Insuficienta cardiaca - simptome si tratament
Insuficienta cardiaca reprezinta, de fapt, incapacitatea muschiului inimii (miocardul) de a pompa in sistemul arterial o cantitate adecvata de sange necesara activitatilor celulare ale intregului organism.
Se creeaza chiar un cerc vicios, deoarece miocardul, deja afectat partial, este privat intr-o masura semnificativa de sange arterial oxigenat si incarcat cu substante energetice, asigurat de sistemul vascular coronar. Astfel, capacitatea de pompa a miocardului se deterioreaza progresiv, ireversibil, in cavitatile inimii ramanand o cantitate din ce in ce mai mare de sange nepompat. Acesta va conduce, bineinteles, la incapacitatea de a mai primi sange incarcat cu dioxid de carbon, asigurat de sistemul venos de intoarcere, instalandu-se o simptomatologie foarte sugestiva.
Iata cateva semne si simptome pentru insuficienta cardiaca stanga: dispnee (dificultate in respiratie) la inceput de efort si, mai tarziu, chiar in repaos, oboseala la cele mai mici eforturi, cresterea frecventei batailor inimii, edeme ale membrelor inferioare si o coloratie albastruie a tegumentelor (cianoza), hipertensiune arteriala, cresterea cantitatii de urina, mai ales noaptea.
Iata cateva semne si simptome pentru insuficienta cardiaca dreapta: edeme dureroase, tuse persistenta, balonari, greata, anorexie sau lipsa poftei de mancare, ficat marit si dureros, scaderea cantitatii de urina eliminata.
Fiind vorba despre o afectiune suficient de severa, nici nu se pune problema de a vorbi doar despre terapie naturista singulara, neinsotita de medicatie corespunzatoare. Mare atentie, insuficienta cardiaca netratata poate fi fatala, de aceea e bine sa faceti analize amanuntite si control medical. Tratamentul prescris de medicul specialist variaza in functie de tipul bolii si severitatea de manifestare a simptomelor. Se urmareste, in principal, prevenirea deteriorarii progresive a functiei cardiace si ajutarea inimii in indeplinirea functiei de pompare.
Tratamentul simptomatic cuprinde utilizarea gicozidelor tonicardiace care cresc continutul de ioni de calciu in celula miorcardica, avand ca rezultat o potentare a fortei de contractie a inimii (efect inotrop pozitiv) si, secundar, o reducere a frecventei ritmului cardiac (efect dromotrop negativ).
Iata cateva plante care pot fi utilizate in tratamentul homeopat al insuficientei cardiace: coada soricelului, degetelul lanos, degetelul rosu, lemnul dulce, sunatoarea, valeriana, levantica, rozmarinul.
Nu uitati ca e esential sa monitorizati si sa tratati toti factorii care pot declansa instalarea acestei afectiuni. Tineti sub control, pe cat e posibil, bolile coronariene, hipertensiunea arteriala, colesterolul, diabetul zaharat, anemia severa. De asemenea, nu uitati ca e important sa adoptati o alimentatie sanatoasa, sa evitati fumatul si sa nu consumati alcool. Nu mancati sarat.
- 19/11/2015 00:42 - Sindroame ciudate control medical si sanatate
- 15/11/2015 23:26 - Colonul iritabil ovarele polichiste si alte afectiuni
- 28/08/2015 00:05 - Leziunile oculare simptome si prim ajutor
- 26/08/2015 00:08 - Catina fructul magic cu proprietati miraculoase si beneficii pentru sanatate
- 23/08/2015 07:05 - Tratament naturist si alimente medicament impotriva parazitilor si viermisorilor intestinali
- 23/07/2015 01:35 - Bolile pielii si remedii prin soare aer apa si namol
- 17/07/2015 07:08 - Solutii si remedii naturale in caz de insolatie si arsuri solare
- 27/06/2015 10:57 - Eczema boala de piele
- 22/06/2015 01:48 - Menta si proprietatile sale benefice pentru sanatate
- 18/06/2015 01:57 - Igiena ochilor si conjunctivita