Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Masura in activitate prin stud…

Masura in activitate prin studiu odihna si sport

Masura in activitate prin studiu, odihna si sport Va oferim spre lectura povestirea “Masura” scrisa de Ion Tarlea. Tatal lui Vasile este inginer. Da, da, inginer electronist si Vasilica se mandreste mult...

Legenda Sfantului Trifon

Legenda Sfantului Trifon

Legenda Sfantului Trifon Sfantul Trifon, numit si Sfantul Trif, Trif cel nebun sau Trif nebunul, cade intotdeauna in ajunul Intampinarii Domnului, adica pe 1 faur, 1 februarie. Iata o legenda...

Imagini animate cu maci

Imagini animate cu maci

Imagini animate cu maci Macii au o fragilitate si o frumusete aparte. Petalele lor fine, tesute parca din bornagic de rosu aprins, sunt asemeni surasului unei zane. Eleganta cu care se...

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Placinta cu mere   Iata o reteta delicioasa pentru placinta cu mere, un desert pe care copiii dumneavoastra il adora. Pofta buna!

In crang privighetori ne dau b…

In crang privighetori ne dau binete

In crang privighetori ne dau binete Va oferim spre lectura poezia "In crang privighetori ne dau binete" scrisa de Elena Dragos. In crang privighetori ne...