dar Mihai-Voda si boierii n-au avut intelegere pentru taranime. Au pus-o sa plateasca dari grele. Neputandu-le plati, taranii erau siliti sa se “vanda” boierilor ca iobagi. Astfel, s-a ajuns ca boierii Buzesti, de exemplu, sa stapaneasca peste 120 de sate de iobagi.

Cu toate acestea, poporul a continuat sa lupte pentru libertatea tarii de sub stapanirea turceasca. Ca sa intareasca puterea tarii, pentru aceasta lupta, Mihai s-a aliat cu multe tari europene. Solii poporului roman au ajuns pana in Rusia, incheind cu aceasta legaturi de prietenie si de ajutorare in caz de primejdie.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Deviatiile coloanei vertebrale…

Deviatiile coloanei vertebrale la copii II

Deviatiile coloanei vertebrale la copii II Cel mai frecvent (80% din cazuri), se intalnesc scoliozele idiopatice, de cauza inca necunoscuta. Avand in vedere criteriul varsta, in cadrul scoliozelor idiopatice se distring:...

Poezii scurte de iarna pentru …

Poezii scurte de iarna pentru copii

Poezii scurte de iarnă pentru copii   Află câteva poezii scurte de iarnă pentru copii. Sunt frumoase şi simple pentru învăţat.   Iarna de Natalia Poşa Unde-s oare florile?Le-au gonit ninsorile?Iarna albă, iat-o, vine!- Hai...

Romanta policroma de Ion Minul…

Romanta policroma de Ion Minulescu

Romanţă policromă de Ion Minulescu   Nu-i cer nimic…Şi totuşi, dacă-ar vrea -O, dac-ar vrea să-mi dea ce nu-i cer încă -Ar face dintr-un lac o Marmara,Şi dintr-un melc, un Sfinx săpat...

Cand insusi glasul de Mihai Em…

Cand insusi glasul de Mihai Eminescu

Când însuşi glasul de Mihai EminescuCând însuşi glasul gândurilor tace,Mă-ngână cântul unei dulci evlavii,Atunci te chem; chemarea-mi asculta-vei?Din neguri reci plutind te vei desface?

Prolapsul genital

Prolapsul genital

Prolapsul genital Sanatatea femeii trebuie pretuita deoarece frumusetea fizica si mai ales starea psihica a unei femei sunt dependente de aceasta. Una dintre afectiunile frecvent intalnite in perioada in care femeia depaseste...