Univers de copil

A+ R A-


 

Legea adoptiei - Capitolul III - Procedura adoptiei interne

 

Sectiunea 4 - Incuviintarea adoptiei


Art. 39

Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.


Art. 40

(1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare in situatia adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3) si art. 20 lit. b), in toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei putand fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora, la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una dintre situatiile indicate la art. 34 alin. (1) lit. c) si d).

 

(2) Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:

a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;

b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;

c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;

d) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;

e) certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;

f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;

g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;

h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;

i) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului. Art. 41

(1) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare si a persoanei ori familiei adoptatoare.

(2) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3) se face cu citarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare si a adoptatului, iar judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei prevazute la art. 20 lit. b) se face cu citarea adoptatorului si a parintilor firesti ai adoptatului.

(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia adoptatoare va avea obligatia de a depune rapoartele finale prevazute la art. 36 alin. (2) sau, dupa caz, art. 36 alin. (3), pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea termenului la care a fost citata pentru judecarea cauzei, precum si, dupa caz, de a da instantei judecatoresti orice relatii necesare pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.


Art. 42

(1) Instanta poate solicita din nou consimtamantul la adoptie al parintilor firesti, daca exista indicii ca dupa data la care consimtamantul a devenit irevocabil au intervenit elemente noi, de natura sa determine revenirea asupra consimtamantului initial. Directia care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne are obligatia sa aduca la cunostinta instantei, prin intermediul directiei in a carei raza administrativ-teritoriala se afla domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare, daca este cazul, existenta oricaror elemente noi cu privire la situatia parintelui firesc ori a familiei extinse, care ar putea determina modificarea finalitatii planului individualizat de protectie.

(2) Chemarea parintilor firesti in fata instantei competente sa incuviinteze adoptia se face prin invitatie adresata acestora, in camera de consiliu, fara a se indica date cu privire la dosar sau alte date care ar permite, in orice fel, divulgarea identitatii sau a altor informatii cu privire la persoana ori familia adoptatoare.

(3) Instanta poate invita la aceeasi data directia competenta potrivit art. 22 alin. (3) si directia competenta potrivit art. 40 alin. (1).

(4) In cazul in care parintii se prezinta personal in fata instantei si isi exprima refuzul de a mai consimti la adoptie, instanta suspenda solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei. Declaratia parintilor firesti impreuna cu incheierea de suspendare se comunica directiei competente potrivit art. 22 alin. (3), care va formula cerere de revizuire a hotararii de deschidere a procedurii adoptiei. Dispozitiile art. 24 si 25 se aplica in mod corespunzator.

Art. 43

(1) Instanta judecatoreasca va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului.

(2) In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia, directia care a participat la judecarea cererii de incuviintare a adoptiei va instiinta in scris parintii firesti despre aceasta.

Art. 44

(1) Directia de la domiciliul copilului va urmari si va intocmi rapoarte trimestriale cu privire la evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parintii sai adoptivi pe o perioada de cel putin 2 ani dupa incuviintarea adoptiei.

(2) Directia de la domiciliul copilului are obligatia sa asigure parintilor adoptivi servicii postadoptie.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari de dragoste de colo…

Felicitari de dragoste de colorat

Felicitari de dragoste de colorat Cel mai frumos sentiment, iubirea infloreste in sufletul nostru, al oamenilor. Fie ca vorbim de dragostea pentru cei din familie, fie iubirea romantica pentru cel pe...

Oaspete la drum de seara de Ot…

Oaspete la drum de seara de Otilia CazimirVezi poezia Oaspete la drum de seară, scrisă de Otilia Cazimir.   Focul tremură-n oglindăŞi, de cine ştie unde, Pân’ la patul tău pătrundeCântec dulce...

Felicitari animate cu cale

Felicitari animate cu cale

Felicitari animate cu cale   Cala este o floare foarte eleganta, frumoasa si maiestuoasa. In Occident, calele se folosesc la cele mai importante evenimente. Calele au diferite semnificatii in functie de culoarea...

Fabula Bal mascat in padure

Fabula Bal mascat in padure

Fabulă - Bal mascat în pădure   Leul a organizat În pădure-un bal mascat.   Coana Vulpe în găină, Moş Martin într-o albină, Cumătrul Lup în iepuraş, Jupânul Corb în caş,

Cantec de vara Ce mica-i vacan…

Cantec de vara Ce mica-i vacanta mare

Cântec de vară - Ce mică-i vacanţa mare   Nu ne putem gândi la vară fără sa ne gândim în acelaşi timp şi la vacanţă. Cântecul “Ce mică-i vacanţa mare” este unul...