Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Pastele sarbatoare invierii Do…

Pastele sarbatoare invierii Domnului

Pastele - sarbatoare invierii Domnului De ce sarbatoarea Invierii Domnului se numeste si Paste? Iata raspunsul: la evrei a existat si exista pana astazi sarbatoarea pastelor in amintirea celor petrecute in...

La Unire

La Unire

La Unire Va oferim spre lectura poezia cu iz patriotic „La unire”. Versurile apartin lui Dimitrie Bolintineanu. „Asadar nici Unirea a Romaniei soarta ...

Baietasul Sprintenel sadeste p…

Baietasul Sprintenel sadeste pomi

Baietasul Sprintenel sadeste pomi   Va oferim spre lectura poezia “Baietasul Sprintenel”. Poezia a fost scrisa de Platon Voronko, fiind tradusa in limba romana de catre I. C. Matasaru.   Nu-l cunosti pe...

Afectiuni ale pielii si masuri…

Afectiuni ale pielii si masuri de protectie in cazul expunerii la soare

Afectiuni ale pielii si masuri de protectie in cazul expunerii la soare   In cazul femeilor insarcinate, din cauza hormonilor, pigmentatia pielii poate sa o ia usor razna, iar expunerea prelungita...

Stupul unitate biologica

Stupul unitate biologica

Stupul - unitate biologica? De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase cercetari. Intre oamenii cu idei mentionam pe ing. Valer Lupsan din Targu Mures, pasionat apicultor si autor al unor lucrari...