Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Grigore Vieru versuri limba ro…

Grigore Vieru versuri limba romana

Grigore Vieru - versuri limba romana   Iata 2 poezii minunate, scrise de poetul Grigore Vieru (“Limba noastra cea romana” si “Pentru ea”), dedicate limbii noastre, limba romana.   Limba noastra cea romanaSarut vatra...

Citate despre Mihai Eminescu d…

Citate despre Mihai Eminescu de Tudor Arghezi

Citate despre Mihai Eminescu de Tudor Arghezi   “A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta … Nu poate sa ajunga vorba pana la el, fara...

Treptele lui Praslea

Treptele lui Praslea

Treptele lui Praslea   Va oferim spre lectura cateva versuri (numaratoare si scadere), incluse sugestiv in poezia cu titlul “Treptele lui Praslea”.   Ca sa intri in camara Zece trepte urci pe scara.   Pralea inca nu-i...

Praslea puisorii nisipul si so…

Praslea puisorii nisipul si soarele

Praslea, puisorii, nisipul si soarele Va oferim spre lectura povestirea “Praslea” scrisa de Al. Vergu. Pentru ca era mic, a fost lasat acasa cu gainile si cu puii de la closti....

Omul de zapada planse de color…

Omul de zapada planse de colorat

Omul de zapada - planse de colorat   Fulgii de zapada au inceput din cer sa cada si sa imbrace pamantul intr-o mantie argintie. Iarna este un anotimp minunat, prilej de mare...