Univers de copil

A+ R A-


Legenda Minotaurului

legenda minotauruluiIn mitologia greaca, Minotaurul a fost o creatura fabuloasa jumatate om si jumatate taur. Cuvantul "Minotaur" provine din traducerea in limba greaca a sintagmei "Taurul lui Minos". Aceasta creatura a fost cunoscuta si sub numele de Asterius sau Asterion, nume pe care l-a purtat si tatal vitreg al regelui cretan Minos. Acest mit este cel mai bine expus in Heroidele lui Ovidiu.

Legendele ne spun ca inainte de a deveni rege, Minos i-a cerut zeului Poseidon un semn pentru a-l asigura ca el si nu fratele sau era urmasul tronului cretan (alte surse spun ca s-ar fi laudat ca zeii doreau sa il faca rege). Poseidon a fost de acord si i-a trimis un taur alb deosebit de frumos, cu conditia ca Minos sa sacrifice acel animal in cinstea zeului. Minos a fost atat de uimit si fascinat de frumusetea taurului incat a hotarat sa il pastreze si a sacrificat in locul lui un altul, cu speranta ca zeul nu va observa. Vazand acest gest de afront, Poseidon s-a maniat si ca sa se razbune pe Minos a facut-o pe sotia acestuia Pasiphae sa-si piarda mintile si sa se indragosteasca de taur. Pasiphae a cerut ajutorul lui Dedal, care i-a construit o vaca de lemn, acoperita cu piele si goala in interior. Regina a intrat in aceasta constructie si prin uniunea ei cu taurul alb a rezultat Asterius (cel stralucitor) sau Minotaurul. Dupa unele variante, taurul alb a devenit Taurul Cretan, capturat de Hercule in una din muncile acestuia.

Minotaurul avea trup uman si cap si coada de taur. Pasiphae l-a alaptat si l-a ingrijit cat timp acesta a fost prunc, dar dupa ce a crescut a devenit feroce. In urma sfatului primit de la Oracolul din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal (un inginer venit pe insula tocmai de la Atena, de unde a trebuit sa fuga pentru ca, orbit de gelozie, si-a ucis nepotul) sa construiasca un labirint gigantic in care sa fie tinut captiv monstrul. Labirintul se afla sub palatul lui Minos, in Knossos.

Minos i-a inchis inauntru si pe constructor si pe fiul sau, Icar. Era imposibil sa gasesti drumul spre iesire prin incurcatura aceea de coridoare si de galerii. Insa Dedal, un barbat cu infinite resurse, a fabricat pentru el si pentru baiat niste aripi de ceara; si astfel au putut sa fuga amandoi, inaltandu-se in aer. Icar, imbatat de zbor, n-a mai tinut insa seama de sfatul tatalui sau, si anume sa nu se apropie prea mult de soare; ceara s-a topit, iar el s-a pravalit in valuri, murind. Desi distrus de durere, Dedal a aterizat totusi in Sicilia.

Tezeu si Minotaurul

Intre timp Androgeus, fiul lui Minos, este ucis de catre atenieni, care erau invidiosi pe victoriile acestuia obtinute la Jocurile Panatenaice. Altii spun ca a fost ucis de taurul alb al lui Poseidon la Maraton, actiune pe care o planuise Aegeus sau Egeu, regele Atenei. Pentru a se razbuna, Minos a declarat razboi Atenei si a obtinut o stralucita victorie.

Ca tribut, a cerut la fiecare noua ani (sau in fiecare an, dupa unele variante) cate sapte tineri atenieni si sapte fecioare pentru a-i arunca in Labirint si a-i lasa sa fie ucisi si devorati de Minotaur. Cand a venit timpul celui de-al treilea sacrificiu, Tezeu, fiul lui Egeu, s-a oferit sa ucida monstrul. Planul lui era acela de a insoti grupul de tineri atenieni si de a intra in Labirint. Inainte de a pleca, i-a spus tatalui sau ca la intoarcerea corabiilor, daca planul lui a avut succes va inalta panzele albe in locul celor negre.

Ajuns in Creta, Tezeu se indragosteste de Ariadna, fiica lui Minos, cea care il ajuta sa gaseasca iesirea din labirint cu ajutorul unui ghem de ata. O alta versiune spune ca Teyeu a sedus-o pe Ariadna, care i-a dat un ghem de sfoara pe care sa-l depene, pentru a gasi drumul la intoarcere spre iesire.

Minotaurul este ucis de Tezeu cu o sabie magica oferita de Ariadna, tinerii atenieni sunt salvati si scosi din Labirint. Tinerii salvati, impreuna cu Tezeu si Ariadna, pe care a luat-o de sotie pornesc spre Atena. Pe drum insa Tezeu o paraseste pe Ariadna pe insula Naxos, unde este salvata de zeul Dionysos.

Tezeu uita sa inalte panzele albe ale corabiilor. Aegeus vede panzele negre, presupune ca fiul sau a fost ucis si cuprins de disperare se arunca in mare (marea preia numele regelui atenian: Marea Egee). Tezeu devine regele Atenei.

Desi minotaurul reprezenta la origine o singura creatura, in secolul 20 acest cuvant a inceput sa desemneze numele rasei creaturilor umanoide cu cap de taur ce au devenit foarte populare in literatura fantastica.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari mesaje urari de Anu…

Felicitari mesaje urari de Anul Nou 2015

Felicitari, mesaje, urari de Anul Nou 2015 Iata ca 2014 a ajuns la sfarsit si ne bucuram de un inca un an al vietii noastre. A fost bun? Speram ca da,...

Stupul unitate biologica

Stupul unitate biologica

Stupul - unitate biologica? De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase cercetari. Intre oamenii cu idei mentionam pe ing. Valer Lupsan din Targu Mures, pasionat apicultor si autor al unor lucrari...

Citate cu si despre Craciun

Citate cu si despre Craciun

Citate cu si despre Craciun   Iata cateva citate care fac referire la sarbatoarea de Craciun, o sarbatoare a familiei, ce duce cu gandul ca bunavointa, daruire, iubire, iertare, blandete, bucurie, dragoste,...

Plugusorul de Anul Nou versuri

Plugusorul de Anul Nou versuri

Plugusorul de Anul Nou versuri   Vezi versurile pentru plugusorul de Anul Nou. Plugusorul e una din cele mai frumoase si mai vechi datini romanesti din seara Sfantului Vasile si a Anului...

Mos Ion Roata si Unirea

Mos Ion Roata si Unirea

Moş Ion Roată şi Unirea   La 1857, pe când se ferbea Unirea în Iaşi, boierii moldoveni liberali, ca de-alde Costache Hurmuzachi, M. Kogălniceanu şi alţii, au găsit cu cale să cheme...