Univers de copil

A+ R A-


Despre zambet si ras

Despre zambet si rasRasul se numara printre cei mai statornici insotitori ai omului de la inceputurile existentei sale. Omul a ras de bucurie incalzindu-se la razele Soarelui, primind generoasele daruri ale naturii. Si a ras cand inteligenta si forta creatoare l-au ajutat sa invinga un dusman, sa depaseasca un obstacol. Ceva mai aproape de noi, omul a inceput sa se cantareasca si pe sine, observandu-si nu doar insusirile, ci si scaderile. Atunci a invatat sa rada de slabiciunile sale. Era o zi mare: rasul isi dobandise toate trasaturile majore care fac din el prietenul nostru nedespartit.

Rasul este expresia fireasca a bucuriei de a trai, a superioritatii morale a omului fata de orice s-ar impotrivi aspiratiilor sale nobile. Totodata rasul exprima in chipul cel mai hotarat condamnarea a ceea ce este nefiresc, depasit.

Oamenii au descoperit inca din antichitate virtutile morale ale rasului. Rident castigat mores – asa spuneau latinii, intelegand ca rasul infrumuseteaza purtarile oamenilor, ii dezbara de rau.

Rasul insoteste poporul nostru inca de la nasterea sa. El l-a ajutat sa parcurga cu sufletul nealterat veacuri de restriste. Prin chipul nepieritoarei intrupari a hazului popular care este Pacala, romanii au vestejit racilele vietii de odinioara, purtarile criticabile de orice fel. Acelasi tel inalt urmareau in comediile lor autori ilustri ca Vasile Alecsandri, marele Caragiale, Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Aurel Baranga sau, in atatea din versurile lor, poeti ca Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, G. Toparceanu, Cincinat Pavelescu, Marcel Breslasu si multi altii.

Rasul ii insoteste pe tineri in multe din activitatile lor, pe scene si activitati artistice scolare. Brat la brat cu voie buna, ei dau asalt notelor proaste si mediocritatii, fac sa se rusineze fanfaronada si egoismul, alunga ingamfarea si lenea. In orele libere, o carte vesela, un film umoristic, o epigrama, o caricatura ii ajuta sa guste o binemeritata odihna.

Desigur, senzatia reconfortanta a lipsei de griji, chipul surazator formeaza apanajul celui care si-a facut datoria, care nu are a-si reprosa nici dezertarea in fata greutatilor, nici eschivarea de la efortul colectiv, nici o concesie facuta delasarii, nici o jumatate de masura in atingerea parametrilor sau optimi de calitate in tot ceea ce intreprinde.

Buna dispozitie, voiosia formeaza cartea de vizita a omului intreg.

Despre ras s-au spus multe, chiar si oamenii de stiinta au emis pareri. Astfel, filozofuul francez Henri Bergson a identificat peste 80 de feluri de a rade, iar in 1967, la Cardiff, in Anglia, s-a desfasurat chiar un congres international dedicat psihologiei rasului, modului in care se manifesta umorul in diferite culturi. Inca din antichitatea greaca, filozofii au incercat sa defineasca aceasta pretioasa manifestare umana. Scriitori din toate epocile au incurajat rasul si l-au aparat. Un personaj din comedia lui Moliere «Burghezul gentilom» spune unui inamic al voiosiei: «Mai bine bate-ma, dar lasa-mi rasul!»

Interesant de stiut e faptul ca zambetul infloreste pe fata copilului la 3-4 saptamani de la nastere. La 6 luni apare si rasul, semn al incantarii in fata unei jucarii, a unei papusi hazlii. La 3 ani, copilul sesizeaza multe situatii ridicole. Catre 5-6 ani, copilul descopera ierarhia lucrurilor, distinge situatiile in care se poate rade de cele in care rasul e deplasat. Acum rasul apare frecvent insotind jocul si cantecul.

La copiii de varsta scolara, rasul cunoaste nuantari marcante. Este perioada in care se consolideaza discernamantul moral. Rasul copilului de 10-13 ani poate fi aprobator sau reprobator, ironic, moralizator, etc. Atunci cand intr-un colectiv domnesc rasul, voia buna, inseamna ca avem de a face cu un colectiv si o grupa de prieteni. Copiii rand mult.

Asa si trebuie. Rasul ii apropie, ii uneste, le da sanatate …

Avem nevoie de haz, de buna dispozitie in fiecare clipa a vietii noastre. Voiosia, veselia, ne fac mai buni, mai intelegatori, mai prietenosi, ne dau aripi in tot ceea ce facem, ne ajuta sa privim mai increzatori dificultatile pe care trebuie sa le depasim. Si, peste toate, ne fac … mai simpatici! Lasati zambetul sa va infloreasca mereu pe buze.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Povestea lui Harap Alb de Ion …

Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga partea I

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă – partea I În realizarea poveştilor sale, Ion Creangă porneşte de la modele populare, caracterizând teme de circulaţie universala cu o vechime uneori mitică. Povestea...

Intemeierea Tarii Romanesti

Intemeierea Tarii Romanesti

Intemeierea Tarii Romanesti   Intre anii 1200 si 1300 si in tinutul de la miazazi de Carpati s-au organizat mai multe cnezate si voievodate. Stapanii de pamanturi, boierii, au sprijinit formarea acestor...

Ghicitori despre pinguini

Ghicitori despre pinguini

Ghicitori despre pinguini   Sunt păsări, Dar nu zboară, În frac ei sunt îmbrăcaţi De copii aplaudaţi. (Pinguinii)  

Dispozitii generale si definit…

Dispozitii generale si definitii legea nr 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

CAPITOLUL I  Dispozitii generale si definitii Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului    Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementeaza cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului.    (2)...

Cum a adormit puiul de leu

Cum a adormit puiul de leu

Cum a adormit puiul de leu Va oferim spre lectura povestea “Cum a adormit puiul de leu” scrisa de Mioara Cremene. A fost odata ca niciodata … A fost un baiat adevarat...