Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Trei si unul basm

Trei si unul basm

Trei si unul - basm Pe insula Sumatra traia un taran sarac. Pe peticul lui de pamant crestea un singur bananier. Odata, trei drumeti trecura pe langa bordeiul saracului: un calugar, un...

Jocuri educative

Jocuri educative   Putina lume stie ca internetul e plin de jocuri educative destinate copiilor cu varste intre 3 si 12 ani. Acestea sunt de regula jocuri simple prin constructie dar care...

Sfantul Andrei 30 noiembrie 20…

Sfantul Andrei 30 noiembrie 2016

Sfantul Andrei - 30 noiembrie 2016 Ziua de 30 noiembrie 2016 este o zi speciala pentru crestinatate, fiind marcata in calendarul crestin-ortodox drept una din cele mai importante sarbatori romanesti. E...

Educatia alimentara si stilul …

Educatia alimentara si stilul de viata

Educatia alimentara si stilul de viata Stilul actual de viata, caracterizat prin agitatie si stres, a dus la disparitia vechilor traditii, care acordau o importanta deosebita alimentatiei. Regularitatea meselor zilnice a...

Consumul de sare sanatate sau …

Consumul de sare sanatate sau otrava

Consumul de sare - sanatate sau otrava Sarea da sanatate si viata, dar ea poate sa fie si otrava. Stim ca sangele din corpul nostru are sare in cantitate de 7...