Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Addthis

Mosii si obiceiuri in prag de …

Mosii si obiceiuri in prag de Florii

Mosii si obiceiuri in prag de Florii Se zice ca in vremea de demult, o femeie avea un baiat, iar baiatul acela se numea Lazar. Era tare slab si dorea sa...

Sceneta iarna Iarna bine ai ve…

Sceneta iarna Iarna bine ai venit

Scenetă iarnă - Iarnă, bine ai venit!   Serbarea şi sceneta va avea loc într-un cadru special amenajat potrivit sărbătorilor de iarnă. Copiii vor fi de asemenea costumaţi de iarnă.   PREZENTATORUL Iarna a...

Legenda Craciunului sceneta pe…

Legenda Craciunului sceneta pentru serbarea de Craciun

  Legenda Crăciunului - scenetă pentru serbarea de Crăciun     Prezentator 1: Ştiţi, dragii mei, cine e Moş Crăciun? …Să vă spunem noi! Prezentator 2: Ehei, povestea lui îşi are începuturi străvechi, însemnate în...

Steaua sus rasare

Steaua sus rasareAfla versuri colinde - Steaua sus rasare.   Steaua sus rasare,Ca o taina mare,Steaua stralucesteSi lumii vesteste.

Ridichea uriasa poveste

Ridichea uriasa poveste

Ridichea uriaşă - poveste   Ce frumoasă e vremea copilăriei, cu poveştile ei ... Vă mai amintiţi de povestea “Ridichea uriaşă”? Este un frumos basm rusesc care ne încântă prin acţiunea şi...