Univers de copil

A+ R A-


Despre depresie

 

Lumea devine literalmente gri atunci cand ne simtim deprimati, au descoperit oamenii de stiinta. Depresia are un efect asupra ochilor care face dificila detectarea contrastului alb-negru.

Oameni de stiinta din Germania au efectuat teste pe retina pacientilor, care au relevat acest efect – similar cu controlul contrastului la un televizor. Efectul a fost atat de relevant, incat acestia cred ca acest test poate oferi un mod obiect de masurare a nivelului depresiei.

Studiul, realizat de Dr. Ludger Tebartz van Elst si cercetatori de la Universitatea din Freiburg, a fost dat publicitatii in data de 20.07.2010 in revista Psihiatrie Biologica.

Dr. John Krystal, editorul revistei, a declarat: "Aceste date evidentiaza modalitatile profunde prin care depresia altereaza experienta cotidiana a fiecaruia dintre noi".

Poetul William Cowper spune ca: “varietatea e ceea ce ne condimenteaza viata”, dar atunci cand oamenii sunt deprimati, ei sunt mai putin capabili sa perceapa contrastele din lumea vizuala. Aceasta pierdere pare sa faca din lumea aceasta un loc mai putin placut.

Echipa germana a masurat raspunsurile electrice pentru a evalua activitatea de la nivelul retinei la doua grupuri de persoane, persoane deprimate si persoane nedeprimate.

Retina, in interiorul ochiului, contine celule sensibile, care transforma semnalele luminoase in mesaje nervoase, facand posibila vederea. Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu depresie au pierderi dramatice in ceea ce priveste perceperea contrastelor in comparatie cu pacientii care nu sufera de depresie.

In cazul pacientilor depresivi nu s-a observat nicio diferenta in ceea ce priveste aceasta perceptie, chiar daca unii dintre ei luau antidepresive, iar altii nu.

S-a descoperit, de asemenea, o corelatie semnificativa intre nivelul de contrast perceput si gravitatea simptomelor depresive. Pacientii cu depresie accentuata au cele mai semnificative pierderi de perceptie la nivelul retinei.

Probele au fost atat de relevante, incat a fost posibil sa se faca distinctia intre pacientii cu depresie si voluntarii sanatosi, pur si simplu privind rezultatele testului.

Ca si testare suplimentara, "electroretinograma" ar putea oferi o modalitate mai eficienta de evaluare a starii de spirit a unui pacient decat simpla intrebare: "Cum te simti?", considera oamenii de stiinta.

Dr. Tebartz van Elst, a declarat: "Aceasta metoda ar putea deveni un instrument valoros pentru a masura in mod obiectiv starea subiectiva de depresie, cu implicatii profunde pentru cercetare, precum si pentru punerea diagnosticul clinic si tratamentului pentru depresie."

Sursa: Mail Online


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Corbul si puii lui

Corbul si puii lui

Corbul si puii lui Va oferim spre lectura povestirea “Corbul si puii sai”.

Boli infectioase infectii cu c…

Boli infectioase infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament

Boli infectioase, infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament Vara aceasta inregistreaza mari diferente de temperatura. Rezultatul: sistemul imunitar slabeste si bolile infectioase nu mai pot fi oprite....

Cele patru zane

Cele patru zane

Cele patru zane   Va oferim spre lectura o poezie scurta si frumoasa despre anotimpuri, avand un titlu sugestiv „Cele patru zane”.   Patru zane, rand pe rand, Vin si pleaca-n zbor cantand.    

De vorba cu oameni celebri

De vorba cu oameni celebri

De vorbă cu oameni celebri   Pe patul de moarte, Beaumarchais a fost întrebat: „Cum mai merge”? Spiritual până la sfârşit, Beaumarchais a răspuns: „Nu mai merge, se duce”!   Odată, în cabinetul academicianului...

Legenda florii de iris

Legenda florii de iris

Legenda florii de iris Irisul este o floare absolut fascinanta datorita frumusetii sale fragile si efemere, a perfectiunii liniei, tinutei sale elegante, culorilor si parfumului ei. Irisul are o valoare simbolica...