Chihlimbarul - intre legenda si realitate
O legenda a tarilor batice spune ca Freya, zeita dragostei si a fertilitatii, care avea o mare slabiciune pentru bijuterii, a zarit intr-o zi, cand se plimba la frontiera regatului, patru pitici negri lustruind un colier. Bijuteria stralucea ca aurul si ca soarele si de aceea zeita s-a oprit sa o admire. Foarte incantata de frumusetea colierului, i-a intrebat pe pitici daca exista vreo comoara pentru care i-ar da ei in schimb bijuteria. «Exista – au spus piticii – si aceasta comoara este chiar dragostea ta. Daca te vei casatori timp de o zi si o noapte cu fiecare dintre noi, atunci colierul este al tau».
Freya accepta targul, numai ca regele Odur, cu care era casatorita, afla de infidelitatea sotiei sale si pleaca in lume. Pentru rascumpararea pacatului, zeitei ii este sortit sa poarte colierul o eternitate si sa colinde lumea in cautarea lui Odur, dragostea ei pierduta.
In timp ce ratacea prin lume, plangand fara oprire, lacrimile i-au ajuns pe pamant si s-au preschimbat in aur, iar cele cazute in mare, in chihlimbar.
O legenda greceasca spune ca Soarele avea un fiu, numit Phaeton si nascut din dragostea lui cu o muritoare. Nesigur de originea sa divina, acesta i-a cerut tatalui sa-si demonstreze dragostea, implinindu-i o dorinta, si anume aceea de a conduce si el carul in care calatorea Soarele pe cer. Refuzandu-i mult timp rugamintea, pana la urma s-a lasat convins si, astfel, Phaeton a pornit la drum. Imbatat de puterea de a lumina lumea, a scapat fraiele cailor, rostogolind-se in hauri cu carul, iar Phaeton a fost cuprins de flacari. Soarele, fiind constient ca fiul sau nu mai poate fi salvat a impins carul din inaltul cerului in raul Eridon. Astfel, corpul sau s-a solidificat si s-a raspandit de-a lungul apei. Din el s-ar fi format bucati de chihlimbar. Legenda spune ca istoria fiului Soarelui se repeta in fiecare an in ziua Solstitiului de Vara cand apar bucati mari de ambra.
In antichitate, chihlimbarul nu avea doar un rol decorativ. Medicii acelor vremuri prescriau o portiune din pulbere de chihlimbar amestecata cu apa pentru calmarea durerilor de stomac. Prin combinarea cu miere sau cu uleiuri se prepara un unguent care, aplicat pe corp, proteja sanatatea, prevenind durerile de cap, de dinti, disconforturile respiratorii, infectiile si durerile reumatice. Pentru medicina antica, chihlimbarul era un elixir care vindeca totul! Mai putin durerile dragostei …
Desi este considerat piatra pretioasa, chihlimbarul sau ambra, cum i se mai spune, nu este un mineral, ci un material organic solid. Este de fapt rasina de pin fosilizata timp de milioane de ani.
- 24/02/2014 23:46 - Sceneta Hora primaverii
- 20/02/2014 15:53 - Vrabia si randunelele de Lev Tolstoi
- 15/02/2014 13:45 - Vers si cantec de privighetoare
- 29/01/2014 19:29 - Povestea de dragoste a Nerganei
- 23/01/2014 15:45 - Legenda cocosului lusitan sau cocosului de Barcelos
- 10/11/2013 16:34 - Sarea in bucate lectura dupa imagini
- 10/11/2013 06:01 - Povestea Sarea in bucate de Petre Ispirescu
- 08/11/2013 23:34 - Darul lui Mos Miron de Ion Agarbiceanu rezumat
- 24/10/2013 12:29 - Poveste de Halloween legenda Theodosiei Burr
- 15/10/2013 15:27 - Povesti cu pirati Comoara de pe coasta Perului