Univers de copil

A+ R A-


Formarea poporului roman

 

In timpul stapanirii romane, dacii au inceput sa vorbeasca limba romanilor, adica limba latina. Incetul cu incetul, limba dacilor s-a uitat. Cu timpul, dacii si romanii s-au contopit, incepand sa formeze un popor nou, care mai tarziu se va numi poporul roman. Limba acestui popor a mostenit gramatica si cele mai multe cuvinte din limba latina.

Poporul roman a continuat sa se formeze si in timpul migratiunii popoarelor si, cu deosebire, in timpul convietuirii cu slavii, pe care treptat i-a asimilat. Amestecandu-se cu populatia daco-romana, slavii au influentat formarea poporului roman si a limbii romane. Multe cuvinte privitoare la ocupatiile si insusirile oamenilor, precum si numeroase nume de persoane sau de localitati sunt de origine slava.

Deci, poporul roman s-a inchegat de-a lungul a sute de ani. El s-a format si s-a dezvoltat pe tot cuprinsul tarii noastre. Poporul roman a muncit neintrerupt acest pamant si s-a aparat cu vitejie impotriva tuturor cotropitorilor.

 

Formarea primelor statulete romanesti – cnezate, voievodate

In timpul formarii poporului roman si in vremea care a urmat, pe pamantul tarii noastre au inceput sa se injghebe mici statulete. Ele purtau numele de cnezate, iar conducatorii se numeau cneji. De obicei, un cnezat cuprindea populatia din mai multe sate de pe valea aceluiasi rau. Astfel, s-au format cnezate pe vaile Jiului, Oltului, Somesului, Crisului, Siretului.

Cand numarul acestor cnezate a crescut si cand se iveau primejdii din afara, ele se uneau mai multe la un loc, alcatuind un voievodat, in fruntea caruia se afla un voievod, adica un conducator de osti.

Aceste cnezate si voievodate nu aveau numai rolul de a se apara impotriva primejdiilor din afara ci, in primul rand, de a tine in ascultare pe cei saraci si asupriti, de a-i sili sa munceasca si sa se supuna celor bogati.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Saniuta de George Cosbuc

Saniuta de George Cosbuc   Vezi poezia Saniuta, scrisa de poetul George Cosbuc.   Neaua peste tot s-a pus,A venit iarna draguta,Hai copii, pe deal in susSa ne dam cu saniuta.

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari de Anul Nou 2016

Mesaje, sms, urari si felicitari de Anul Nou 2016 Ne aflam la cumpana dintre ani. Sa ne bucuram, sa zambim si sa speram la o viata mai...

Ghicitori cu numere

Ghicitori cu numere

Ghicitori cu numere   Află câteva ghicitori cu numere.   Cine-mi spune, dintr-o dată, Câte colţuri are-o roată? (zero)  

Sa invatam sa socotim adunari …

Sa invatam sa socotim adunari si scaderi in versuri

Sa invatam sa socotim - adunari si scaderi in versuri   Sa invatam sa socotim, sa facem adunari si scaderi intr-un mod original si inedit cu ai nostri scumpi copii. Cum? Invocand...

Jucarii confectionate din morc…

Jucarii confectionate din morcovi

Jucarii confectionate din morcovi Multe legume pot fi utilizate pentru confectionarea unor jucarii. Acum vom face referire la jucarii confectionate din morcovi. Vorbim despre cateva jucarii frumoase, fie ca...