Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Addthis

Sa confectionam jucarii din pe…

Sa confectionam jucarii din pepene verde lebenita sau bostan

Sa confectionam jucarii din pepene verde/lebenita sau bostan V-ati gandit vreodata ca din cojile de pepene verde, al carui miez rosu si dulce il mancati cu placere, puteti face...

Setea de lumina

Setea de lumina

Setea de lumina Va oferim spre lectura poezia „Setea de lumina” scrisa de Ion Tolescu-Valeni. Prier dac-ar patrunde in pieptul meu acum, I-ar impietri surasul...

Mecanismul setei

Mecanismul setei

Mecanismul setei In conditiile unei activitati normale, un om pierde zilnic cam 2,5 litri de apa, pe care o inlocuieste imediat, odata cu alimentele sau cu apa de baut. In cazul...

Clasificarea vaccinurilor

Clasificarea vaccinurilor

Clasificarea vaccinurilor   Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăţi antigenice, care declanşează apariţia răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. În principiu, vaccinurile, indiferent de strategia pe care se bazează în combaterea...

Legende si povesti despre Mart…

Legende si povesti despre Martisor

Legende si povesti despre Martisor   Lumea satului si traditia populara a romanilor a atribuit de-a lungul timpului mai multe legende in legatura cu aparitia martisorului. Martisorul, simbol al venirii primaverii este...