Univers de copil

A+ R A-


Legea adoptiei - Capitolul III - Procedura adoptiei interne

 

 

Sectiunea 2 - Deschiderea procedurii adoptiei interne

 


Art. 22

 

(1) Pe baza planului individualizat de protectie, astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa sau substitutiva.
(2) Planul individualizat de protectie poate avea ca finalitate adoptia interna daca demersurile pentru reintegrarea copilului in familie sau in familia largita au esuat.

 

 

(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul va sesiza, in termen de 30 de zile de la finalizarea demersurilor prevazute la alin. (2), instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului, pentru a se incuviinta deschiderea procedurii adoptiei interne.

 

(4) Judecarea cererilor referitoare la deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului se face cu citarea parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, a tutorelui si a directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului.

 

Art. 23

 

(1) Incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne se face numai daca:

 

a) planul individualizat de protectie stabileste necesitatea adoptiei interne;

 

b) parintii copilului sau, dupa caz, tutorele isi exprima consimtamantul la adoptie, in conditiile prezentei legi; dispozitiile art. 12 alin. (2), (3) sau (4) ori ale art. 13 se aplica in mod corespunzator.

 

(2) Directia face dovada efectuarii corespunzatoare a demersurilor prevazute la art. 22 alin. (1) si (2). In situatia copilului pentru care s-a instituit tutela, incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne se face la solicitarea directiei in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul, numai daca instanta constata indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. b) si apreciaza ca deschiderea procedurii adoptiei interne este in interesul superior al copilului.

 

(3) In cazul admiterii cererii de deschidere a procedurii adoptiei interne, in dispozitivul hotararii judecatoresti se va face mentiune despre constatarea existentei consimtamantului ambilor parinti, al unui singur parinte, al tutorelui sau, dupa caz, despre suplinirea consimtamantului in conditiile art. 13 si se va incuviinta deschiderea procedurii adoptiei interne.

 

(4) Hotararea judecatoreasca irevocabila prin care instanta admite cererea directiei produce urmatoarele efecte:

 

a) drepturile si obligatiile parintesti ale parintilor firesti sau, dupa caz, cele exercitate de persoane fizice sau juridice se suspenda;

 

b) drepturile si obligatiile parintesti sunt exercitate de catre consiliul judetean sau, dupa caz, consiliul local al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza copilul.

 

(5) Prin exceptie, efectele hotararii judecatoresti prevazute la alin. (4) inceteaza de drept daca, in termen de un an de la data ramanerii irevocabile a hotararii, directia nu a identificat o persoana sau familie corespunzatoare pentru copil si nu a initiat procedurile prevazute de prezenta lege in vederea realizarii unei adoptii interne.

 

(6) In situatia prevazuta la alin. (5), directia este obligata sa revizuiasca planul individualizat de protectie a copilului si sa solicite instantei judecatoresti, in functie de finalitatea acestuia, urmatoarele:

 

a) mentinerea, modificarea sau incetarea masurii de protectie a copilului;

 

b) incuviintarea unei noi proceduri de deschidere a adoptiei.

 


Art. 24

 

(1) Daca, ulterior ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii adoptiei, dispare cauza care, potrivit art. 12 alin. (3), a facut imposibila exprimarea de catre unul dintre parinti a consimtamantului la adoptie, impotriva hotararii se poate face cerere de revizuire.

 

(2) Cererea de revizuire se poate introduce pana la data pronuntarii hotararii de incuviintare a adoptiei de oricare dintre parintii firesti ai copilului sau de catre directia care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne.

 

(3) Cererea de revizuire se solutioneaza in camera de consiliu, cu citarea parintilor firesti, a directiei care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne si, daca este cazul, a directiei in a carei raza administrativ-teritoriala se afla domiciliul adoptatorului sau al familiei adoptatoare. Participarea procurorului este obligatorie.

