Univers de copil

A+ R A-


Curatarea corecta a dintilor

Igienizarea cavitatii bucale reprezinta un ansamblu de actiuni prin care se realizeaza o curatare eficienta a cavitatii bucale si este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii si esteticii dintilor, in particular, si cavitatii bucale, in general. O igiena riguroasa ne poate ajuta sa avem dinti si gingii sanatoase, reduce riscul aparitiilor cariilor, bolilor parodontale sau a altor afectiuni. Igienizarea se face fie de catre fiecare dintre noi prin periaj si mijloace secundare (apa de gura, ata dentara, dus bucal), fie de catre medicul dentist prin periaj profesional, detartraj, chiuretaj gingival.

 

O igiena corecta a cavitatii bucale incepe cu alegerea periutei de dinti si a pastei de dinti.

 

Alegerea periutei de dinti

Periajul dentar are ca obiective indepartarea tartrului si a placii microbiene de pe dinti si gingii, precum si stimularea circulatiei sangvine la nivelul gingiilor, prin asa zisul masaj cu periuta de dinti. Pentru a va putea asigura un periaj corect, trebuie sa va alegeti intai o periuta de dinti care sa se muleze perfect pe dantura dumneavoastra si mai ales sa se adapteze problemelor dentare pe care le prezentati. Periajul se realizeaza cu perii de dinti, periute clasice actionate manual (costa mai putin, presiune controlabila, durata de viata mai lunga) sau periute actionate electric (periaj mai eficient, recomandata pentru aparatul dentar, acopera suprafete dentare mai mari).

 

Exista perii de dinti care pot fi cu peri naturali si cu peri sintetici. Periile cu peri naturali (de bursuc, camila) sunt mai putin traumatizante dar prezinta ca dezavantaj faptul ca se patreaza mai greu si acumuleaza bacterii mult mai repede. Periile cu peri sintetici se pastreaza mai simplu, nu acumuleaza bacterii la fel de repede, au o gama mai larga de duritate etc.

 

Este recomandat ca periuta aleasa sa aiba capul suficient de mare pentru a acoperi 2-3 dinti si sa poata ajunge pana la ultima masea fara a traumatiza mucoasa obrazului.

 

 

 

Alegerea periutei in functie de gradul de asprime al periilor:

1. Pentru dintii si gingiile sanatoase (dintii fara depuneri dentare dure de tartru, care nu prezinta sensibilitate la acru, dulce, rece, cald, nu prezinta defecte pe suprafata; nu sunt abraziati; gingiile sunt de culoare roz-pal, nu sangereaza la periaj, nu prezinta rani si/sau ulceratii) se recomanda perii de duritate medie (pe ambalaj trebuie sa fie indicat gradul de asprime al periei, in cazul dat va fi „medium” sau „M”);

2. Pentru gingiile si dintii sensibili se recomanda periile moi („soft” – „S”) sau foarte moi („extra soft” –„ES”).

3. Periile dure („hard” – „H”) si extra dure („extra hard” – „EH”) se vor utiliza doar la indicatiile medicului, deoarece sunt foarte traumatice atat pentru gingii, cat si pentru tesuturile dure dentare (smalt).

 

In functie de modul de prelucrare al perilor (daca sunt, pur si simplu, taiati sau daca marginile au fost lustruite) sunt indicate periile cu peri lustruiti sau rotunjiti deoarece curata mai bine dintii si nu traumeaza gingiile.

 

In functie de modul de taiere a perilor periutei (in unul sau mai multe niveluri) se recomanda cele taiate in mai multe niveluri deoarece curata mai bine spatiile interdentare, precum si depresiunile anatomice (adanciturile) de pe suprafata dintilor, acelasi scop il au si periile cu peri dispusi sub un anumit unghi fata de capul periei (inclinati sau dispusi in cruce).

 

Pentru persoanele cu proteze ortopedice (punti, coroane) sau ortodontice (brackets), cu inghesuiri dentare, cu depuneri dentare masive, cu afectiuni ale gingiilor etc., au fost create perii speciale si este recomandat ca ele sa fie alese impreuna cu medicul stomatolog care va stii sa faca cea mai adecvata alegere.

 

Este bine intotdeauna, ca dupa fiecare periaj, capul periutei de dinti sa fie acoperit, pentru a evita acumularea bacteriilor si microorganismelor din aer.

