Univers de copil

A+ R A-


Catina - fructul magic cu proprietati miraculoase si beneficii pentru sanatate

Catina - fructul magic cu proprietati miraculoase si beneficii pentru sanatateAdevarata minunatie a naturii, catina contine toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Catina este un fruct magic si miraculos pentru sanatate, fiind considerata “ginseng romanesc” datorita beneficiilor sale pentru organism. Datorita proprietatiilor sale deosebite, se poate spune ca este un remediu naturist eficient, cu efecte in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

Catina are un continut mare de vitamina C, precum si vitaminele B1, B2, K, F si P. De asemenea, trebuie sa mentionam continutul de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. De la catina se pot utiliza fructele, frunzele, scoarta, semintele.

Iata cateva afectiuni care pot fi tratate cu catina:

· Afectiuni ale aparatului respirator – se bea in fiecare zi sirop de catina. Veti remarca intarirea capacitatii naturale a organismului, prevenirea complicatiilor gripei, datorita efectelor bactericide ale catinei. Veti lua, preventiv, pentru gripa, guturai, etc. 4-5 lingurite de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 saptamani. Daca afectiunea s-a declansat, mariti doza si puteti ajunge chiar si la 10-12 lingurite de sirop de catina pe zi, pentru a hrani organismul si a-l ajuta sa se apere eficient.

· Afectiuni hepatice – catina este un bun stimulent hepatic. Se consuma, de obicei cate 5-6 linguri de sirop pe zi, simplu sau diluat cu apa, daca nu va place gustul acrisor. Puteti bea suc de catina, o jumatate de pahar pe zi.

· Anemia – se consuma pulbere de catina (cate o lingurita de 3-4 ori zi, urmand o cura de o luna), suc de catina sau fructe proaspete (le cosumati timp de o luna, dimineata, pe stomacul gol).

· Arsuri, rani, eczeme – se unge locul afectat cu putin ulei de catina care ajuta la regenerarea tesuturilor distruse.

· Ateroscleroza, fragilitate vasculara – se consuma pulbere de catina, cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. In acest fel ajutati la mentinerea sanatatii, a elasticitatii si integritatii vaselor sangvine.

· Convalescenta – se face o cura de catina pentru remineralizare si revigorare.

· Cancer – protejeaza organismul de efectele adverse ale chimioterapiei. Consumand pulbere de catina veti pari apetitul, puterea de digestiei, stimuland rezistent organismului, precum si capacitate de regenerare.

· Diaree – se ia o lingura cu pulbere de catina. Ajuta la tratarea urgenta a acestor probleme intestinale.

· Imunitate scazuta – se beau in fiecare zi, timp de o luna, cate 3 linguri cu suc de fructe de catina, in patru reprize.

· Sterilitate – atat femeile, cat si barbatii care au probleme de fertilitate trebuie sa faca o cura cu ulei de catina, foarte bogat in vitamina E, denumita si vitamina tineretii.

Utilizat este si uleiul de catina, fiind folosit si in cosmetica - foarte bun pentru stoparea ridurilor. In uz intern, e indicat pentru ca alunga stresul. Pentru revigorarea tenului obosit veti aplica direct pe piele sirop de catina, lasand sa actioneze 20 de minute. Spalati apoi pielea cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel. Uleiul de catina, datorita bogatiei sale in vitamina A, este folosit cu succes pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia eventualelor boli de ochi.

Modul de administrare a catinei e variat, insa amintim:

· Siropul de catina – 1 kg de fructe se taie in jumatati si se lasa 12 ore in putina apa. A doua zi se fierb 10-15 minute, dupa care se strecoara, iar siropul obtinut se bea ca atare sau indulcit cu putina miere.

· Tinctura de catina – 5-6 linguri cu pudra de fructe uscate se lasa la macerat in alcool doua saptamani, dupa care se strecoara. Are efect cicatrizant.

· Decoctul de catina – o mana sau doua de crengute rupte in bucati mici se fierb timp de 20 de minute, dupa care se filtreaza si se lasa la racit.

· Pulberea de catina – se macina din fructele uscate, avadn virtuti vindecatoare deosebite.

· Suc de fructe – se zdrobesc fructele proaspete, iar sucul obtinut se bea pe parcursul unei zile pentru remineralizare.

· Uleiul de catina – 300 g de fructe se pun la fiert pe baie de aburi, in 500 ml de ulei de gatit. Se raceste si se strecoara in sticlute.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Despre alimentatie sanatoasa v…

Despre alimentatie sanatoasa vitamine si substante active

Despre alimentatie sanatoasa, vitamine si substante active   Vitamina este acel “aliment complementar sau suplimentar care ia parte la secretul vietii”. Alaturi de minerale, vitaminele – substante organice naturale – sunt...

Pleaca berzele poezie

Pleaca berzele poezie

Pleaca berzele - poezie   Pleaca berzele de G. Rusu   Spre cararea de sub stele, Carduri, carduri se grabesc. Toate berzele pornesc Intr-un drum stiut de ele.

De ce face albina miere

De ce face albina miere

De ce face albina miere? Va oferim spre lectura o legenda din Valcea. La inceput cand a zidit Dumnezeu lumea, a facut mai intai cerul si pe urma pamantul....

Fanus Neagu Cred ca am sa scri…

Fanus Neagu Cred ca am sa scriu note de calatorie

Fanus Neagu - Cred ca am sa scriu note de calatorie Fanus Neagu (nascut in 5 aprilie 1932, Gradistea de Sus, judetul Ramnicu Sarat – acum in judetul Braila, Romania –...

Pescarusii

Pescarusii

Pescarusii Va oferim spre lectura poezia “Pescarusii” scrisa de Adrian Pintea. Nu ai cum sa nu prinzi drag de pescarusi, delicatele pasari pe care le poti vedea...