Despre cacao si ciocolata - un tonic excelent
Prejudecatile sunt greu de dezradacinat in mintea oamenilor. Nu ca de multe ori adevarul nu este evident, ci fiindca suntem asa facuti ca adoram tot ce nu este propriu, chiar si ideile noastre gresite. Incercati sa oferiti unei persoane mature o tableta de ciocolata si veti vedea ca veti fi refuzat. Mai ales daca este vorba despre un barbat. Ciocolata se cuvine doar copiilor! Este una din micile prejudecati ce impaneaza mintea contemporanilor sau mai bine zis a conationalilor nostri. Desigur ca cel mai adesea, consumarea ciocolatei le-ar face destul placere, insa s-ar crede diminuati, aproape ridicoli, acceptand oferta voastra. Am dori sa spulberam aceasta eroare!
Ciocolata nu este un elixir de viata lunga. Exercitand insa o actiune extrem de favorabila asupra functiunilor noastre vitale, se intelege ca ea contribuie si la prelungirea vietii. Pentru acest motiv consumul ciocolatei sporeste poate din an in an in tarile occidentale. Progresul este cu mult mai rapid decat aceea a ceaiului sau a cafelei.
Pe cand consumul ceaiului in Germania, in ultimii zeci de ani, nu a crescut decat de trei ori si jumatate, acela de cacao a crescut de douasprezece ori. In Spania ciocolata contituie de multa vreme un aliment national.
Alexandre Dumas tatal, Th. Gautier, in amintirile lor de calatorie in Spania (1840), ne povestesc ca in satele cele mai sarace, in hanurile cele mai detestabile, acolo unde era cu neputinta sa gasesti o ceapa, darmite o farama de paine, ti se oferea totusi o ceasca cu ciocolata delicioasa. Consumul generalizat al ciocolatei de catre spanioli a contribuit fara indoiala la rezistenta fizica extraordinara a acestui popor, lucru explicabil, de altfel, prin compozitia pe care o are cacaoa. Ea este compusa din teobromina si dintr-o cantitate mica de cofeina. Ambele apartin grupului corpilor purinici, din care mai multi sunt produsul unor procese chimice vitale. Ele excita unele functiuni (intre altele functiunile glandelor cu secretiune interna) chiar cand ele nu exista decat in cantitate foarte mica, in organism. Cu cat cantitatea de teobromina din cacao este mai mare, cu atat sporenste actiunea sa stimulatoare. Ciocolata preparata cu ingrijire constituie un aliment pe cat de sanatos, pe atat de placut. Ciocolata este hranitoare, usor de digerat si convine deci, in principal, persoanelor supuse la mari tensiuni cerebrale, calatorilor, sportivilor si mai ales aviatorilor. De asemenea, o ceasca de ciocolata - luata dupa o masa copioasa - favorizeaza foarte mult digestia.
In veacul XVIII se adauga ciocolatei pulbere de chilimbar. Se stie astfel ca regentul Frantei, Philippe d’Orleans, facea un adevarat abuz de astfel de preparatii. Faimosul maresal de Richelieu obisnuia, de asemenea, sa bea ciocolata cu pulbere de chilimbar.
Sa nu ne inchipuim insa ca o faceau doar de dragul mirosului deosebit al chilimbarului. Nu. Aceasta substanta era considerata pe atunci ca fiind tonica si mai ales afrodisiaca.
“Cand vine una din zilele in care resimti greutatea anilor – zicea celebrul gastronom Savarin – in care gandeesti cu greu sin in care te simti oprimat de o putere necunoscuta, amestec intr-o ceasca de ciocolata o bucata de chilimbar de marimea unui bob de fasole, amestecata cu zahar, si ma simt minunat.“ Oricum ar fi, cert este ca, gratie compozitiei sale, cacaua poseda reale insusiri medicamentoase. De la om la om se observa deosebiri in energia efectelor produse. Exista persoane extrem de sensibile care, dupa consumarea ciocolatei, simt greutate in stomac, tulburari ale inimii si ale vederii. Dar aceste cazuri sunt extrem de rare si depinde de constitutia aproape patologica.
Efectele stimulente pentru cacao au fost puse in evidenta prin experimentarea directa din zilele noastre. Putem deci considera ciocolata ca un tonic excelent. Ba ii putem da chiar preferinta asupra ceaiului sau cafelei cu lapte.
Dar, sa nu uitam ca adevarata si savuroasa ciocolata spaniola se prepara cu apa, nu cu lapte. O ceasca de ciocolata luata dimineata ne dispune si ne da o mai mare doza de energie.
In ce priveste prepararea ciocolatei, e bine de impartasit secretul doamnei d’Arestrel, care, prin 1830, era starita schitului “Visitation” din Belley (Franta). Pentru a bea dimineata o minunata ciocolata, e bine sa fie preparata de seara intr-un vas de faianta.
- 30/03/2017 00:36 - Alimentatia rationala spanacul si Popeye
- 17/03/2017 00:51 - Alimentatie sanatoasa si medicina naturista
- 09/03/2017 00:17 - Grapefruitul fructul minune
- 08/09/2015 00:05 - Ochii si alimentatia corecta
- 25/08/2015 00:13 - Castravetele intrebuintari medicale si beneficii pentru sanatate
- 22/08/2015 00:05 - Retete de mancare cu dovlecei pentru copii
- 20/08/2015 00:11 - Piersicile proprietati si beneficii pentru sanatate
- 18/08/2015 00:06 - Pepenele rosu beneficii pentru sanatate si intrebuintari medicale