Univers de copil

A+ R A-


Gimnastica sugarului

Gimnastica sugaruluiOrice copil are nevoie, in afara de o alimentatie corecta si de ingrijiri corespunzatoare, de multa miscare. Sugarul sanatos face gimnastica din propria initiativa: da din picioare si din maini etc., cu conditia ca miscarile sa nu-i fie ingradite de o imbracaminte incomoda (prea stramta, prea larga, prea groasa etc.). Cu cat sugarul se misca mai de timpuriu si mai mult, cu atat el se dezvolta mai bine.

Mama poate executa cu sugarul diferite exercitii de gimnastica, incurajand nevoia lui fireasca de miscare. Va avea grija sa solicite in mod uniform toate grupele musculare, alternand diferitele tipuri de exercitii.

Gimnastica sugarului se va incepe numai dupa ce a implinit 3 luni. Se va practica numai cu copii nascuti la termen. Pentru prematuri se va cere sfatul medicului. Se intelege ca la sugarul bolnav, febril, gimnastica este contraindicata.

Momentul cel mai potrivit pentru gimnastica este inainte de baia zilnica de curatenie sau inaintea uneia dintre mese. Camera trebuie sa fie bine incalzita. In anotimpul rece se poate pune in apropierea sugarului un radiator electric. In zilele calduroase de vara, gimnastica se poate face afara sau in fata unei ferestre larg deschise.

Exercitiile se executa cel mai bine pe un plan dur (masa de infasat; o masa oarecare, acoperita cu o patura care sa nu alunece, deasupra careia se intinde un scutec sau un cearceaf curat). Copilul nu va fi lasat nici un moment nesupravegheat.

Miscarile vor fi executate cu blandete, crescand treptat in intensitate si amploare. Nu se va incerca sa se invinga cu bruschete opozitia sugarului. Articulatiile, aparatul ligamentar si musculatura copilului sunt inca fragile.

In principiu, gimnastica urmareste sa favorizeze trecerea de la motricitatea necoordonata, descrisa in primele luni de viata, la motricitatea voluntara corespunzatoare maturarii treptate a sistemului nervos.

Se va avea grija sa nu se exagereze din dorinta de a face bine copilului. Se recomanda ca inainte de inceperea "sedintelor" de gimnastica, sa fie cerut sfatul unui medic sau a unui cadru calificat in acest sens. Nu toti sugarii beneficiaza de gimnastica.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantece de halloween pentru co…

Cantece de halloween pentru copii

Cantece de Halloween pentru copii   Haideti sa cantam si sa dansam! Este Halloween! Cantece pentru copii de Halloween in limba engleza si romana si linia lor melodica: Zeci monstri mici si...

Plugusorul obicei de Anul Nou

Plugusorul obicei de Anul Nou

Plugusorul - obicei de Anul Nou Umblatul cu plugul / umblatul cu plugusorul este o veche datina, un obicei de Anul Nou, stravechi la romani. Se practica si azi,...

Despre balbaiala si etiologia …

Despre balbaiala si etiologia fenomenului

Despre balbaiala si etiologia fenomenului Este balbaiala o deprindere? Este simptomul unei tulburari functionale a creierului sau expresia unei tendinte nevrotice (logonevroza)? De ani de zile se cauta un raspuns la...

Legenda bujorului de Gheorghe …

Legenda bujorului de Gheorghe Antohi

Legenda bujorului de Gheorghe Antohi    Legenda bujorului în versuri de Gheorghe Antohi.   În lumea asta blestemată  Se spune că trăia odată Un paşnic împărat, bătrân Şi milostiv, un bun stăpân.  

Mesaje de 8 Martie Ziua femeii

Mesaje de 8 Martie Ziua femeii

Mesaje de 8 Martie - Ziua femeii   De 8 Martie cand sarbatorim femeia - mama, bunica, iubita, sotie, prietena sau colega, nu uitati sa le trimiteti un mesaj care sa reflecte...