Univers de copil

A+ R A-


Despre ingrijirea copiilor, baile calde si reci la copii

Despre ingrijirea copiilor, baile calde si reci la copiiDeprindeti copiii cu frigul si caldura, cu vantul si soarele. Lipsiti-i de moliciunea si delicatetea asternutului, de rasfatarea la mancare si de nu vor fi frumosi sau delicati, vor fi zdraveni si rezistenti. Montaigne

In ceea ce priveste igiena, ca si orice lucru, sunt oameni grabiti si expeditivi. Pentru a “oteli” un copil, nimic nu e mai bun decat o baie, un dus rece, zic acesti oameni. Nu trebuie sa cocolosim copilul, apa rece sa-i dam si va fi frumos. Dar rezultatul care va fi?

Urmatoarea povestire dorim sa v-o aducem la cunostinta:

Un medic bavarez, doctorul Hecker, a avut ideea sa adreseze clientilor sai un chestionar din care vroia sa vada daca copiii care au fost supus de mici la o hidroterapie drastica sunt mai sanatosi decat aceeea care au fost de obicei obisnuiti cu o hidroterapie moderata.

Un mare numar de mame au raspuns, iar rezultatul anchetei a fost din cele mai hotaratoare: hidroterapia brutala este mai mult vatamatoare decat folositoare.

Intr-adevar, din copiii supusi la bai reci brusce 73% raceau la cea mai mica schimbare de temperatura, iar 81% au fost odata sau de mai multe ori bolnavi pana la varsta de 4 ani.

Dimpotriva, dintre copiii care au fost supusi la o hidroterapie moderata numai 38% au fost sensibili la frig, iar 47% au fost bolnavi.

Se stie, apa lucreaza mai energic asupra sistemului nervos decat asupra pielii. Fiorul si tremuratura pe care o simte sineva sub un dus rece ii vine de la sistemul nervos.

Dusul rece nu este bun si sanatos decat in conditia ca apoi reactia sa se faca bine si in liniste, iar asta depinde de sistemul nervos.

Astfel, in raspunsurile primite de medicul bavarez, foarte des mamele se plang ca in urma dusurilor, copiii au convulsii si nu pot dormi noaptea sau sunt tristi si plangaciosi. Sistemul lor nervos este prea fraged pentru o zguduitura prea violenta.

Asta inseamna oare ca nu trebuie sa facem dusuri copiilor? Nu, caci oricum intareste copilul. Dar trebuie sa procedam cu bagare de seama si gradat.

De la nastere, pruncul este imbaiat in fiecare zi cu apa calda. Cand se face de opt sau noua luni incepem a-l spala pe fata cu apa neincalzita. Apoi, incetul cu incetul, pe cand il vom spala pe fata il vom stropi putin si pe brate, pe piept, si asa mai departe. Dupa asta, vom incerca cu apa mai rece si in sfarsit cu apa rece.

Toate astea, bineinteles, au fost facute incetul cu incetul, asa incat copilul a ajuns de vreo cinci ani. Intr-o zi de vara mai calduroasa, luam copilul si-l invelim intr-un cearceaf muiat in apa, apoi il frectionam cu un prosop uscat, apoi repede il imbracam.

Anul viitor, inlocuim apa cu alta mai rece si, in sfarsit, ii putem face si un dus.

Memoria senzatiilor si memoria…

Memoria senzatiilor si memoria vocabularului

Memoria senzatiilor si memoria vocabularului Exercitiile simturilor trebuie sa procure amintiri senzoriale exacte. Intrucat amintirile din prima copilarie sunt cele mai vii si mai durabile, e necesar ca memoria...

Mesaje si felicitari de Sfantu…

Mesaje si felicitari de Sfantul Ioan

Mesaje si felicitari de Sfantul Ioan In ziua de 7 ianuarie, creştinii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, considerat a fi cel mai mare dintre profeti. La multi...

Aurul metal nobil

Aurul metal nobil

Aurul - metal nobil Aurul e un metal galben si stralucitor. Stralucirea nu se pierde, oricat l-am incalzi la soare. Apa tare si vaporii de pucioasa de asemenea nu-l...

Noiembrie ultima luna a toamne…

Noiembrie ultima luna a toamnei

Noiembrie - ultima luna a toamnei Noiembrie - brumar e ultima luna a toamnei, fiind posomorata si trista ca o poezie de Bacovia. Vine vremea ploilor reci, a brumelor...

Scrisoare catre Mos Nicolae

Scrisoare catre Mos Nicolae

Scrisoare catre Mos Nicolae   Zapada iar se asterne E inceput de decembre Si asa sunt invatat Ca in fiecare an O scrisoare ca sa scriu Mosului celui zglobiu.