 

Periuta de dinti trebuie schimbata cand incepe sa se uzeze, cel putin o data la trei luni. Este indicat sa va schimbati periuta de dinti dupa ce ati suferit de o raceala, pentru ca periuta acumuleaza bacteriile si se poate produce o reinfectare.

 

Alegerea pastei de dinti

Gama actuala a pastelor de dinti este una foarte variata, acestea pot contine agenti abrazivi, de curatare, agenti antiseptic, agenti de desensibilizare, agenti de indulcire, dar pe langa toate acestea ele mai pot contine substante extrase din plante medicinale si produse naturiste, substante care indeparteaza petele si produc efectul de albire. Cel mai important aspect al unei paste de dinti este sa contina fluor. Acesta are rol cario protector, remineralizeaza smaltul si diminueaza hipersensibilitatea si hiperestezia dentinara.

 

Pastele de dinti pot fi:

a.       igienice, cu rol de a curata dintii

b.      curativ-profilactice care contin diverse medicamente sau substante extrase din plante medicinale, cu rol de a trata sau preveni anumite boli, de obicei ale mucoasei bucale

c.       cosmetice, utilizate in special pentru inalbirea dintilor. Foarte important si de retinut este faptul ca pastele cu efect de inalbire nu trebuie folosite permanent.  

 

Pasta de dinti se alege in functie de necesitatile individuale:

a.       pentru persoanele cu dinti si gingii sanatoase se recomanda pastele curativ-profilactice cu efect remineralizant (cu continut de fluor si/sau calciu).

b.      pentru personale afectate de carii se recomanda pastele cu continut ridicat de fluor

c.       pentru persoanele cu gingiile inflamate sau care sangereaza usor sunt recomandate pastele cu adaosuri de ierburi sau alte substante antiinflamatoare.

d.      pentru persoanele care doresc sa isi albeasca dintii au fost create paste de dinti special pentru obtinerea acestui efect. Pastele cu efect de inalbire nu trebuie folosite permanent intrucat abrazeaza (rod) si demineralizeaza smaltul, ceea ce duce la cresterea numarului de carii.

 

Frecventa periajului

Periajul obligatoriu se realizeaza dimineata si seara, dar este recomandat sa ne curatam dintii si dupa masa de pranz.

Periajul de dimineata actioneaza ca un masaj asupra gingiei, stimuland circulatia si tonusul functional, ne confera o respiratie proaspata si racoroasa.

Periajul de seara, realizat inainte de culcare dupa ultima masa, este esential deoarece mentinerea in gura a resturilor alimentare dauneaza, iar acestea in conditii de umiditate si oxigenare redusa, favorizeaza dezvoltarea florei microbiene.

Periajul excesiv in timpul zilei, de mai mult de 3-4 ori, poate produce traumatisme asupra gingiei, precum si retractii ale acesteia.

In timpul zilei, este indicat ca dupa fiecare gustare, sa folositi apa de gura sau ata dentara. De asemenea, consumul de fructe sau legume crude, dupa masa, indeparteaza resturile alimentare depuse in zonele gingivo-dentare.

 

Timpul de periaj si metode de periaj

Un periaj corespunzator se face timp de 3-5 minute, folosind si o tehnica corecta de curatare a dintilor.

 

Cele mai utilizate metode de periaj sunt:

1.      Metoda Bass - realizeaza periajul santurilor gingivale, stimuleaza circulatia la nivelul gingiei si curata dintii folosind miscari vibratorii. Practic, periajul se realizeaza cu gura deschisa cu miscari de curatare verticale dinspre gingie spre varful dintilor, pozitia periutei fiind orientata la 45° de grade cu perii spre gingie.

2.      Metoda Charters - realizeaza periajul interdentar. Periuta se aplica sub un unghi de 45° fata de axul longitudinal al dintelui, astfel incat perii sa fie interdentar si se exercita scurte miscari vibratorii de la stanga la dreapta.

3.      Metoda Fones sau periajul circular - se realizeaza cu dintii in contact, cu periuta de dinti in pozitie orizontala paralela cu podeaua cu perii perpendicular pe fetele anterioare ale dintilor prin miscari largi, circulare, fiind indicate la copii.

