Univers de copil

A+ R A-


Calciul si importanta lui pentru organism

Calciul intra in constructia oaselor si a dintilor, care contin 99% din calciul organismului. Restul se afla in sange, inlesnind buna functionare a organelor, servind la inchegarea sangelui iar uneori la la ingradirea microbilor (ca in cazul microbului tuberculozei).

Calciul are avantajul de a putea fi depozitat in oase si folosit atunci cand nu se gaseste deajuns in hrana.

Femeia, in timpul sarcinii si al alaptarii, are nevoie de mari cantitati de calciu, pe care daca nu le primeste din hrana zilnica, le ia din propriile ei oase, care devin friabile, iar dintii capata tendinta de a se caria. Cantitatea de calciu necesara pentru ea este de 1,5 g pe zi, pentru a asigura formarea scheletului copilului, precum si pentru a o feri pe mama de decalcifiere. In perioada de alaptare este nevoie de 2-4 g pe zi (fata de 1 g pe zi necesar unui adult, cantitate acoperita de 500 g branza, lapte, carne, zarzavaturi si fructe).

Copiii au nevoie de mari cantitati de calciu pentru dezvoltarea sistemului osos. Lipsa de calciu si fosfor in organism duce la rahitism si tulburari nervoase (tulburarile nervoase duc si timp si la insomnie). Oamenii adulti lipsiti de calciu sunt amenintati de reumatism, fracturi, tuberculoza, carii dentare.

Calciul se gaseste in mari cantitati in: branzeturi, lapte, iaurt. Celelalte alimente de origine animala, carnea, ouale, contin cantitati mici de calciu. Alimentele de origine vegetala bogate in calciu sunt: legumele uscate boabe, nucile, unele zarzavaturi (varza, conopida) precum si unele fructe (portocale, lamai).

De retinut ca alimentul cel mai bogat in calciu este branza si anume branzeturile fabricate cu cheag.

E bine de stiut ca in unele alimente, cum e carnea, zaharul, faina alba, cartofii, orezul, untura, nu se gaseste calciu. O alimentatie compusa numai din aceste alimente ar duce la decalcifierea organismului, cu efecte dezastruoase.

Pentru fixarea calciului in organism este nevoie si de vitaminele A, D si C.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Jucaria sau bucuria de-a manui…

Jucaria sau bucuria de-a manui lumea a copilului mic

Jucaria sau bucuria de-a manui lumea a copilului mic Progresele care se resimt in posibilitatile de a cuceri spatii vizuale, tactile si actionale mai vaste produc o intensificare si o forma...

Cocosul poezie

Cocosul poezie

Cocosul poezie   Iata versurile poeziei “Cocosul”, de Rusalin Muresan.   Mariana se framanta: Vai! Cocosul meu nu canta Ca un ceas printre gaini …

Bolile diareice la sugar III

Bolile diareice la sugar III

Bolile diareice la sugar III   De cele mai multe ori, boala diareica a sugarului se vindeca cu usurinta in urma unui regim dietetic corespunzator si a unei bune ingrijiri la domiciliu....

Cum se joaca animalele

Cum se joaca animalele

Cum se joaca animalele Jocul copiilor este un aspect atat de obisnuit, incat aproape ca nu ne trece prin gand sa reflectam asupra cauzelor acestei banal ocupatii. Si totusi,...

Ortodontia indreptarea si core…

Ortodontia indreptarea si corectarea pozitiei dintilor

Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor Se poate corecta pozitia vicioasa a dintilor? Iata o intrebare esentiala la care dorim sa da raspuns in cele ce urmeaza.