Despre alergeni si alergii
“Parintele medicinii”, Hipocrate, a cunoscut si a descris aproape toate bolile cunoscute de noi. Mult s-a mirat el insa de o boala ciudata si povestind despre ea, nu-si ascundea incarcatura si nedumerirea. Sunt oameni, spune Hipocrate, care mananca acelasi alimente ca si ceilalti, pentru ca deodata, dupa masa de dimineata, pranz sau seara, sa se acopere cu cruste si edeme. S-ar parea ca n-au mancat nimic neobisnuit: carne, peste, oua si lapte. Nici un fel de mancaruri exotice, sosuri sau condimente.
Au trecut secole, iar medicii observa si acum ca fragii, de exemplu, nu sunt fructe cu care sa se poata delecta toti. Unora le aduce bucurie, iar altora chinurile iadului.
- De ce mi se intampla mie asta, doctore? De la fragii cu lapte mi-e chiar rau de tot …
Medicii stiu ca atat in fragi, cat si in lapte se gasesc mult alergeni. Mai ales in lapte, ce-i drept nu in laptele condensat, caci temperatura ridicata la care se prepara distruge alergenii. Sugarii nu pot fi insa hraniti cu lapte condensat. Si vai de aceia care vin pe lume inzestrati cu o reactivitate primara ridicata.
Alergia la lapte (numita adesea diateza) se manifesta prin edem si basici umede pe piele. Cateodata lucrurile iau o intorsatura grava si copilul moare.
Ciocolata este pur si simplu incarcata cu alergeni de tot soiul are un buchet intreg de alergeni. Si in bomboane se gasesc destul de multi.
Pana si painea noastra cea de toate zilele, de grau sau de secara, ar fi bine ca unii oameni sa nu o manance pe loc. Ei se sufoca doar la mirosul fainii, numai la vederea terciului de hrisca si a porumbului.
Nici peste mai bine sa nu manance! Si sa ocoleasca cu grija bucatariile unde se prajeste peste. Un baietel bolnav de alergie se invinetea, se sufoca si isi pierdea cunostinta daca in prezenta lui se deshidea o cutie de sardine. Nici macar un ou de gaina nu e voie sa spargi de fata cu un alergic, caci poate face imediat o criza grava. Atat in oua, cat si in carnea de gaina se gasesc alergeni!
Alergia abunda in enigme. Sunt oameni carora le pricinuiesc suferinte si parul animalelor, si carnea lor. Dar se intampla ca unii alergici care nu suporta parul de animale sa poata consuma cu pofta si fara nici un fel de urmari neplacute lapte, carne, peste … fara condimente insa! Cateva boabe de piper, o frunzulita de patrunjel in supa, mustarul (atat in hrana, cat si in cataplasme) le aduc chinuri de care medicina deocamdata nu este in stare sa-i scape.
Alergia la condimente este foarte frecventa. Cate incrucisari de spade au avut loc in timpurile trecute (si cate descoperiri geografice s-au facut in trecut!) pentru ca pe masa europeanului, in mancarea lui fada, sa ajunga arzatoarele condimente! Cautatorii de condimente si de aventuri nu aveau de unde sti, desigur, ca o data cu pretioasa incarcatura din calele corabiilor – in sacii cu piper si scortisoara – ei aduc in tara un intreg arsenal de alergeni nocivi.
- 19/04/2015 22:10 - Boala diareica acuta
- 23/01/2015 01:31 - Despre balbaiala si etiologia fenomenului
- 15/01/2015 01:22 - Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti
- 09/12/2014 01:07 - Intoxicatiile cu aluminiu
- 06/12/2014 01:24 - Intoxicatiile cu aluminiu si efectele nocive pentru om
- 17/10/2014 01:08 - Tuberculoza pe intelesul tuturor
- 03/10/2014 01:09 - Cum putem scapa de raguseala
- 20/09/2014 01:05 - Mecanismul neurochimic al depresiei
- 18/09/2014 01:08 - Examinarea psihiatrica la copii cu deficiente mintale
- 17/09/2014 01:02 - Tratament pentru vergeturi