 


Art. 25

 

(1) Cererea de revizuire suspenda solutionarea cererii de incredintare a copilului in vederea adoptiei sau, dupa caz, de incuviintare a adoptiei, daca vreuna dintre acestea se afla pe rolul instantei judecatoresti.

 

(2) Directia care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne are obligatia de a informa de indata instanta prevazuta la alin. (1) despre depunerea cererii de revizuire.

 

(3) Masura de protectie a copilului sau, dupa caz, incredintarea in vederea adoptiei se prelungeste de drept pe perioada solutionarii revizuirii. Dispozitiile art. 37 sunt aplicabile in mod corespunzator.

 

(4) Daca instanta judecatoreasca dispune revocarea masurii incredintarii, va hotari, la propunerea directiei generale in a carei raza administrativ-teritoriala se afla domiciliul copilului, o masura provizorie de protectie a copilului, pana la solutionarea revizuirii. Art. 26

 

(1) In cazul in care incuviinteaza cererea de revizuire, instanta va solicita consimtamantul parintelui care nu si l-a dat anterior, numai dupa depunerea de catre directia in a carei raza teritoriala locuieste acesta a unui raport de consiliere si informare in conformitate cu prevederile art. 14.

 

(2) Efectuarea unei noi anchete sociale care sa vizeze situatia actuala a parintilor firesti, precum si potentialul de reintegrare a copilului in familia biologica/extinsa este obligatorie. Efectuarea anchetei sociale si intocmirea raportului sunt de competenta directiei in a carei raza administrativteritoriala locuieste parintele firesc.

 

(3) Dispozitiile art. 13 sunt aplicabile in mod corespunzator.

 


Art. 27

 

In cazul in care, dupa suspendarea prevazuta de art. 25, parintele care s-a aflat in imposibilitatea de a-si exprima consimtamantul se opune adoptiei si nu sunt motive pentru aplicarea art. 13, cererea de incredintare a copilului in vederea adoptiei sau, dupa caz, de incuviintare a adoptiei se repune pe rol la solicitarea directiei in a carei raza administrativ-teritoriala se afla domiciliul copilului si se respinge.

 

Art. 28

 

Directia care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne are obligatia de a formula de indata cerere de revizuire sau, dupa caz, de a solicita suspendarea oricarei proceduri judiciare, precum si a oricarui alt demers privind adoptia, daca ia cunostinta, pana la data pronuntarii hotararii de incuviintare a adoptiei, despre incetarea cauzei care a determinat imposibilitatea parintelui de a-si exprima vointa cu privire la adoptie.

 


Art. 29

 

Dispozitiile prezentei sectiuni nu sunt aplicabile in cazul adoptiilor prevazute la art. 5 alin. (3) si art. 20 lit. b).

 

 

 

Muzicantul minunat de Charles …

Muzicantul minunat de Charles Perrault

Muzicantul minunat de Charles Perrault Într-un ţinut îndepărtat trăia un muzicant care cânta cu măiestrie la vioara sa. Văzând într-o zi că lucrurile nu mergeau atât de bine, se decise să...

Avataruri de Florii

Avataruri de Florii

Avataruri de Florii In Duminica Floriilor isi sarbatoresc ziua onomastica toti aceia care poarta nume de flori: Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina, Camelia, Margareta, Violeta, Lacramioara sau Lacrimioara, Delia, Narcisa, Crina,...

De ce-i place tigrului carnea …

De ce-i place tigrului carnea de maimuta

De ce-i place tigrului carnea de maimuta In vremurile tare vechi, pe cand tigrii nu mancau carne, ci gaze, o mare seceta a bantuit pamantul. A ars iarba din padure, s-au...

Sa invatam sa desenam un ganda…

Sa invatam sa desenam un gandacel

Să învăţăm să desenăm un gândăcel   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un gândăcel, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.  

Antigona de Sofocle rezumat si…

Antigona de Sofocle rezumat si comentariu

Antigona de Sofocle - rezumat si comentariu Vom face referire la Antigona de Sofocle, mai exact o analiza literara de Gustave Merlet. Polynice s-a luptat contra Tebei. Fratele sau...