Cainele in serviciul razboiului
E drept ca si in trecutul istoric intalnim caini de razboi. Atat in antichitate, cat si in evul mediu, cuceritorii ii transportau in expeditiile lor razboinice, ca animale de lupta, dresate pentru a se napusti asupra dusmanilor, sfasiindu-i. se utilize insa mai mult ferocitatea, decat inteligenta animalului.
Astazi, cainii sunt educati mai ales pentru insusirile lor de vigilenta si devotament. Fireste, e o greseala sa credem ca acesti simpatici patrupezi ar putea sa inlocuiasca vreodata un soldat de pe front. Unii isi inchipuie, de exemplu, un camp de lupta, in care toti ostasii, fara exceptie, adorm linistiti, sub paza unui cordon de santinele canine, fiecare din ele asigurand supravegherea unui sector si dand alarma asupra miscarilor vrajmasului. Altii spera chiar sa realizeze observatori, recrutati dintre aceste animale capabile sa repereze pozitiile adversarului, introcandu-se apoi sa-sif aca, in felul lor, raportul.
La prima vedere, s-ar parea ca razboiul, fiind o vanatoare de oameni, cei mai recomandabili aliati pentru noi, ar fi cainii de vanatoare, inzestrati cu un remarcabil simt al mirosului. In realitate, ei nu suntcei mai potriviti, din cauza nervozitatii extreme si a indaratniciei, care-i fac improprii.
In schimb, cainii ciobanesti, bine antrenati, se transforma in cercetasi pretiosi. Devotamentul, supunerea – care nu e insa pasiva si oarba, ci activa si intelegatoare – sunt virtuti foarte potrivite pentru ajutorul eficace pe front. Se cere insa ca dresorul sa nu procedeze printr-o metoda brutala, care ar intimida cainele, ci printr-un antrenament progresiv, menit sa-l deprinda cu strabaterea zonelor periculoase, pline de zgomotele proiectilelor celor mai infricosatoare. Intocmai ca si Pieile Rosii, care nu se ratacesc niciodata intr-o padure deasa, unde un european nu-si gaseste drumul, cainele ciobanesc bine antrenat prin exercitii repetate ajunge sa recunoasca cu usurinta calea. Mirosul si auzul atat de dezvoltat il ajuta sa simta imediat anumite obstacole si astfel el se dovedeste un excelent agent de legatura, cu o vigilenta si disciplina neintrecute. Cainii regasesc de asemenea cu usurinta ranitii pierduti pe un front de lupta si tot ei pot juca rolul de agenti sanitari salvatori, transportandu-i in anumite locuri de siguranta. Asemenea calitati explica faptul ca Germania a intrebuintat in decursul ultimului razboi mondial peste 100 mii de caini dresati, in acest scop.
S-a obiectat ca in razboiul viitor, gazele toxice, fiind intrebuintate din ce in ce mai mult, va fi greu sa ne servim de aceste animale. Dificultatea nu este insa de neinlaturat. E sigur ca tehnicienii vor reusi in curand sa puna la punct o masca speciala pentru caini.
- 23/03/2017 16:46 - O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristi
- 15/03/2017 17:04 - Leaganul la diferite popoare si cantecul duios de leagan de-a lungul timpului
- 13/03/2017 00:02 - Despre sistemul solar si curiozitati despre Soare
- 12/03/2017 19:57 - Alchimisti moderni in fabricarea de aur pe cai artificiale
- 11/03/2017 00:40 - Vincentiu Babes mare patriot in lupta pentru unirea Ardealului
- 02/03/2017 20:18 - Despre poezie si conditiile poetului
- 28/02/2017 20:25 - Gazela girafa
- 24/02/2017 21:00 - Pana de Condor
- 22/02/2017 20:57 - Omul si uneltele sale
- 20/02/2017 20:29 - Antilopa indiana