4.      Metoda Leonard sau periajul vertical - se realizeaza prin miscari verticale si paralele cu suprafetele dentare, de sus in jos si de jos in sus, igienizand suprafetele anterioare si posterioare.

5.      Periajul cu periute actionate electric - curata mai bine dintii, prin deplasari oscilatorii, orizontale si de rotatii complete ale partii active (capului rotativ). De asemenea, prezinta o serie de avantaje fata de cel manual, fiind excelent pentru copii mici sau pentru personale purtatoare de aparate ortodontice.

 

Efectuarea corecta a periajului dentar

Pentru ca periajul sa fie mai eficient, nu udati periuta inainte de spalare. Inainte de a va spala, indepartati resturile alimentare cu ajutorul atei dentare. 

 

Periajul propriu-zis:

§         periati separat dintii de sus fata de cei de jos

§         nu apasati foarte tare pentru a nu afecta smaltul si gingiile

§         periajul nu trebuie sa dureze mai mult de 4-5 minute (un minut pe fiecare sectiune)

§         se pozitioneaza periuta la 45 de grade cu perii atingand atat gingia cat si dintii

§         se face o miscare de rotatie a periutei in jurul axului acesteia astfel incat perii acesteia vor face o miscare de coborare dinspre gingie spre varful dintilor

§         se fac 5-6 repetari pentru fiecare grup de 2 dinti 

§         dupa ce se termina fata vestibulara (exterioara) a dintilor se trece la partea interioara a acestora.

§         pozitioneaza periuta vertical in spatele dintilor frontali si executa miscari de sus in jos cu jumatatea din fata a periutei.

§         varful dintilor se periaza cu miscarii vibratorii scurte

§         la final se periaza limba dinspre spate spre varf, pentru a indeparta bacteriile ce cauzeaza mirosuri neplacute. Limba se curata foarte usor, nu se fac miscari agresive, nu se aplica presiune mare. Se gasesc de cumparat periute dotate cu un dispozitiv special de curatare a limbii. De precizat, in ceea ce priveste acest obicei este faptul ca multi medici specialisti in patologie orala sunt putin impotriva acestui obicei pentru ca multa lume isi curata limba destul de agresiv si astfel se poate ajunge la multe probleme. In plus majoritatea bacteriile nu stau pe limba ci sub limba iar fata limbii are capacitate de autocuratire, mai ales ca intra in contact cu dintii si cu palatal.


Metode ajutatoare de periaj care sunt foarte utile:

§         ata dentara 

§         periute interdentare (mai ales pentru cei care au lucrari si spatii care sa le permita introducerea acestor periute) 

§         dusurile bucale efectuate cu un irigator oral - sunt extrem de utile si din ce in ce mai folosite. Curata spatiile interdentare cu un jet de apa cu presiune - unele ceva mai performante ozonifica apa si omoara astfel o buna parte din bacteriile din gura.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Raurile din Ardeal

Raurile din Ardeal

Raurile din Ardeal Deoarece Ardealul e asemeni unei caldari, apele coboara din cununa muntilor spre mijlocul lui si l-ar umple, adica ar face un lac urias, daca n-ar gasi...

Sinuzita o boala a tuturor var…

Sinuzita o boala a tuturor varstelor

Sinuzita - o boala a tuturor varstelor Cavitati anexe ale foselor nazale, cu care comunica in mod nemijlocit, sinusurile sunt situate pe partile laterale, deasupra si inapoia nasului, fiind sapate in...

Omul de zapada felicitari si i…

Omul de zapada felicitari si imagini animate

Omul de zapada - felicitari si imagini animate   Iarna cu magia ei ne-a adus din nou zapada si din el noi faurim mandrul om de zapada. In jurul lui dantuim, chicotim...

Modele masti fata lui Mos Crac…

Modele masti fata lui Mos Craciun cum sa le confectionam

Modele masti fata lui Mos Craciun - cum sa le confectionam   Mos Craciun, cu pletele lui dalbe, vine in fiecare an sa aduca daruri celor care au fost cuminti. Niciodata nu...

Claca poezie pentru copilasi

Claca poezie pentru copilasi

Claca poezie pentru copilasi   Vezi poezia “Claca” scrisa de Viorica Tiomescu.   Bunicutul meu sfatos S-a gandit sa faca claca. Ursuletul vrea si dansul Sa invete cum bumbacul Din capsule se dezghioaca Sa ramana numai puf.