Univers de copil

A+ R A-


Cocosul de munte

Cocosul de munteCocosul de munte (Tetrao urogallus) este o specie de pasari care face parte din familia fazanului (Phasianidae), ordinul Galliformes. Pana nu de mult, cocosul de munte era raspandit in toate padurile Europei si Asiei. Astazi, specia s-a imputinat mult, numarul de exemplare existente fiind retras in padurile montane.

Cocosul de munte este raspandit in nordul Angliei, Europa centrala si nordica, Asia temperata (pana la Sahalin). Pe teritoriul Romaniei este intalnita ca pasare sedentara, poligama, in padurile de conifere din zonele inalte ale Carpatilor. Cocosul de munte mai este numit si cavalerul muntilor inalti.

Corpul este destul de mare, masculul atinge o greutate de 4-5 kg iar femela in jur de 2,5 kg.  La masculi deschiderea aripilor masoara 90 de cm, iar inaltimea aproape 1 m. La cocosul de munte femela deschiderea aripilor masoara 70 de cm iar inaltimea 70 cm.

Penajul este intunecat-negricios cu un verde-albastru pe piept. Deasupra ochilor are o pata golasa rosie. Penajul cafeniu este ornamentat cu pete mai intunecate. Se hraneste cu seminte, fructe de padure, insecte, larve de insecte, cu muguri de brad, molid, cu cetina.

Foarte interesanta este comportarea masculului in perioada de dragoste. Primavara, prin lunile aprilie-mai, incepe rotitul. Suit pe varful unui molid sau brad sau pe ramuri mai joase ale acestora, lanseaza chemari sub forma de triluri ritmice. Spre sfarsitul ritului executa aceste cantece si pe sol. De regula, femela face cuibul pe sol, langa trunchiul unui arbore. In el depune 6-10 oua pe care le cloceste. Puii sunt ingrijiti numai de femela, care este ocrotita de lege; masculul se vaneaza.

Simturile cele mai dezvoltate sunt vazul si auzul. Cocosul de munte este destul de rar intalnit si fotografiat fiind un simbol al animalelor protejate de lege si aflate in pragul disparitiei.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pe al nostru steag e scris uni…

Pe al nostru steag e scris unire

Pe-al nostru steag e scris unire   Va prezentam versurile si muzica pentru “Pe-al nostru steag e scris unire”. Muzica apartine lui Ciprian Porumbescu, iar versurile apartin lui Andrei Birseanu.   Pe-al nostru steag...

Vilegiaturistii de seama la Ba…

Vilegiaturistii de seama la Baile Herculane

Vilegiaturistii de seama la Baile Herculane   Printre vilegiaturistii sositi la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea sunt consemnati numerosi oameni politici si scriitori romani, care si-au ingrijit sanatatea...

Padurea ecuatoriala versuri

Padurea ecuatoriala versuri

Padurea ecuatoriala - versuri   Va oferim spre lectura poezia “Padurea ecuatoriala” scrisa de Florin Costinescu, fiind inclusa in volumul “Cele patru pasari ale zilei”.   Toti copiii, Chiar si cei ce nu merg la...

Copilaria

Copilaria

Copilăria     Ce este copilăria?Copilăria-i anotimpu-n care, Când te trezeşti sau când adormi nu ştii Şi când lumina-i fragedă ninsoare Şi visul, zbor înalt de ciocârlii.

Limbajul albinelor

Limbajul albinelor

Limbajul albinelor Albinele “vorbesc” sau, mai exact, comunica intre ele. Oricat de curios ni s-ar parea, aceasta constatare este purul adevar descoperit dupa multe, indelungate si migaloase cercetari. Despre ce fel de...