Univers de copil

A+ R A-


Convulsiile la copii - cauze, simptome si preventie

 

Convulsiile sunt un fenomen ce apare de multe ori la copiii mici sau sugari. Mamele trebuie prevenite pentru a nu se speria si a putea sa dea imediat un ajutor copilului.

 

Sa vedem insa care sunt simptomele si cauzele care determina aparitia convulsiilor.

 

Cand vorbim despre convulsii, ne referim la perioade scurte de timp in care copilul are spasme musculare in diverse zone ale corpului si poate deveni inconstient. Convulsia ca atare nu este o boala, ci semnul unor boli pe care medicul trebuie sa o identifice pentru a stabili tratamentul imediat si (in unele cazuri) de lunga durata. De obicei, convulsiile produc mamei impresii foarte puternice. Fie ca este absolut sanatos, fie ca are o boala usoara insotita de febra, copilul incepe sa prezinte miscari anormale, mai mult sau mai putin ritmice, dezordonate. Se manifesta in special la nivelul membrelor, muschilor gatului, ale fetei si globilor oculari. La nou-nascut sau la sugarul mic, ele apar in special dupa traumatismul legat de actul nasterii, in tulburari metabolice, in caz de febra, cu sau fara infectie. La sugarul mai mare si copilul mic, epilepsia (care se declanseaza dupa primul an de viata) sau alte afectiuni cerebrale se pot anunta prin convulsii. De asemenea, convulsiile pot fi urmarea unor intoxicatii cu alcool, droguri, detergenti.

 

Sa vedem insa ce recomandari se pot furniza mamelor in astfel de situatii.

 

In primul rand, trebuie anuntat de urgenta medicul. Pana la sosirea acestuia, trebuie sa se pastreze o atmosfera de liniste in camera copilului. Acesta va fi asezat in pat si va fi eliberat de imbracamintea carea ar putea sa-i jeneze respiratia. Va fi imobilizat cu multa tandrete si blandete, pentru a nu se rani. Atentie sa nu-si raneasca limba. De asemenea, trebuie inlaturate mucozitatile sau eventualele alimente care il pot asfixia. Se vor administra supozitoare cu aminofenazona, impachetari in cearceafuri inmuiate in apa calduta sau chiar baie calduta. Dupa incetarea convulsiilor trebuie sa i se dea copilului, cu prudenta, lichide.

 

La copiii care fac de regula convulsii se va urmari cu grija febra si se vor pune din timp supozitoare cu aminofenazona, paracetamol sau aspirina, algocalmin. Tratamentul anticonvulsivant nu se va intrerupe decat la indicatia medicului.

 

Pentru a preintampina aceste neplacute simptome parintii trebuie sa creeze conditii de viata optime pentru copii. Astfel, alimentatia rationala, pastrarea unei bune igiene, efectuarea la timp a vaccinarilor preventive si a vitaminizarii, cat si controlul medical periodic si mai ales anuntarea imediata a medicului la inceputul oricarei afectiuni, constituie metode preventive de eliminare a oricaror complicatii nedorite si pastrarea sanatatii copilului.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Dragobete 24 februarie 2014

Dragobete 24 februarie 2014

Dragobete 24 februarie 2014 Ziua de Dragobete, 24 februarie 2014 se apropie cu pasi repezi. Toti cei indragostiti au un motiv in plus pentru a pune in prim plan iubirea. In...

Licuriciul versuri

Licuriciul versuri

Licuriciul - versuri Va oferim spre lectura poezia “Licuriciul” scrisa de Malian Cajal. Stiu ca n-am voie de loc Cu chibrituri sa ma joc.

Craciuneasa si nasterea lui Ii…

Craciuneasa si nasterea lui Iisus Hristos

Craciuneasa si nasterea lui Iisus Hristos Legenda spune ca staulul in care s-a nascut Iisus Hristos era proprietatea lui Craciun, pastor batran. Sotia lui, Craciuneasa, era moasa. Craciun ii...

Fluturi planse de colorat

Fluturi planse de colorat

Fluturi - planşe de colorat   Coloraţi ca şi o floare, cu aripi fermecătoare, zboară vara pe câmpie şi aduc doar bucurie. Haideţi să ne jucăm şi noi colorând nişte fluturaşi!  

Felicitari animate de 8 Martie…

Felicitari animate de 8 Martie pentru mama

Felicitari animate de 8 Martie pentru mama   E 8 Martie, e Ziua mamei. Fiinta cea mai draga, cea care ne-a calauzit fiecare pas. A fost langa noi in fiecare moment si...