Univers de copil

A+ R A-


Cuza Voda - povestire

Cuza Voda povestireVa oferim spre lectura povestirea Cuza-Voda scrisa de Mihail Sadoveanu, cuprinsa in volumul “Povestiri de sara”.

- Acu, intr-un rand, veneam de la moara ... Si era asa intru amurg. Mergeam pe langa boi si eram pe-aproape de jilarie. Iaca, aud in urma zurgalai, intorc capul, vad o trasura cu doi cai. De pe capra, mana un roman cu suman si cu caciula de oaie. Ma gandesc: “Aista nu-i boier mare … nu mai trag caru cu doua roate in sant … nu mai bat boii degeaba …”. Cand m-ajunge trasura din urma, intorc iar capul. Vad intr-insa un negustor. Era imbracat cu straie de siac calugaresc. Se uita el la mine si zice:

- Noroc bun, bade!

- Multamim domnilor voastra!

- Cum ii zice satului istuia?

- Dumbraveni, zic.

Incepe el pe urma sa ma intrebe cine stapaneste satul, cine-i primar, si altele. Vizitiul oprise caii. Daca am vazut, m-am oprit si eu cu carul. Zice negustorul:

- Cum o duceti cu boierul?

- „Da, domnule”, zic, „daca cel ce-ar intreba ar sti, n-ar mai intreba … Boieru-i boier si noi suntem tarani … Ce putem noi face?”

El a facut asa: „Hm!”. Pe urma s-a uitat la mine asa, parca jalnic, s-a spus:

- Bade! amara si stropita cu lacrimi e painea pe care o mananca norodul!

Ma uit eu la dansul. „Ce are negustorul ista”, ma gandesc, „de sta de vorba cu mine?”

Graieste el iar:

- Da’ cu vornicul cum o duceti?

- „Apoi, domnule”, zic, „vornicul e ridicat dintre-ai nostri ... El ne arde si ne frige ... Iaca, eu am platit birul o data, si el mi-l cere a doua oara ... Spune ca daca nu platesc, imi ia boii ...”

- Asa?

- Asa!

- „Apoi”, zice el, „este o vorba”. Zice: „Cine ti-a scos ochii? - Frate-meu. - Aha! de-aceea ti i-a scos asa de adanc ...”

Eu stam si ma uitam la el. Da’ avea el un glas asa de bland si se uita asa la mine, c-am inceput si eu a-i spune de-ale noastre, dintre multele pe care le induram. Si zic eu: „Dreptatea noastra cea veche, „domnule, demult ii moarta, iar Voda nimica nu stie.”

A zambit atunci negustorul. Pe urma ne-am luat noi s-am intrat in sat. Era sara acuma. Si vornicul iese de-acasa sa se duca la crasma. Zic:

- Iaca vornicul!

Se da jos atuncea negustorul din trasura si opreste pe vornic.

- „Adevarat e”, zice, „ca dumneata, vornice, iei doua biruri de la oameni? Nu-s ei de o lege si de un neam cu dumneata? Cum de faci asemenea lucru?”

- „Da’ cine esti dumneata?” striga vornicul. „Sa-ti arati indreptarile. Ce ai a ma intreba? Doar stiu ca nu esti ispravnicul ori Voda ...”

- Ba-s Voda!, a zis zambind negustorul. Si cum m-am uitat cu ochii holbati la el, l-am cunoscut ca-i Voda si a cunoscut si vornicul.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de toamna

Poezii de toamna

Poezii de toamna   Va prezentam cateva poezii de toamna.   Toamna de Maria Pandaru A venit deodata In haina bogata, Sa trezeasca-n flori Teama de ninsori.  

Craciunul dupa colinde si lege…

Craciunul dupa colinde si legenda populara

Craciunul dupa colinde si legenda populara In colindele de la Craciun sarbatoarea se personifica. Traditia colindelor ne prezinta Craciunul ca pe un boier mare, boier batran, domnul bun, care...

Protectia copilului impotriva …

CAPITOLUL VI - Protectia copilului impotriva exploatarii Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului SECŢIUNEA a 4-a - Protectia copilului impotriva rapirii sau oricaror forme de traficare   Art. 98. - (1) Ministerul Administratiei...

Sus pe scara lunii

Sus pe scara lunii

Sus, pe scara lunii Va oferim spre lectura povestirea “Sus, pe scara lunii” scrisa de Mircea Pop. Ilustratia apartine lui Done Stan. Au fost odata trei prieteni buni, mai mici decat copiii...

Rezervatiile din Bucegi vegeta…

Rezervatiile din Bucegi vegetatie si fauna

Rezervatiile din Bucegi - vegetatie si fauna Rezervatiile din Bucegi au suprafata totala de aproximativ 7.000 ha si se afla pe teritoriile judetelor Prahova si Dambovita. Varfurile cele mai inalte ale...