Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului
Primele alimente introduse in alimentatia bebelusului sunt legumele. Laptele continua sa fie alimentul esential, insa progresiv se adauga legume si fructe fel de fel. Acestea vor contribui eficient pentru o alimentatie diversificata. Dar, intrebarile sunt firesti: Cand trebuie introduse legumele in meniul bebelusului? Ce legume pot fi consumate de bebelus? Despre ce cantitati este vorba? Cum sunt preparate aceste legume? etc. In acest articol incercam sa lamurim aceste nelamuriri legate de introducerea legumelor in alimentatia bebelusului.
Care sunt avantajele si beneficiile consumului de legume la copilasi?
In primul rand, introducand legumele in alimentatia si meniul copilasilor dvs. veti optimiza aportul de vitamina C, vitamina E, betacaroten si provitamina A. Mai intai veti incepe cu legumele si abia dupa aproximativ 2 saptamani puteti apela si la fructe. De ce? E simplu, daca inversati, micutul dvs. va prefera fructele in detrimentul legumelor, deoarece sunt dulci, zemoase, aromate. Altfel, e posibil ca bebe sa fie pretentios si sa faca nazuri la legume.
Cand este recomandat sa fie introduse legumele in alimentatia bebelusului?
Se recomanda ca legumele sa fie introduse in alimentatia bebelusului in jurul varstei de 6 luni, dar nu mai devreme de 4 luni. Depinde de dvs. si mai ales de bebelus. Oricum, e important sa retineti o serie de aspecte pe care le vom mentiona in continuare.
- Daca recurgeti la legume in perioada 5-7 luni, ar fi indicat sa introduceti legumele la una din cele doua mese principale, de preferat la pranz. Pentru inceput, veti adauga 2-3 lingurite de legume fierte si mixatem adaugate apoi in biberon. Treptat, veti creste cantitatea astfel incat sa ajungeti la maxim 100-150 g. Nu e bine sa amestecati legumele intre ele. Cel mai bine e sa le introduceti separat in alimentatia bebelusului, mai ales la inceput. In acest fel veti remarca daca sunt tolerate de catre bebe, obisnuindu-l in acelasi timp cu gustul acestora. Bineinteles, trebuie sa alegeti legume usor de digerat, precum: morcovi, fasole verde, spanac, dovlecei, cartofi, andive - in cantitati mai mici.
- Daca recurgeti la legume in perioada 7-8 luni, ar fi indicat sa introduceti legumele la mesele principale, in cantitati rezonabile, maxim 100-150 g. Pentru gust si diversificarea alimentatiei, puteti adauga la legumele consumate o bucatica de unt ori o lingurita de ulei de rapita, soia sau floarea soarelui.
- Daca recurgeti la legume in perioada 9 luni-1 an, ar fi bine sa mariti cantitatea de legume consumate, aproximativ 200 g. Puteti introduce noi legume in alimentatia copilasului dvs. in mod progresiv. Ele trebuie sa fie fierte ori mixate. Iata cateva exemple de legume recomandate pentru cel mic: vinete, rosii, mazare, broccoli, conopida, sfecla. Acestea pot primi aroma deosebita daca veti folosi ierburi precum: marar, patrunjel, busuioc, cimbrisor, leustean, etc.
- Daca recurgeti la legume in perioada 1-3 ani, ar fi bine sa folositi atat legume, cat si fructe. Pot fi consumate de doua ori pe zi si puteti recurge la urmatorele cruditati: rosii, castraveti, salata verde, avocado, etc.
Un alt aspect important de catre trebuie sa tineti seama e faptul ca bebelusul creste mult si spectaculos pana la 3 ani. De aceea, mineralele trebuie sa fie aliati de nadejde in alimentatia bebelusului (fier, calciu, magneziu, zinc). De ce? E simplu:
· Fierul asigura transportul eficient al oxigentului in celule.
· Calciul contribuie la mineralizarea oaselor.
· Magneziul este excelent pentru inima si asigura efecte benefice pentru organismul bebelusului, avand un rol important in reglarea sistemului cardiovascular si a muschilor. Nu in ultimul rand trebuie amintit faptul ca acesta favorizeaza fixarea calciului in oase.
· Zincul are un rol deosebit in cresterea bebelusilor si mai ales in dezvoltarea creierului, inclusiv pentru sistemul imunitar.
In ceea ce priveste legumele uscate (mazare, linte, etc.) e bine sa fie introduse dupa varsta de 1 an si jumatate deoarece sunt mai greu de digerat.
Uneori, bebelusul va refuza sa consume anumite legume, insa e ceva firesc si normal. Nu va ingrijorati si aveti rabdare. Intr-un final, va consuma aceste legume si chiar o sa ii placa.
- 01/09/2016 00:09 - Reteta branza de vaci pentru bebelusi
- 08/07/2012 04:00 - Alergiile alimentare la bebelusi
- 27/06/2012 04:00 - Diversificarea alimentatiei la bebelusi
- 22/06/2012 04:00 - Retete cu pepene galben
- 27/09/2011 14:50 - Alimentatia si dieta nou nascutilor si bebelusilor pana la 4 luni