Exercitii de gimnastica pentru bebelusi
Exercitiile de gimnastica pe care le recomandam pentru bebelusi si sugarii sanatosi vor fi efectuate de mama sau de persoana care ingrijeste bebelusul/sugarul, respectand aceeasi secventa. Se va incepe cu cele mai simple. Se va vorbi tot timpul cu bebelusul, incurajandu-l, chiar daca la inceput opune oarecare rezistenta si plange. Dupa cateva sedinte, copilul va participa "activ".
Iata cateva exercitii de gimnastica pentru bebelusi:
1. Miscarea de rotatie. Mama cuprinde cu mana stanga gamba sugarului, cu cealalta apuca piciorul si executa miscari de rotatie in ambele sensuri (8-10 miscari pentru fiecare picior).
2. Se executa flexia si extensia succesiva a membrelor inferioare, intr-un ritm lent. se poate vorbi sau canta copilului, pentru a sublinia ritmul miscarii si a spori placerea de a participa la exercitiu.
3. Aceeasi miscare (flexie-extensie) se executa concomitent cu ambele picioare, exercitand si o usoara presiune asupra abdomenului.
4. Flexia si extensia din articulatia soldului.
5. Miscarea de rotatie a mainii se face la fel ca cea a piciorului.
6-7. Mama apuca mainile sugarului punand degetul mare in palma acestuia. Duce bratele lateral pe langa cap, apoi in sus, in pozitie verticala fata de planul mesei se le aduce de-a lungul corpului. Repeta miscarile de 6-8 ori (incepand din luna a VI-a).
8. Bratele sugarului se intind lateral pe linia umerilor, apoi se aduc in fata, incrucisandu-se deasupra pieptului copilului.
9. Tractiune din pozitia culcat pe spate, pana in pozitia sezand. Este mentinut 1-2 secunde in aceasta pozitie, apoi culcat incep la loc, avand grija sa nu se loveasca la cap.
10. Pentru intarirea muschilor spatelui (dupa 5 luni) se cuprind articulatiile pumnului sugarului care este culcat pe abdomen. bratele se departeaza lateral, apoi se ridica trunchiul sugarului la 20-25 cm deasupra planului mesei. Se mentine cateva momente ina ceasta pozitie, apoi se readuce usor in pozitia initiala. La inceput ridicarea trunchiului sugarului se face cuprinzand articulatiile umarului sau radacinile bratelor.
11. Exercitiul "roaba" pentru sugarul trecut de 9 luni, care a inceput sa umble in patru labe.
12-13. Exercitii care stimuleaza ridicarea in picioare (pentru sugarul intre 9 si 12 luni)
14. Mersul in picioare cu bratele intinse. Paseste fie pe varfuri, fie aplicand ambele plante.
Exercitiile descrise sunt exclusiv mijloace de prevenire a unor deficiente de crestere si posturale (de pozitie). Pentru copiii care prezinta unele defecte de motricitate (hipotonii sau spasticitati innascute sau aparute in urma unor boli), gimnastica va fi indrumata sau chiar efectuata de cadre de specialitate.
Un exercitiu nu va dura mai mult de 1-3 minute, dupa care se poate face o mica pauza, in timpul careia copilul va fi invelit cu un scutec moale, pentru a nu raci. Durata unei sedinte este la inceput de 3 minute, apoi poate creste treptat pana la 15 minute. Aceasta durata nu va fi depasita, deoarece sugarul se misca si singur. Se va observa ca prin stimularea placerii de miscare, prin exercitiile sistematic efectuate, motricitatea spontana a copilului se va accelera.
- 16/06/2015 01:07 - Despre bolile bebelusilor
- 14/06/2015 20:57 - Alaptarea cu biberonul
- 09/06/2015 01:12 - Cand apar dintii la bebelusi
- 11/03/2015 01:23 - Gimnastica sugarului
- 03/02/2015 01:16 - Iritatia produsa de scutece la bebelusi
- 12/08/2014 01:06 - Atentie la angioame pete si alunite
- 31/05/2014 01:00 - Amenajari pentru camera copilului
- 14/09/2013 16:15 - Sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului