Univers de copil

A+ R A-


Intoxicatii alimentare produse de ciuperci

Intoxicatii alimentare produse de ciuperciCunoasterea morfologiei si fiziologiei ciupercilor are o deosebita importanta practica, dat fiind faptul ca exista foarte multe specii de ciuperci utile omului, la fel cum este extrem de mare numarul ciupercilor daunatoare sau toxice, care produs diferite afectiuni, majoritatea dintre acestea manifestandu-se sub forma unor intoxicatii grave. Cea mai toxica dintre ciuperci este Amanita phalloides, care provoaca intoxicatii mortale. Alte specii de ciuperci otravitoare sunt: Amanita phalloides, Ramaria formosa, precum si unele specii ale genurilor Russula, Clitocybe, Tricholoma s.a.

An de an sunt semnalate cazuri de intoxicatii, uneori letale, ca urmare a consumului de ciuperci culese din padure sau comercializate clandestin. Colectarea ciupercilor se face in mod organizat, prin centre specializate, dar si neorganizat, prin intermediul culegatorilor care le comercializeaza direct sau le utilizeaza pentru consumul propriu. In timpul colectarilor neroganizate, printre exemplarele recoltate se regasesc frecvent ciuperci otravitoare, care pot sa genereze grave intoxicatii alimentare, deoarece nu sunt cunoscute inainte de consum.

De obicei, inceputul intoxicatiei este precoce, de la jumatate de ora la cateva ore. Intoxicatiile cu ciuperci se pot manifesta prin greata, stari de voma, salivatie abundenta, dureri abdominale violente, diaree, modificarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, transpiratie, uscarea mucoaselor, tulburari ale sistemului nervos. Aceste simptome pot avea gravitate si durata variabile. De asemenea, eliminarea continutului stomacal poate fi rapida si totala, dar uneori intoxicatia lasa sechele definitive, in functie de cantitatea ingerata si de reactia persoanei la toxinele produse de ciuperca.

Ciupercile cu efect toxic letal determina dupa consum moartea. Cauza este consumul unor ciuperci necunoscute, iar intoxicatia este raportata foarte tarziu. Primele simptome apar dupa mai multe ore (de la 6-12 pana la 24-48 de ore), uneori dupa cateva zile si prezinta manifestare hepatica sau renala.

Dar, sa amintim cateva cauze pentru intoxicatiile false si intoxicatiile adevarate.

Intoxicatiile false au urmatoarele cauze:

·         Consumul exagerat de ciuperci, alimente mai greu digerabile, care, la persoanele sensibile si cu probleme de stomac, pot sa genereze tulburari digestive, inclusiv la un consum minim sau moderat;

·         Intoxicatiile “inchipuite”, generate de teama de a fi consumat o ciuperca otravitoare, care poate declansa stari de neliniste, ritm cardiac accelerat, transpiratie si tulburari gastrice, simuland simptomele unei intoxicatii cu ciuperci;

·         Ciupercile vechi, alterate, atacate de larve de insecte, cele colectate pe vreme ploioasa, transportate neadecvat sau depozitate o perioada prea lunga de timp, toate por produce fnomene patologice incadrate in categoria toxiinfectiilor alimentare.

Se recomanda evitarea recoltarii ciupercilor cu aspect degradat. Transportul se realizeaza, de regula, in conditii de aerisire corespunzatoare, in pungi de hartie si nu de plastic. Timpul de la recoltare pana la consum sau conservare trebuie sa fie foarte sucrt. De asemenea, este contraindicat consumul de ciuperci crude.

Intoxicatiile adevarate se produc de la consumul de ciuperci toxice, specii cu un continut ridicat de toxine. Modul de manifestare poate fi extrem de variat, de la iritatii ale mucoaselor gastrointestinale pana la distrugere partiala sau totala a tesuturilor organelor afectate. Uneori, situatia devine tragica si poate surveni inclusiv moartea.

Exista persoane alergice, la care folosirea repetata a ciupercilor in alimentatie determina formarea de anticorpi fata de proteinele continute de acestea. Intoleranta unor persoane fata de trehaloza, glucid larg raspandit in compozitia ciupercilor, se explica prin lipsa enzimei trehalaza din intestin, ceea ce determina dureri abdominale si diaree.

Frunza

Frunza

Frunza (după povestirea cu acelaşi nume, de Emil Gârleanu) Plesni mugurele, frunzaSe trezi un pic boţităLa obraz.Dar n-are-a face,Dacă soarele o placeŞi spre ea, timid, cuteazăSă-şi îndrepte Prima rază.   Însă parcă fu prea...

Nume de copii cu litera WXYZ s…

Nume de copii cu litera WXYZ si semnificatie

Nume de copii cu litera WXYZ si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...

Ghicitori vechi cu talcuri noi

Ghicitori vechi cu talcuri noi   Iata cateva ghicitori vechi cu talcuri noi pentru un moment de relaxare si cunoastere, un bun prilej pentru parinti de a comunica si a sta alaturi...

Pastele catolic 2015

Pastele catolic 2015

Pastele catolic 2015   Pastele catolic este celebrat pe 5 aprilie 2015. Cu aceasta ocazie, multi credinciosi vor spune in seara de sambata spre duminica “Hristos a inviat!”. Sambata seara, catolicii vor...

Despre cacao si ciocolata un t…

Despre cacao si ciocolata un tonic excelent

Despre cacao si ciocolata - un tonic excelent Prejudecatile sunt greu de dezradacinat in mintea oamenilor. Nu ca de multe ori adevarul nu este evident, ci fiindca suntem asa facuti...