Igiena ochilor si conjunctivita
Nimic nu e mai trist pe lumea asta decat sa fii orb sau sa nu vezi bine, iar asta nu este – asa cum cred multi – o nenorocire pe care nu o putem inlatura.
Conform unor statistici, in 1000 de orbi, abia 4 sunt din nastere. Mai mult de jumatate din cei orbi si-au pierdut vederea din neglijenta lor si a parintilor, deoarece bolile care au adus dupa sine orbirea puteau fi evitate sau vindecate.
In sfarsit, un numar mare de orbi si-ar fi putut pastra, cel putin o parte din vederea lor, daca ar fi fost ingrijiti la timp.
Dintre bolile molipsitoare ale ochilor, cea mai deasa si in acelasi timp este conjuctiva, adica inflamatia pielitei pleoapelor.
Aceasta boala se prezinta sub doua forme: conjunctiva simpla este molipsitoare; desi nu este asa de grava, totusi copilul ce e bolnav trebuie luat de la scoala si bine ingrijit in familie.
Cel ce sufera de conjunctivita simpla simte intepaturi, caldura si o greutate in pleoape. Bolnavului i se pare ca are un corp strain in ochi si-i vine sa se frece la ochi, ceea ce duce la roseata sa devina si mai vie. Mai intai, nu curge nici un lichid transparent format din lacrimi, dar pe urma apare un fel de puroi care lipeste genele. Spalaturile cu apa boricata, cat se poapte de fierbite, vindeca adesea aceasta boala, mai cu seama daca e luata de la inceput. La unii insa, ea devine cronica, adica se vindeca foarte greu.
Conjunctivita granuloasa e mult mai grava. Pielita dinauntru a pleoapelor are mici granulatii, iar bolnavul sufera de mancarime si-i curg ochii. Boala cere o cautare energica, cu dezinfectare mai tari, solutii de ochii recomandate de medic, caci bolnavul isi piede vederea. Una din cauzele cele mai obisnuite ale orbirii este oftalmia purulenta, o alta boala a conjuntivitei (pielita pleoapelor). Ea poate sa se produca la orice varsta, dar e mai cu seama deasa la copiii mici.
Nu uitati dar sa spalati ochii copiilor nou-nascuti cu apa boricata sau numai cu apa oxigenata, apa fiarta sau daca pleoapele sunt umflate si rosii, grabiti-va sa chemati doctorul. Daca ajutorul intarzie, apare puroiul si chiar daca ochiul nu e pierdut cu totul (ceea ce se intampla din nefoericire rareori), pot ramane pete pe ochi, care micsoreaza vederea.
Mama care ingrijeste un copil trebuie sa ia mari masuri de precautie ca sa nu se molipseasca ea insasi, astfel, dand pleoapele copilului la p aprte ca sa-l spele, se poate ca o picatura de puroi sa-i sara in ochi. Dupa ce ati pansat copilul, spalati-va cu grija mainile, caci aceasta problema oftalmologica este foarte molipsitoare.
O alta boala a conjunctivitei este conjunctivita granuloasa (trahomul), de asemenea molipsitoare si care poate sa devina foarte grava. Se recunoaste dua niste mic bubite rosii care se formeaza pe conjunctivita si dupa un lichid purulent care apare pe gene.
Boala se ia adesea la scoala si in colectivitate, fiind foarte deasa, deoarece pricinuieste 10 la suta din orbiri. Acest rezultat este cu atat mai trist cu cat boala paote fi lecuita cu desavarsire daca o ingrijim la timp.
- 16/08/2015 00:32 - Insuficienta cardiaca simptome si tratament
- 23/07/2015 01:35 - Bolile pielii si remedii prin soare aer apa si namol
- 17/07/2015 07:08 - Solutii si remedii naturale in caz de insolatie si arsuri solare
- 27/06/2015 10:57 - Eczema boala de piele
- 22/06/2015 01:48 - Menta si proprietatile sale benefice pentru sanatate
- 20/04/2015 01:35 - Otita medie acuta si tratament
- 19/04/2015 22:10 - Boala diareica acuta
- 23/01/2015 01:31 - Despre balbaiala si etiologia fenomenului
- 15/01/2015 01:22 - Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti
- 09/12/2014 01:07 - Intoxicatiile cu aluminiu