Univers de copil

A+ R A-


Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatateCiresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli.

Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse din Asia in Europa. Prima pomenire documentara dateaza din secolul I i.Hr., dar cel care ii dedica un studiu aprofundat este Plinius cel Batran (23-79 i.Hr.), care descrie 10 soiuri de cirese si unul de visine.

Bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectina, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, microelemente ca zinc, cupru, mangan, cobalt, ciresele au proprietati exceptionale depurative, nemineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.

Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate datorate consumului de cirese:

· Obezitate, artrita, afectiuni renale, colita de fermentatie, litiaza biliara, prevenirea imbatranirii. Se consuma zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete, cat dureaza sezonul lor.

· Hepatite. Se consuma, in acest sens, suc de cirese, in fiecare zi: 2-3 cani pe stomacul gol.

· Curatirea organismului. 2-3 zile de cura de cirese pe saptamana, fara a manca altceva, reprezinta o excelenta depuratie, inlesnind eliminarea toxinelor.

Ca utilizari externe amintim:

· Dureri de cap (migrene). Se scot samburii de la cateva cirese, care apoi se fixeaza, cu ajutorul unui plasture, cu partea carnoasa indreptata spre piele. Zonele in care va fi aplicata aceasta originala cataplasma, sunt tamplele, ceafa si fruntea. Este un tratament care are efect si in durerile de cap produse de statul la soare.

· Pete de piele produse de agent chimici. Se freaca pielea timp de 10 minute cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmenti vegetali (ca cei din fructele negre).

Nu in ultimul rand, amintim o reteta straveche, delicioasa pentru dulceata de cirese cu miere:

· 1 kg de cirese (de preferinta amare) se spala, se curata de codite si li se scot samburii.

· se pun in borcane, pana la gura, fara a le presa.

· se toarna peste ele 250 g miere incalzita.

· se inchid ermetic si se fierb in aburi 15-20 minute.

Spatiul si timpul ca dimensiun…

Spatiul si timpul ca dimensiuni personale

Spatiul si timpul ca dimensiuni personale Spatiul si timpul sunt obiecte ale celor mai diferite stiinte. Metafizica si teoria cunostintei, matematica si fizica, fiziologia si psihologia simturilor au fiecare...

Cum a ajuns omul salbatic Yowi…

Cum a ajuns omul salbatic Yowie in Australia

Cum a ajuns omul salbatic Yowie in Australia? Omul salbatic din Australia e numit yowie. Primul raport in ce-l priveste dateaza din 1975: uriasi acoperiti cu par care locuiau in padurea...

Privighetoarea de Hans Christi…

Privighetoarea de Hans Christian Andersen

Privighetoarea de Hans Christian Andersen Povestea Privighetoarea scrisă de Hans Christian Andersen în 1844 ne duce într-o lume fascinantă. Povestea pe care v-o spun acuma s-a întâmplat în China, în vremuri...

Din natura stiati ca

Din natura stiati ca

Din natura - Stiati ca …   Afla cateva curiozitati despre Parcul National Retezat, arborele tisa, floarea de colt, pelicani, corb, plop, teiul lui Eminescu.   … Parcul National Retezat, rezervatiile stiintifice “Petrosul...

Starea de sanatate si vacanta …

Starea de sanatate si vacanta la munte

Starea de sanatate si vacanta la munte Pentru foarte multi dintre cei care traiesc in stresul marilor aglomerari urbane, muntele reprezinta o “oaza” de liniste, acea “gura de aer” indispensabila supravietuirii...