Univers de copil

A+ R A-


Legende si povesti despre Martisor

 

Lumea satului si traditia populara a romanilor a atribuit de-a lungul timpului mai multe legende in legatura cu aparitia martisorului. Martisorul, simbol al venirii primaverii este oferit an de an de 1 Martie persoanelor dragi din viata noastra.

 

Povestile si legendele despre martisor spun ca:

 

Intr-o noapte furtunoasa o batrana a venit la castelul unui printului pentru ai cere adapost. Acesta de cum a vazut-o a impins-o inapoi si i-a spus:

- Cum indraznesti sa treci pragul printului? Munceste pentru a avea adapost aici!

Atunci batrana s-a transfomat intr-o printesa si i-a spus: Pentru ca nu ai mila de oameni si nu ai nici un pic de suflet te vei transforma intr-un cal, iar vraja se poate rupe doar daca o fata iti va darui ceva din inima.”

Au trecut ani si ani si printul era nefericit. Ii parea rau de nedreptatea pe care o facuse. In toti acesti ani printese au venit sa-i aduca daruri crezand ca vraja se va rupe si vor mosteni bani. Dar fara nici un rezultat.

Intr-o buna  zi o pastorita pe nume Giralda, care era indragostita de print culese o cala pe care o pregatise cu grija. Pe spatele hartiei in care era impachetata cu grija, pura si stralucitoarea cala, era scris cu rosu “martisor”.

Cand s-a infatisat in fata printului el si-a spus in gand: “'De unde cunosc ochii acestia limpezi si atat de sinceri?”

Fata i-a dat cadoul spunandu-i: “Acesta este un simbol al iubirii care o am fata de tine, printe!”. Cand printul a atins martisorul si-a recapatat infatisarea.

Si au facut nunta mare si cu multa veselie. Printul a hotarat ca in fiecare an de 1 Martie sa-si aminteasca de aceasta intamplare si baietii sa le daruiasca fetelor martisoare in semn de recunostinta si iubire.

 

A fost odata ca niciodata, o vreme in care Soarele intruchipat intr-un barbat chipes obisnuia sa coboare pe pamant pentru a dansa hora in sate. Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmarit si intr-una dintre aceste incursiuni pe pamant, l-a rapit si l-a aruncat intr-un beci, in castelul sau. 

Pasarile au incetat sa cante iar copiii nu mai puteau sa rada, dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe dragon.

Intr-una dintre zile, un tanar curajos a decis sa coboare in beci si sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au insotit, dandu-i tanarului din puterea lor, pentru a reusi sa invinga puternicul dragon.

Calatoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tanarul a reusit sa gaseasca castelul dragonului, unde era intemnitat Soarele. Si a inceput lupta, care a durat zile pana cand dragonul a fost infrant. 

Fara puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante in el. Natura a reinviat, oamenii au inceput sa zambeasca din nou, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sangele cald din ranile sale cadea pe zapada.

In timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamantul destelenit. Cand ultimul strop de sange al tanarului s-a scurs pe zapada imaculata, a murit fericit ca viata sa a servit unui scop atat de nobil. 

De atunci oamenii obisnuiesc sa impleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La inceputul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, fetelor pe care le iubesc.

Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sangelui bravului tanar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara. 

Semnificati literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa inceapa.

 

Mai multe Legende despre martisor gasiti pe http://www.interferente.ro/legenda-martisorului.html.

Luptele de pe Jiu 1916

Luptele de pe Jiu 1916

Luptele de pe Jiu - 1916 Multe victorii au avut trupele romane, dar cea mai frumoasa dintre toate a fost victoria de la Jiu, intre 13-16 octombrie 1916, obtinuta atat asupra...

Udatul fetelor obicei de Paste…

Udatul fetelor obicei de Paste ilustrat in legenda

Udatul fetelor - obicei de Paste ilustrat in legenda Udatul de Paste/Stropitul de Paste e o datina straveche, un obicei de Paste vechi, ce dainuie in unele parti...

Codex Aureus o carte rara

Codex Aureus o carte rara

Codex Aureus - o carte rara   In vremea lui Carol cel Mare, regale francilor, putini erau oamenii care stiau carte. Nici macar cei avuti si nobili care se ocupau numai cu...

Felicitari pentru copii de 1 I…

Felicitari pentru copii de 1 Iunie de colorat

Felicitari pentru copii de 1 Iunie de colorat   Pentru 1 Iunie puteti realiza niste felicitari speciale pentru copii. Va oferim ca modele o colectie de imagini specifice Zilei copilului pe care...

Serbare clasa I Sceneta Mult i…

Serbare clasa I Sceneta Mult iubit abecedar

Serbare clasa I - Sceneta “Mult iubit Abecedar”   Sfârşitul clasei I este motiv de sărbătoare. Micii boboci care au păşit în toamnă pentru prima dată pragul unei şcoli ştiu acum...