Univers de copil

A+ R A-


Atentie la angioame, pete si alunite

Atentie la angioame pete si aluniteFie ca le au din nastere, fie ca apar in timpul copilariei, micile pete de pe corpul copiilor nostri nu prezinta, in  general, nici un pericol. Totusi mama trebuie sa le supravegheze cu atentie.

Petele “café au lait”

Fara relief, ele sunt mai inchise la culoare decat pielea, dar nu foarte accentuate, ceea ce le diferentiaza de alunite. Decelate la un nou-nascut din circa 30, aceste pete pot, de asemenea, sa apara si mai tarziu, pe orice parte a corpului. Sunt inofensive si nu evolueaza niciodata.

Nevii sau alunitele

Alunitele congenitale sunt prezenta la nastere sau survin in primele saptamani dupa acest eveniment si se intalnesc la un copil din 100. Alunitele dobandite, de altfel si cele mai frecvente, sunt favorizate de expunerile la soare si apar mai tarziu, in special la blonzi si roscati. Adultii – toti sau aproape toti – poseda veritabile “colectii” de alunite. Ele trebuie supravegheate, indepartarea lor, din prudenta, fiind inutila.

La copii, alunitele trebuie cautate in special pe maini si picioare, dar si in zonele in care pielea poate fi iritata de anumite componente ale vesmintelor, de exemplu, de o curea. Daca nevul isi schimba talia si culoarea, daca sangereaza sau marginile sale devin neregulate, se recomanda consultarea dermatologului. El va decinde extirparea sau va ramane in asteptare. In situatia in care se opteaza pentru interventia chirurgicala, aceasta se realizeaza sub anestezie generala (la adult este suficienta o anestezie locala, operatia efectuandu-se in cabinet).

Uneori, dupa o expunere solara, unele alunite se inconjoara de o aureola mai deschisa la culoare. Se vorbeste atunci de “halonev”. Aceasta este o reactie a organismului, care, incetul cu incetul, va “digera” pata. Este bine totusi sa fie consultat specialistul. In ceea ce prveste nevii pilosi, nu va temeti de ei, dar in nici un caz  nu le smulgeti firele de par. In sfarsit, nevii si soarele excesiv nu fac casa buna. Insolatiile sunt extrem de nocive. Prudenta deci! Copiii trebuie sa beneficieze de soare, dar fara excese si perfect protejati.

“Fragii” sau “zmeura”

Denumite corect “hemangioame”, ele sunt, in general, invizibile la examentul pediatric, efectuat imediat dupa nastere. Apar, spun medicii, la iesirea din maternitate. Este vorba de minuscule puncte rosii, care vor creste in primele 8-10 luni de viata, pentru a forma mici excrescente.

Foarte multi parinti sunt exasperati de asemenea anomalii, care se localizeaza, in principal, pe fata si pe cap. In majoritatea cazurilor nu se intervine chirurgical, deoarece aceste leziuni regreseaza spontan pana la varsta de 5-6 ani, nelasand nicio urma. In schimb, trebuie supravegheate foarte atent hemangioamele aflate in apropierea pleoapelor, existand riscul de a provoca leziuni ale ochilor.

Petele “de vin”

Stiintific, se numesc “displazii vasculare” sau “angioame plane”. Aceste pete rosii-violacee exista la nastere si cresc o data cu copilul. Extrem de frecvente (un copil din cicni), dar rar foarte intinse si, in majoritatea cazurilor, nepericuloase, ele sunt totusi disgratioase daca se afla localizate pe fata.

Cu ajutorul laserului este posibila astazi, in multe dintre situatii, atenuarea lor. Metoda prezinta avantajul ca nu lasa nici un fel de cicatrice. Tratamentul necesita insa multa rabdare. Intr-adevar, la varsta de o luna, o mica pata poate fi supusa testarii cu laser. Eficacitatea interventiei se arpeciaza abia dupa minimum doua luni. Apoi sunt necesare circa sase sedinte, spatiate la 2-3 luni, pentru a obtine un rezultat convenabil.

Cauze necunoscute

Ereditate, medicamente, mediu, alimentatia mamei in cursul sarcinii … Nimic nu explica prezenta, la nastere, a acestor pete pigmentate sau angioame. “Poftele” femeilor in timpul sarcinii, conform legendelor … sau acel ceva, pe care nu-l stim deocamdata, ce produce de-a lungul vietii embrionare “marca de fabricatie”. Un lucru este sigur. Nu incercati sa aflati prin ecografie daca viitorul dvs. copil a mostenit de la tata alunita din coltul gurii. Nici unul dintre aceste angioame nu este vizibil. Tehnica are si ea limitele sale! Voichita Domaneantu


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitare handmade originala …

Felicitare handmade originala cu maini si inima

Felicitare handmade originala cu maini si inima Vrei sa ii faci o supriza mamei tale? Confectioneaza o felicitare handmade originala. Va fi incantata de acest cadou. E vorba de o felicitare...

Primavara legende mitologie mi…

Primavara legende mitologie mituri

Primavara - legende, mitologie, mituri   In mitologia greaca si romana exista mai multe legende care explica aparitia anotimpului Primavara, toate acestea fiind legate de Persefona (Persephone) sau Cora (Kore).

Imagini felicitari si peisaje …

Imagini felicitari si peisaje de iarna animate

Imagini, felicitari si peisaje de iarna animate   Iarna a sosit si cat ne-am dorit … Iarna este un anotimp rece, insa vesel si placut deopotriva. Iarna este anotimpul copiilor, este anotimpul zapazii,...

Valentine’s Day 2015

Valentine’s Day 2015

Valentine’s Day 2015 Valentine’s Day 2015 se sarbatoreste - ca intotdeauna -  pe 14 februrarie, fiind cunoscuta si sub denumirea de Ziua Indragostitilor (in traditie occcidentala). In aceasta zi sarbatorim...

Vant de toamna de Otilia Cazim…

Vant de toamna de Otilia Cazimir

Vant de toamna de Otilia Cazimir Va oferim spre lectura povestirea “Vant de toamna”, scrisa de Otilia Cazimir. E o altfel de povestire, mai degraba trista decat vesela, mai mult pentru...