Iritatia produsa de scutece la bebelusi
Copilul tau are nevoie de scutece si pampers atunci cand e micut. Intrucat doresti ce e mai bun pentru el, atunci cand apare ceva nou pe piata nu eziti sa cumperi. Probezi orice, doar sa fie bine pentru bebe. In cazul schimbarii scutecului/pampers-ului, e posibil sa apara mici umflaturi rosii si dureroase pe piele, care se intind inspre burtica si piciorusele bebelusului tau. Vorbim despre iritatia produsa de scutece la bebelusi. Dar, nu e singura cauza si, indiferent de situatie, nu e cazul sa va panicati. Vorbim despre o schimbare, iar pielea copilasului e extrem de sensibila. Astfel de iritatii produse de scutece sunt destul de frecvente in primul an de viata.
Stim ca nu e placut si nu e usor, insa bebelusul sufera in urma acestor schimbari deoarece, in urma iritatiilor, pielea sa devine rosie, sensibila, umflata si chiar cojita.
Cauze pentru iritatia produsa de scutece
Cauzele care conduc la iritatia produsa de scutece la bebelusi sunt diverse. Statisticile arata ca iritatia cauzata de scutec apare la unul din patru bebelusi. Adesea, ele apar in caz de schimbare a scutecului/pampers-ului, insa nu e singura cauza.
Una din cauze e timpul indelungat in care bebelusul e lasat neschimbat. In acest caz vorbim despre un contact prelungit al pielii bebelusului cu propria sa urina (posibil si in combinatie cu bacterii din scaunele pe care bebe le elimina), ceea ce duce la formarea amoniacului, o substanta foarte iritanta. Pana si cel mai absorbant scutec pastreaza o oarecare umiditate pe pielea delicata a bebelusului.
De asemenea, putem sa vorbim despre cauzele survenite in urma unor schimbari produse in alimentatia bebelusului. Organismul sau reactioneaza, astfel ca pot surveni modificari in ceea ce priveste compozitia fecalelor. Uneori, se poate produce chiar diaree. Diareea poate sa apara si in urma administrarii unor antibiotice. Important e sa luati atitudine si sa schimbati scutecul, evitand iritatiile de piele.
O alta cauza a iritatii pielii micutului tau se datoreaza materialului din care e conceput scutecul. La fel de bine, iritatia poate sa apara in urma folosirii unei pudre pe care pielea sensibila a bebelusului nu o tolereaza.
In fine, iritatia poate sa apara atunci cand se modifica PH-ului pielii, datorat in principal umezelii.
Tratament in caz de iritatii cauzate de scutec
Iritatiile cauzate de scutec reprezinta o sursa frecventa a indispozitiei bebelusilor, mai ales in primul an de viata. Cum e si normal, acestia reactioneaza: devin nelinistiti, agitati si plang destul de mult, pana la indepartarea problemei.
E important sa fiti foarte atenti si precauti. Tineti cont ca bebelusul trebuie sa aiba in permanenta pielea curata si uscata. Nu ezitati sa ii schimbati scutecul ori de cate ori este nevoie. De regula, e bine sa ii schimbati scutecul o data la 2 ore!
Daca au aparut probleme, e bine sa spalati funduletul bebelusului cu apa calduta, astfel incat sa indepartati orice urma de materii fecale, dupa care trebuie sa tamponati pielea cu o carpa curata si uscata, de preferinta din bumbac. De ce bumbac? Pentru a nu irita si mai tare pielea micutului.
Ar fi bine sa evitati folosirea lotiunilor si a pudrelor cu talc daca stiti ca bebe are pielea sensibila. Folositi mai degeaba un unguent care actioneaza ca o bariera in calea umezelii. Dati cu unguent dupa fiecare schimbare de scutec astfel incat sa protejati pielea iritata a bebelusului de scaun si urina.
In zilele calduroase, ar fi bine sa lasati copilul fara scutec, liber. In acest fel, pielea sa respira mai bine, iar iritatia se vindeca mai repede.
In general, iritatia produsa de scutece se vindeca in 2-3 zile. Sunt recomandate pentru utilizare cremele care au la baza oxidul de zinc si petrol. Acestea sunt mai groase si mai bune pentru protejarea pielii sensibile. Daca constatati ca iritatia persista mai multa vreme sau daca apar umflatori la nivelul pielii, nu mai stati pe ganduri si adresati-va medicului pediatru/medicului de familie. De asemenea, daca iritatia pare ca persista si arata ca si cum ar fi infectata (are basici, cosi cu puroi, intarituri galbene) e indicat sa mergeti la medic. Daca iritatia produsa de scutece nu trece in primele 2 zile dupa administrarea unui tratament adecvat e cazul sa luati masuri, copilasul fiind suspect de candidoza. Apelati la un medic specialist care sa dea un raspuns clar. Candidoza produsa de scutec produce mancarimi, usturime, ceea ce da bebelusului o stare de irascibilitate, devine nervos si plange des. In acest caz se trece pe antibiotic si unguent mai puternic, administrat doar la recomandarea medicului, pastrand indicatiile acestuia.
Sfaturi pentru prevenirea iritatiei cauzata de scutec
Pentru a evita iritatia produsa de scutec/pampers ar fi bine sa tineti cont de urmatoarele recomandari:
· Atunci cand il schimbati pe micutul dvs., spalati cu apa calduta si curatati cu atentie bebelusul, folosind un prosop din bumbac.
· Schimbati scutecul bebelusului ori de cate ori e nevoie.
· Atunci cand schimbati scutecul, asigurati-va ca acesta e cat mai larg asezat in jurul trupului. In acest fel evitati incalzirea excesiva a pielii micutului.
· Daca vremea o permite, lasati copilasul fara scutec cat mai mult timp posibil. Expunerea la aer va grabi vindecarea. De asemenea, il puteti lasa sa doarma in funduletul gol de fiecare data cand are iritatie, doar ca trebuie sa va protejati salteaua.
· Daca bebelusul are o piele sensibila, folositi o crema ce are rol de protectie contra iritatiilor produse de scutece. Mare grija la cremele pe care le utilizati. Cititi prospectul si informati-va cat mai mult atunci cand e vorba de viata micutului. Evident, puteti folosi cu incredere pudrele pe baza de amidon de porumb.
- 16/06/2015 01:07 - Despre bolile bebelusilor
- 14/06/2015 20:57 - Alaptarea cu biberonul
- 09/06/2015 01:12 - Cand apar dintii la bebelusi
- 12/03/2015 01:00 - Exercitii de gimnastica pentru bebelusi
- 11/03/2015 01:23 - Gimnastica sugarului
- 12/08/2014 01:06 - Atentie la angioame pete si alunite
- 31/05/2014 01:00 - Amenajari pentru camera copilului
- 14/09/2013 16:15 - Sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului
- 16/07/2011 18:05 - Jucarii pentru bebelusi