Univers de copil

A+ R A-


Fata omului - oglinda gandurilor

Fata omului oglinda gandurilorSimpatia si antipatia raman totusi canalele de comunicare secrete intre oameni, alcatuind totusi reteaua relatiilor interumane. Noi ne referim la modalitatile prin care simpatia si antipatia ca modalitati, preverbale de comunicare interumana ce actioneaza si sunt prezente permanent in sanul comunitatii. Aceasta vorbire muta este data de limbajul mut si expresia fetei, incluzand expresia ochilor, care este de o mare varietate si expresivitate. Fata reprezinta oglinda gandurilor noastre a tuturor efectelor.

Fata si gura omului vorbesc, la fel ca si gura, dar spre deosebire de gura, care vorbeste mai in gluma, mai in serios, putand masca o serie de simtaminte, ele nu pot si nu reusesc aceasta performanta. Gandirea si simtirile false sau adevarate transpar intotdeauna in expresia ochilor si a fetei. Toate aceste nuante ale fetei si ochilor sunt date de muschii care se afla la acest nivel, imediat sub piele si prin excitatiile de multe ori involuntare, contractandu-se, redau sentimente interioare si adevarate.

Expresia ochilor, mai luminati sau mai intunecati, pozitia buzelor, a sprancenelor si a pleoapelor, toate la un loc tradeaza simtamintele interioare, care nu totdeauna pot fi camuflate, mai ales pentru cei care se pricep cat de cat sa descifreze misterele umane. Trebuie sa recunoastem ca de multe ori ca pentru cei care ne privesc frontal, nu le este deloc greu sa ne descopere adevaratele ganduri, fie ele false sau sincere.

Asa-zisii ghicitori ai gandurilor au studiat manifestari involuntare ale expresiei fetei si a privirii ajungand la concluzia ca ele exteriorizeaza curiozitatea, gandul curat, bucuria, tristetea, teama, dorinta de razbunare, perfidia, rautatea, neincrederea si dispretul, precum si multe alte sentimente si stari de traire ale gandurilor, ale spiritului adevarat.

Nu se poate vorbi de doua limbaje cu totul diferite – al fetei si al gandirii – acestea completandu-se cu doua lacrimi. Ochii, ca si fata, reprezinta un loc, oglinda sufeltului, a vietii si trairilor psihice interioare, pentru ca nu exista sufelt. Aceasta imagine – oglinda fidela ne reda imaginea adevarata, nu rasturnata a lumii interioare nerecunoscute si de mister.

Privirile acuza o forta extraordinara de penetratie, dar si o arie vasta de actiune, controlata totdeauna prin miscarile globilor oculari care aparent par nesemnificative.

Asadar, atentie, urmariti miscarile si veti descifra secrete nebanuite ale celui ce-l priviti frontal.

Oare nu cunoastem cu totii privirea rece ca si pe cea calda, sau privirea scrutatoare, penetranta, care te strafulgera, catifelata, inteligenta sau tampa, dragastoasa sau malitioasa, ostila sau binevoitoare, rece.

Pentru a reusi sa citesti in privirile celui de vis-a-vis, trebuie sa se incruciseze privirile. In acel moment afectele si cunoasterea comunica intre ele involuntar si daca ne pricepem cat de cat la oameni descifram, nu cu prea multa greutate modul lui de gandire, simtire si traire desi ascunse si interiorizate.

De multe ori aceste afecte sunt tradate pur si simplu involuntar. Simpatia sau antipatia pentru semenii nostri ies la iveala fara sa fie cunoscute ratiunile pentru care traim sentimentele ca atare … Desigur, intre simpatie si antipatie exista o ierarhizare a situatiilor emotionale, destul de variata si “colorata”. Daca surasul, cand nu este fals, reprezinta o simpatie sincera, la polul celalalt cu totul opus, simpla privire a fetei cu o grimasa incruntata, tradeaza respingerea, raceala fata de cel de vis-a-vis. Toate celelalte, aratate mai sus, reprezinta realitati de care trebuie sa se tina cont in lumea cotidiana si in relatiile de comunicare, care si asa sunt destul de puternic cunoscute! Aceste stari sau legaturi exprimate prin simpatie sau antipatie, ca si starile ce deriva din ele, constituie realitati de o incomensurabila importanta, fara de care nu putem trai si intotdeauna este bine sa se tina seama.

Dr. Tudor Stefan

Peisaje de vara planse de colo…

Peisaje de vara planse de colorat

Peisaje de vară - planşe de colorat     Ce poate fi mai minunat decât o zi de vară, când razele soarelui se filtrează printre crengile copacilor. Bucăţi de cer albastru, profilat în...

Felinare de pepene poezie

Felinare de pepene poezie

Felinare de pepene - poezie   Va oferim spre lectura poezia “Felinare de pepene”.   Busuioc de vara, De sat amintit.   Trec prin seara orasului, Prin jocurile copiilor oraseni, Copil de tara, C-un felinar de pepene iluminand.

Traditii obiceiuri si supersti…

Traditii obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare

Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare   Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este saptamana premergatoare Invierii Domnului. In aceasta saptamana Domnul nostru Iisus Hristos a fost vandut de...

Mediul familial si ingrijirea …

Mediul familial si ingrijirea alternativa legea nr 272 din 2004 privind drepturile copilului

CAPITOLUL II - Drepturile copilului  SECŢIUNEA a 2-a - Mediul familial si ingrijirea alternativa  Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului      Art. 30. - (1) Copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai....

Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii laptelui Calitatea laptelui depinde de compozitia sa, de prospetime si de prezenta germenilor patogeni. Pentru analize, aveti nevoie de 0.5 l de lapte nefiert. Inainte de a-l turna in...