Univers de copil

A+ R A-


De ce se tem copiii de intuneric?

In timpul zilei, copiii sunt ocupati mai tot timpul cu jocul sau cu alte activitati care ii tin preocupati si in care fantezia lor isi gaseste cai de exprimare directe.

In timpul noptii insa, in intuneric, lumea reala dispare, iar locul ei este luat de o lume in care totul este posibil! Framantat de nelinisti si griji pe care le-a uitat in timpul zilei, copilul va popula aceasta lume cu imagini pe care i le trezsc sentimentele din sufletul sau.

Putem preveni aparitia fricii de intuneric?

Desigur! Cu putin efort, putem preveni starile de neliniste ale copilului in intuneric, evitand sa-l trimitem agitat la culcare si incercand sa evitam trezirile accidentale peste noapte.

Cum?

Asigurati copilului un somn linistit si profund in fiecare noapte. Pentru aceasta:

·        Nu oferiti copilului Coca-Cola, ciocolata sau alte stimulente in cursul serii sau inainte de culcare.

·        Evitati mesele greu digerabile sau prea abundente seara.

·        Convingeti copilul sa incetineasca ritmul activitatilor spre seara si sa se calmeze treptat daca este agitat.

·        Insistati asupra odihnei de peste zi.

·        Convingeti copilul sa-si faca nevoile seara, inainte de culcare, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se trezeasca in timpul noptii pentru a merge la toaleta.

Asigurati-l ca daca, totusi, isi mai uda uneori patul noaptea, lucrul acesta nu trebuie sa-l framante, pentru ca in curand se va rezolva totul cu bine.

Daca a fost expus la informatii sau scene violente, discutati lucrurile pe larg cu copilul pentru a-l ajuta sa aiba o intelegere cat mai completa si asigurati-l ca sunteti in masura sa-l protejati sau ca este la adapost de orice primejdie.

 

Cum il putem ajuta pe copil sa-si depaseasca frica de intuneric?

 

·        Transmiteti-i mesaje pozitive. Adesea, parintii transmit un comportament plin de ingrijorare copilului, care se simte mereu amenintat atunci cand parintii vad in jurul sau numai pericole.

·        Asigurati-l pe copil de toata dragostea dumneavoastra in ciuda faptului ca nu reuseste sa va multumeasca intotdeauna pe deplin.

·        Convingeti-l ca are tot sprijinul dumneavoastra pentru a depasi momentele dificile cu care este confruntat, indiferent cat de grava e situatia.

·        Vorbiti-i copilului cu calm. Nu-i accentuati starea de nelinsite prin ridicarea tonului sau amenintari.

·        Pastrati o atitudine ferma referitoare la programul pe care trebuie sa-l urmeze copilul in fiecare seara si incercati sa nu cedati presiunilor de a-i ingadui abateri.

·        Demonstrati convingerea dumneavoastra ca il puteti ajuta pe copil sa se inteleaga singur sau nu ajutorul dumneavoastra frica de intuneric.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

1 iunie e ziua ta copile

1 iunie e ziua ta copile

1 iunie - e ziua ta, copile! Iata ca se apropie cu pasi repezi ziua de 1 iunie. Dar, ce semnificatie are aceasta zi? E ziua internationala...

Confectionam cizmulite in aste…

Confectionam cizmulite in asteptarea lui Mos Nicolae

Confectionam cizmulite in asteptarea lui Mos Nicolae In asteptarea lui Mos Nicolae, mosul cel darnic care ne aduce daruri minunate va propunem sa confectionam o cizmulita unde...

Ode In Ancient Meter Mihai Emi…

Ode In Ancient Meter Mihai Eminescu

Ode (In Ancient Meter) Mihai Eminescu   I never thought I would ever learn to die,Forever young, wrapped in my mantle,I rose my dreaming eyes to the starOf solitude.

Moldova in timpul lui Stefan c…

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare   Dupa Alexandru cel Bun, si Moldova a cunoscut vremuri grele. Timp indelungat, domnii si boierii cei mari s-au luptat intre ei pentru putere. Ei...

Lagoa dos Patos sau Laguna rat…

Lagoa dos Patos sau Laguna ratelor din Brazilia

Lagoa dos Patos sau Laguna ratelor din Brazilia Numita Marea din Interior de catre pescarii gaucho, Lagoa dos Patos sau Laguna Ratelor din sudul Braziliei, cu ai sai 10.000 kilometri...