Univers de copil

A+ R A-


Despre caini si legatura dintre om si caine

Se spune ca cel mai credincios prieten al omului este cainele. Aceasta legatura de prietenie dintre om si caine s-a realizat inca din timpuri stravechi, cainele fiind primul animal domesticit de om. Prin domesticire, omul a contribuit la dezvoltarea unor instincte, in special a celor de paza si de urmarire.

In prezent vietuiesc sute de rase de caini si aproape toate rasele sunt capabile sa invete si sa indeplineasca diferite sarcini. Cainii sunt utilizati in foarte multe scopuri. Cel mai des ii intalnim in calitate de paznici ai locuintelor. Mai ales in zonele rurale nu exista casa fara un astfel de pazitor de nadejde. Dotati cu un simt al mirosului si al auzului foarte dezvoltat, ei isi indeplinesc meseria foarte bine. Altii sunt specializati in pazirea turmelor de animale, treaba deloc usoara. Nu putine sunt cazurile in care, pentru a-si salva turma, cainii au cazut victime in fata agresorilor.

Cainele este un ajutor de nadejde al omului la vanatoare. El descopera vanatul, il hartuieste, in unele cazuri il si ataca, iar in altele aduce prada din locuri greu accesibile. De asemenea, cainele este un auxiliar pretios si de neinlocuit in urmarirea si prinderea de catre politist a unor infractori, contribuind uneori si la demascarea infractiunii, iar mai recent, cainii sunt antrenati si in depistarea drogurilor, a bombelor sau a altor obiecte nocive. In special cainii lup sunt folositi de politie in astfel de cazuri. De asemenea, unii caini, indeosebi din rasa Saint Bernard, au fost specializati ca salvatori ai oamenilor rataciti sau accidentati prin paduri, pesteri si indeosebi a celor blocati de zapada avalanselor. Cainele este folosit si ca forta de tractiune a saniilor in zonele polare. Este vorba de rasa Husky. In aceasta calitate a luat parte la numeroase expeditii organizate la cei doi poli geografici.

De multa vreme cainele este folosit si ca ghid pentru nevazatori. Fiind foarte inteligent si raspunzand prompt la comenzi, a fost adesea admirat, alaturi de mari actori, in lumea cinematografica. Nici la circuri nu este absent. Nu rare sunt numerele de dresura de caini, unde acestia executa diferite figuri de acrobatie si jonglerie, merg pe bicicleta sau patine cu rotile. In alte numere ii vedem sustinand meciuri de boc sau de fotbal spre amuzamentul spectatorilor.

Tot cainele este capabil sa participe la unele sporturi competitive, cum e cel de alergare la viteza. Alti caini, cum sunt cei de rasa, participa la competitii de frumusete, precum si la expozitii canine unde pot fi admirati de publicul amator.

De-a lungul timpului, cainele a fost si este folosit ca subiect in experimentele si cercetarile stiintifice. Cu ajutorul lui, Pavlov a cercetat reflexul conditionat. Tot un caine, Laica, a fost primul care a parasit Pamantul si si-a luat zborul spre cosmos la bordul unei aeronave de la sol.

Dintre milioanele de caini care si-au indeplinit misiunea in mod anonim, unele exemplare s-au distins in mod deosebit prin vitejie, eroism sau calitati artistice, astfel incat au devenit adevarate personalitati, carora li s-au conferit distinctii. Minunatele calitati, atasamentul cainelui fata de om si prietenia dintre cei doi i-au inspirat pe multi creatori de arta. Unii scriitori le-au dedicat versuri (Tudor Arghezi - Zdreanta), iar altii le-au conferit anumite roluri in povesti si romane (Jack London - Colt Alb). Au fost realizate numeroase filme documentare, artistice si de desene animate avand ca eroi cainii: Lassie, Comisarul Rex, Doamna si vagabondul, 101 dalmatieni, etc. Siluetele lor sunt prezente si in arta plastica, in picturi si sculpturi.

Cu toate ca unii ii trateaza cu respect, ca pe niste adevarati prieteni, unii le-au destinat o viata de caine, pe care nu o merita. Sa nu uitam ca si ei au sentimente si poate uneori sunt mai sensibili decat noi si trtebuie sa ii tratam, cu respect si prietenie.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Animalele ciudate ale Australi…

Animalele ciudate ale Australiei

Animalele ciudate ale Australiei Australia, despartita pana in urma cu cateva secole de restul lumii, a pastrat fauna unor epoci indepartate. Familia marsupialelor, din care face parte, de exemplu, cangurul,...

Jocul ursului obicei de Anul N…

Jocul ursului obicei de Anul Nou

Jocul ursului - obicei de Anul Nou   Umblatul cu Ursul sau Jocul Ursului e un obicei practicat de Anul Nou, un obicei al jocurilor cu masti (colindatul cu masti). Se pare...

Probleme de logica cu chibritu…

Probleme de logica cu chibrituri si raspunsuri

Probleme de logica cu chibrituri si raspunsuri Va prezentam 3 probleme de logica cu chibrituri si raspunsurile.

Ghicitori despre noaptea de ha…

Ghicitori despre noaptea de halloween

Ghicitori despre noaptea de Halloween   Sarbatoarea de Halloween este una de origine celtica fiind preluata de mai multe popoare de-a lungul timpului. Ea este celebrata pe 31 octombrie. Vrajitoare, vampiri, lilieci,...

Cantece de Mos Craciun pentru …

Cantece de Mos Craciun pentru copii

Cantece de Mos Craciun pentru copii Nu exista bucurie mai mare pentru copii decat apropierea sarbatorilor de iarna si sosirea lui Mos Craciun. In asteptarea lui, copii...