Univers de copil

A+ R A-


Dintii de lapte la copii

 

Primii dinti ai bebelusului apar de obicei in jurul varstei de 5-6 luni. In perioada eruptiei, bebelusii pot prezenta stari febrile, neliniste, somn intrerupt. Primii dintii la copii care apar in cursul primului an de viata poarta numele de dinti de lapte. Acestia sunt in numar de 20 si apar rand pe rand.

 

Primii dinti de lapte sunt incisivii mediani inferiori si apar exceptional inainte de luna a sasea, mai frecvent in luna a saptea, iar uneori, abia in luna a zecea.

Eruptia dentara nu are o data precisa. In medie, se poate preconiza ca primii dinti apar incepand din luna a sasea, dar de multe ori eruptia are loc abia in luna a noua sau chiar a zecea, fara cauze patologice. Asadar, nu trebuie sa va impacientati daca primii dinti ai sugarului nu au erupt inca.

De asemenea, se poate intampla sa apara mai intai incisivii mediani superiori, nu cei inferiori. Se mai poate intampla ca la 6 luni, copilasul sa aiba 4 dinti: aceasta nu este altceva decat o problema de ereditate.

 

Iata aparitia cronologica a dintilor de lapte la copii. Mentionam atat perioada de aparitie a dintilor de lapte la copii, cat si perioada de cadere a dintilor de lapte la copil.

·        incisivii mediani inferiori – apar in jurul varstei de 6-8 luni (cad pe la 6-7 ani);

·        incisivii mediani superiori – apar in jurul varstei de 8-10 luni (cad pe la 6-7 ani);

·        incisivii laterali, 2 perechi – apar in jurul varstei de 10-12 luni (cad pe la 7-8 ani);

·        molarii primari – apar in jurul varstei de un an (cad pe la 9-11 ani);

·        molari secundarii – apar in jurul varstei de 2 ani (cad pe la 10-12 ani);

·        completarea dentitiei – apar in jurul varstei de 3 ani (cad pe la 10-12 ani).

Exista o anumita ordine a aparitiei dintilor care se pastreaza pana la varsta de 6-7 ani, cand dintii de lapte sunt, rand pe rand, inlocuiti cu cei definitivi. Asadar, are loc schimbarea dintilor de lapte la copii.

 

Dentitia de lapte exista in gingiile copilului inca inainte de nastere. Chiar dentitia definitiva (care apare in urmatorii ani) este gata formata in maxilarele nou-nascutului. Din aceasta cauza, inca din perioada sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa se gandeasca la copilasul ei si sa aiba grija de dintii acestuia. Cum? E simplu, printr-o alimentatie echilibrata, sanatoasa, corespunzatoare nevoilor mari de calciu ale copilului. Dar e suficient oare acest lucru? Cu siguranta, nu. Bebelusul trebuie sa primeasca si dupa nastere o alimentatie echilibrata, sanatoasa si adecvata bunei sale dezvoltari, inclusiv bunei dezvoltari a dentitiei.

Mentionam ca dintisorii de lapte se mentin pana la varsta de scolar, atunci cand incep apare dentitia definitiva. Asadar, aparitia dintilor definitivi incepe in jurul varstei de 6 anisori si se incheie odata cu aparitia maselelor de minte, undeva in jurul varstei de 24 de ani.

Chiar daca nu sunt definitivi, dintii de lapte ai copilului trebuie sa fie intretinuti corect pentru a nu pune in pericol sanatatea intregului organism al copilului. Pentru aceasta, cel mai indicat este sa prelungiti alaptarea la sugar cat mai mult timp posibil. Laptele matern natural este cel mai indicat, insa daca nu este posibil, oferindu-i un lapte de calitate. Laptele este sanatos si contine mult calciu fosfor, substante care intra in compozitia dintilor. In afara de aceste substante minerale, copilasul va primi si vitamine (vitamina A, vitamina D sau combinate), insa vor fi administrate numai dupa indicatia medicului. Sa nu uitam de vitamina C care are, de asemenea, un rol extraordinar pentru buna dezvoltare a dentitiei. Aceasta se gaseste suficient in alimentatia sugarului, in legume si fructe consumate. Secretul si garantia unei dentitii sanatoase consta intr-o alimentatie buna, sanatoasa si echilibrata.

 

Cel mai adesea, mamele considera ca scurgerea abundenta de saliva din gura copilasului reprezinta o eruptie cutanata iminenta. Dragi mamici, stati linistite, aceasta scurgere de saliva nu are nici o legatura cu eruptia dintisorilor.

De asemenea, unele mamici considera ca aparitia dintilor poate sa fie stimulata daca ii dau copilasului sa manance coji de paine, prajituri tari, etc. Acest lucru este fals. Procedand in acest fel, nu faceti altceva decat sa va expuneti copilasul unui pericol real pentru sanatatea organismului sau. Astfel, copilasul se poate ineca cu o bucata mai mare de aliment.

O alta practica sau superstitie carora parintii dau crezare este “boala” din timpul eruptiei dintilor (febra, diaree, varsaturi, etc.). Sa nu credeti ca eruptia dentara, un fenomen absolut normal, poate crea stari patologice. La originea acestei superstitii pot sta doua “intamplari”: pe de o parte, eruptia poate coincide intamplator cu o infectie, pe de alta parte, eruptia dentara are loc tocmai in lunile in care se produc mari schimbari in alimentatia copilasului (diversificarea alimentatiei, respectiv renuntarea treptata la alimentatia exclusiv lactata in favoarea unor alimente mai consistente), ceea ce poate duce la tulburari digestive, insotite de colici abdominale, diaree, varsaturi si chiar febra.

 

Nu uitati ca orice inflamatie aparuta in gura copilasului trebuie adusa in atentia medicului. Sunt anumite boli din cauza carora eruptia dentara intarzie (rahitism, scorbut, etc.). Numai medicul poate stabili astfel de situatii si numai el poate decide asupra masurilor terapeutice necesare. De asemenea, pozitia vicioasa a dintilor trebuie recunoscuta si tratata la timp.

Desenam iubirea planse de colo…

Desenam iubirea planse de colorat

Desenam iubirea - planse de colorat Iubirea, cel mai puternic sentiment, cel mai frumos si mai maret. Fara iubire lumea ar fi pustie si cenusie. Haideti sa dam culoare iubirii si...

De ce marea este sarata

De ce marea este sarata

De ce marea este sarata? Nu de putine ori ne mai intalnim cu unele fenomene interesante, dar inca neexplicate, despre Pamant. Un asemenea fenomen este si existenta sarii in...

Luna aprilie deschide portile …

Luna aprilie deschide portile primaverii

Luna aprilie deschide portile primaverii In calendarul popular romanesc, luna aprilie vine dupa luna lui Martisor, fiind cunoscuta ca Prier – nume care vine, la fel ca si mai domesticul Aprilie,...

Horoscop Taur 2016 Dragoste

Horoscop Taur 2016 Dragoste

Horoscop Taur 2016 - Dragoste Anul 2016 sta sub semnul romantismului si a pasiunii pentru nativii Taur. Vorbim despre un an relational dinamic, intens in plan...

Revolutia din anul 1848 in Tar…

Revolutia din anul 1848 in Tara Romaneasca

Revolutia din anul 1848 in Tara Romaneasca   In Tara Romaneasca fruntasii revolutiei  aveau legaturi mult mai stranse cu orasenii si cu taranimea. Oamenii hotarati si iubitori de popor ca Nicolae Balceascu,...