Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Taranul filozof snoava

Taranul filozof snoava

Taranul filozof snoava   Citeste snoava “Taranul filozof”.   Sa zicem ca intamplarea asa s-a petrecut in satul Gropeni, nu departe de orasul Braila. Toader Furtuna era pescar de meserie si plimba o data...

Activitati toamna planse de co…

Activitati toamna planse de colorat

Activităţi toamna - planşe de colorat   Toamna aduce cu sine bucurie, roade bogate, reînceperea şcolii, ploi şi căderea frunzelor. Întreg pământul este îmbrăcat într-o mantie aurie. Haideţi sa dăm culoare toamnei!  

Sitisoara joc cu cant si mimic…

Sitisoara joc cu cant si mimica

Sitisoara - joc cu cant si mimica   Vezi jocul cu cant si mimica “Sitisoara”, compus de Elena Eugenia Olteanu.   Am o sita, sitisoara! Hai sa cernem, Marioara! Sita-i deasa si aleasa, Sa iasa painea...

Sabloane pentru colaje de Past…

Sabloane pentru colaje de Pasti

Sabloane pentru colaje de Pasti Printre activitatile recreative si creatoare pe care le puteti realiza cu copiii in apropierea sarbatorilor de Paste este si crearea unor imagini personalizate realizate utilizand diverse...

Gustav Eiffel si turnul din Pa…

Gustav Eiffel si turnul din Paris

Gustav Eiffel si turnul din Paris Gustav Eiffel a fost si va fi o proeminenta figura a lumii tehnice. Gustav Eiffel este inginerul “parinte”  a turnului de fier din inima...