Legenda florii Papucul Doamnei
In multe creatii ale sale, natura si-a aratat neintrecuta-i maiestrie, dar in lumea florilor, a fluturilor si a pasarilor parca a depasit orice imaginatie. Mii de forme, de culori si nuante neasteptate, dulci si proaspete miresme, cantec de vraja, dansuri de gratie fara seaman, toate, numai maiastra si gingasa natura le-a putut inventa pentru florile, fluturii, pasarile si toate celelalte vietuitoare.
Intre minunile naturii nu pot fi uitate orhideele, splendori ale lumii plantelor, ce cresc in zonele calde ale planetei noastre, cu forme si culori foarte variate si puternic parfumate. Polenul acestor flori este cules de insecte si de niste pasarele atat de mici, incat oamenii le numesc "pasari musca", sau colibri.
Orhidee cu flori mai modeste, totusi frumoase si foarte rare printre plantele din tara noastra, exista si in unele poieni din muntii nosti. Florile lor sunt de culoare rosu-sangeriu, avand un pintene ce le face sa semene cu un papuc si de aceea noi le numim "papucul doamnei", fiind o planta ocrotita prin lege pentru a nu fi distrusa de nesocotinta celor care o culeg.
Cea mai "vanata" orhidee europeana este fara indoiala Cypripedium calceolus – Papucul Doamnei. Insasi numele ne da de stire ca avem de-a face cu o legenda… Este o legenda care a fost preluata de multe popoare, asociind forma spectaculoasa a florii cu un papuc, al Zeitei Venus, al Fecioarei Maria, al unei domnisoare, care toate, furate de dragoste, dar trezite la timp, au fugit din fata ispitei, pierzindu-si condurul in iarba. Dincolo de aceste povesti incantatoare care se pot povesti la gura sobei, realitatea este foarte trista si ingrijoratoare: Papucul Doamnei poate deveni o legenda cu adevarat, adica ceva ce a fost si nu mai este. Pentru ca a fost distrusa!
Floarea este prea frumoasa pentru ca oamenii sa nu-i fi cautat povestea!
Legenda spune ca pe aceste meleaguri ar fi poposit zeita Venus, zeita frumusetii din mitologia romana. Se povesteste ca la poalele muntilor Rarau erau trei ciobani cu turmele de oi. Era primavara si intreaga natura mustea de viata. Padurile inverzite si cantecul duios al fluierului te imbiau la vraja si la dragoste intre oameni. Venus statea lungita pe iarba moale sub un stejar si asculta fermecata glasul fluierului, uimita de frumusetea celui care canta, un cioban, pe nume Ionica. Dar si zeita era rapitor de frumoasa si de gratioasa, fiind invesmantata intr-un val alb-liliachiu, cu o coronita de flori pe frunte. Jupiter, de teama ca zeita va ramane pe Pamant de dragul ciobanului cu fluier, a slobozit un fulger teribil si i-a poruncit sa se intoarca in lacasul zeilor, in Olimp. Ascultandu-i porunca, si alergand in mare graba, Venus si-a pierdut papucul din piciorul stang.
Ionica, ciobanasul, gasind papucul, mare i-a fost mirarea cand a vazut ca papucul nu poate fi urnit din loc, ca si cum ar fi prins radacini. Si intr-adevar pana seara, in jurul papucului zeitei au crescut cateva frunze verzi, late, cu nervuri arcuite in jurul lor.
Framantat de ganduri Ionica ciobanasul a adormit langa papucul uitat de zeita, visand ca aceasta ii spunea: "Sa nu misti papucul din locul lui pentru ca el se va transforma in cea mai frumoasa floare ce va impodobi vaile muntilor vostri".
Ionica s-a trezit dimineata vesel, ramanand pironit locului ceasuri intregi pentru a vedea implinirea minunii visate. Si minunea se implini!
Povestind cele intamplate oamenilor locurilor si celorlalti ciobani, floarea crescuta din papucul zeitei a capatat numele de "papucul doamnei" sau "pantofiorul lui Venus", asa cum se stie si in zilele noastre, simbolizand dragostea de natura a oamenilor si bucuria lor la venirea verii.
Citeste mai multe informatii despre Papucul Doamnei, protejata prin Decret Regal inca din 1938, pe http://www.interferente.ro/Papucul-Doamnei-Cypripedium-calceolus.html.
- 24/11/2011 21:24 - Legenda intemeierii Romei
- 24/11/2011 20:19 - Legenda eroului Aeneas
- 24/11/2011 18:15 - Legenda lui Romulus si Remus
- 23/11/2011 20:09 - Legenda crinului
- 22/11/2011 19:02 - Legenda Garofitei Pietrei Craiului
- 22/11/2011 15:05 - Legenda florii de colt
- 21/11/2011 22:58 - Povestea fulgului de zapada
- 21/11/2011 14:17 - Mos Nicolae in lume traditii si obiceiuri
- 19/11/2011 17:53 - Renii zburatori ai lui Mos Craciun si numele acestora
- 19/11/2011 16:31 - Povestea lui Mos Craciun