Ce sunt vulcanii?
Ce sunt, de fapt, vulcanii?
De la o anumita adancime, catre centrul Pamantului, datorita temperaturilor inalte, substantele se gasesc in stare vascoasa. Ele formeaza magma. In unele locuri, in interiorul scoartei, magma antreneata de vaporii si gazele pe care le contine, iese catre suprafata. Vulcanii sunt tocmai aceste fenomene ale naturii care se manigesta prin aruncarea, din adancul Pamantului, a unor materii fierbinti si indeosebi a magmei, care ajunsa la suprafata poarta numele de lava. Punga din care porneste magma alimenteaza vulcanul si se numeste vatra vulcanului. Unele suvite de lava ocupa crapaturi din scoarta, dar nu ajung la suprafata.
Materiile fierbinti care ajung la suprafata se intaresc din cauza racirii si formeaza, in jurul rupturii initiale a scoartei, un munte. Acest munte are forma unui con si de aceea se numeste conul vulcanului. Acest con se mareste dupa fiecare revarsare de lava. El este strabatut, prin mijloc de cosul vulcanului, care este legat de vatra vulcanului. Partea de sus de la gura cosului vulcanic si care are forma de palnie se numeste crater. Deci, partile componente ale unui vulcan sunt: vatra vulcanului, cosul vulcanului, conul vulcanului si craterul. Ele formeaza aparatul vulcanic.
Activitatea de aruncare in afara a materiilor vulcanice se numeste eruptie. Ea incepe prin izbucnirea pe cos a unei coloane de gaze si vapori fierbinti, care, la o anumita inaltime, se desface lateral, luanf forma literei T.
Bucati mai mari din materialele proiectate se numesc blocuri si bomne vulcanice. Cele mai mici, care sunt asemanatoare unor pietricele, se numesc lapili.
Stropii de lava antrenati de gaze se pulverizreaza, se solidifica, transformandu-se in cenusa vulcanica. Daca ploua, picaturile de apa se incarca cu cenusa si ajung pe pamant sub forma de ploi noroioase. Ele se scurg formand torenti vijeliosi de noroi.
Dupa iesirea gazelor si a celorlalte materii solide, vulcanul arunca in continuare lava, care se scurge pe pantele conului.
Aparitia lavei la suprafata reprezinta momentul culminant al eruptiei. Lava formeaza adevarati torenti de foc, cu o temperatura de peste o mie de grade. Ea poate fi mai subtire sau mai vascoasa. De consistenta ei depinde forma reliefului vulcanic. Activitatea vulcanului continua si dupa ce s-a terminat eruptia propriu-zisa. Vulcanul emana gaze si vapori fierbinti, numite fumarole.
Cand fumarolele se racesc si cand in compozitia lor au mai mult bioxid de carbon – se numesc mofete.
Vulcanii care erup permanent sau din cand in cand se numesc vulcani activi. Cei care au incetat de mult sa mai erupa sunt considerati vulcani stinsi.
- 07/06/2017 14:52 - Istoricul tramvaiului in lume
- 05/05/2017 00:20 - Cand se simte mai tare mirosul florilor
- 03/05/2017 00:46 - Secretul stolului de cocori
- 01/05/2017 00:14 - De ce clipesc stelele
- 29/04/2017 00:07 - Luna si soare la orizont
- 19/04/2017 00:25 - Compozitorul Dumitru Kiriac
- 14/04/2017 00:40 - Pastele sarbatoare invierii Domnului
- 13/04/2017 00:43 - Semetia muntelui
- 11/04/2017 00:19 - Efectul de sera in atmosfera terestra
- 09/04/2017 00:03 - Cetatea Bran