Univers de copil

A+ R A-


Fenomene optice – iluzii si miraje optice

Fenomene optice – iluzii si miraje opticeMulti calatori care traversau deserturile din Africa au povestiti intamplari iesite din comun. Din senin, in drumul lor obositor prin nisip, le apareau imagini cu oaze, cu verdeata multa, fantani cu apa si chiar orase, care se succedau ca scenele unui film. Fara sa-si dea seama ca imaginile erau uneori inversate si usor deformate, insufletiti de gandul ca vor ajunge in sfarsit intr-un loc unde sa se odiheasca si sa-si astampere setea, calatorii grabeau pasul, uneori cu ultimele forte. Dar totul se dovedea a fi fost o amagire: imaginile dispareau tot asa de brusc cum aparusera. Fenomenul optic a fost numit fata morgana.

Fata morgana face parte dintr-un grup de fenomene optice cunoscute sub numele de miraje.

Mirajele optice au putut fi observate si in alte locuri pe glob, fie in tinuturi calde, fie reci. Astfel, exploratori ai Polului Sud, deasupra desertului de gheata, vedeau cateodata imagini in mare masura stabile ale unor zone indepartate, munti si vai. Uneori, deasupra unui vapor aflat in apele polare reci se vedea inca o imagine a sa, dreapta, dublata doar de ceea ce parea sa fie reflexia vaporului in apa. Golful Neapole din Italia este de asemenea o zona in care se vad deseori miraje. Apar imagini de cladiri si copaci, atat drepte cat si inversate, parca oglindite intr-un lac. Si la noi in tara, pe vreme caniculara, mergand pe o sosea astfaltata putem vedea la orizont “pete de apa”, de parca in departare soseaua ar fi inundata. Iar daca ne apropiem de un oras aflat la un nivel mai coborat decat soseaua, acesta ne va aparea ca inundat.

Explicatia acestor ciudate fenomene se bazeaza pe cunoasterea faptului ca o raza de lumina nu trece la fel prin straturile de aer cu diferite intensitati; raza de lumina merge in linie dreapta numai atunci cand toate straturile se aer au aceeasi densitate! Daca raza de lumina intalneste in calea sa straturi de aer mai cald sau mai rece (deci cu densitati diferite), isi schimba drumul. Prin urmare, in deserturi, din cauza incalzirii puternice a nisipului, straturile de aer isi vor schimba temperatura, densitatea straturilor crescand de jos in sus si astfel lumina venita de la obiect ajunge sa se reflecte intrun strat superior de aer, ca intr-o oglinda: deci imaginea sa o sa fie vazuta in alta zona, mai indepartata, putin sub orizont, ca si cum ar pluti pe suprafata unui lac. Din cauza ca in desert straturile de aer sufera schimbari rapide de densitate, mirajul numit “fata morgana” este format din imagini multiple si variabile. Mirajele din zonele reci, unde straturile de aer rece sunt in apropierea solului, sunt mai stabile si apar deasupra orizontului, intr-o splendida imagine suspendata, oglindita pe suprafata unui lac.

Daca in trecut mirajele erau socotite supranaturale, inspirand chiar teama, prin descifrarea pe care le-a dat-o stiinta ele au ajuns sa fie cunoscute si afdmirate impreuna cu alte minunate fenomene pe care ni le ofera natura.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda frunzei de toamna

Legenda frunzei de toamna A fost odata, tare demult un imparat batran care avea numerosi slujitori voinici ca ursul si tari ca piatra. Acestia isi asumau raspunderea asupra unor sute de...

Martisoare quilling

Martisoare quilling

Martisoare quilling Sarbatoriti venirea primaverii, sarbatoriti din toata inima renasterea naturii. De 1 Martie puteti face o bucurie celor dragi prin oferirea unor martisoare, simbol al primaverii, al renasterii. Daca doriti...

Tomita Iepurasul de Alexandru …

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru Va oferim spre lectura povestirea cu talc “Tomita iepurasul” scrisa de Alexandru Mitru. Sa nu te iei dupa fricos ... Cine se ia dupa fricos ajunge ... O sa...

Poezii de toamna

Poezii de toamna

Poezii de toamna   Va prezentam cateva poezii de toamna.   Toamna de Maria Pandaru A venit deodata In haina bogata, Sa trezeasca-n flori Teama de ninsori.  

Catre tarmuri viitoare

Catre tarmuri viitoare

Catre tarmuri viitoare Va oferim spre lectura poezia “Catre tarmuri viitoare” scrisa de Cicerone Teodorescu. Peste tarmuri, peste mare, Nori se-aduna, nori se sparg Uite, siruri de cocoare … Uite, zburatori de larg!