Amenajari pentru camera copilului
Prezenta unui copil in familie aduce intotdeauna fericire si bucurie maxima si, de cele mai multe ori, parintii amenajeaza camera copilasului inca dinainte de nasterea sa. Dar, se pune intrebarea: “E necesar ca cel mic sa aiba camera lui?”. Parerea noastra este ca da, ar fi bine ca cel mic sa aiba camera sa. In acest fel copilasul va invata de la cea mai frageda varsta sa fie independent si descurcaret. Treptat, va invata si se va obisnui cu acest lucru, fara sa ii fie teama de singuratate, fara sa ii fie teama de intuneric, etc. Asadar, e benefic atat pentru copil, cat si pentru parinti, reusind sa aiba parte de intimitate.
Cu siguranta, amenajarea camerei copilului nu e usoara, insa cu rabdare veti reusi sa realizati ceva frumos, atat in decorare, cat si in ambient. Totul trebuie sa fie bine organizat si gandit, incepand de la zugraveala pana la micile detalii care sa aduca frumusete si veselie in fiecare zi in viata de familie.
Zugraveala, tapet, amenajare
In ceea ce priveste zugraveala, ar fi bine sa alegeti culoarea potrivita pentru pereti. Paleta de culori e larga, incepand de la rozul comun – preferat mai ales de catre fetite, pana la nuante de albastru – culoare preferata mai ales de catre baieti. Indiferent de decizia si optiunea dvs., culoarea aleasa trebuie sa fie calda, pastelata, vie, vesela, caci stimuleaza imaginatia.
Daca optati pentru tapet pentru camera copilului, pe piata exista o gama larga de modele, cu desene preferate de copii. Aveti mare grija sa alegeti modelele ecologice cu adeziv non-toxic. Fiind lavabil, tapetul se poate dezlipi sau inlocui atunci cand veti dori, mai ales atunci cand copilul dvs. creste ori e “pictat” de catre acesta intr-o maniera personala lui, ca doar si-a exercitat imaginatia si abilitatile sale creative. Deci, din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji. Tapetul poate fi inlocuit cu usurinta.
Ambient, mobilier si dotari
Evitati sa supraincarcati camera cu obiecte inutile, mai ales cele care prezinta pericole pentru copilul dvs. sau cele care retin mult praf. Din aceste motive, ganditi-va bine ce mobilier achizitionati si ce ambient oferiti micutului dvs. Cel mai bine ar fi sa va reduceti la strictul necesar, precum: un patut, o masuta, un dulapior pentru haine, un scaun comod ori un balansoar pentru mamica care alapteaza. Daca copilasul dvs. are sub un anisor, puteti opta pentru un cantar care va ajuta sa supravegheati permanent greutatea sa. Daca copilul dvs. e mai mare de un anisor, puteti sa asigurati si alte dotari, precum: o biblioteca, un birou, etc.
In privinta patutului, ar fi bine sa optati pentru unul extensibil si o saltea cu grad mediu de duritate, astfel incat sa nu prezinte pericol pentru copil. Mare atentie la grilajele din plasa, caci copilasii – fiind energici si rapizi, isi pot prinde degetelele. Nu in ultimul rand, trebuie sa aiba un design placut. Pentru cei mai mici, un carusel atarnat deasupra patutului ori incorporat o sa aduca veselie si bucurie pentru copilas, il va inveseli, ii va tine de urat, il va calma si ii va infrumuseta ziua.
Pentru siguranta copilului, e bine sa aveti grija cu prizele, obiectele ascutite si orice lucruri ce ar putea rani copilul. Asadar, atentie si grija sporita, protajant si izoland aceste lucruri.
Un alt aspect important de care trebuie sa tineti seama e podeaua. Trebuie sa faceti o alegere buna si ganditi-va ca in curand copilul dvs. e marisor si, o buna parte de vreme, acesta si-o va petrece in camera, jucandu-se pe podea. Asadar, trebuie sa luati in calcul acest aspect, sa faceti o buna alegere la achizitionarea parchetului si a mochetei (e obligatoriu) astfel incat sa asigurati o suprafata moale si calduroasa.
Ambianta si conditii de mediu optime (lumina, temperatura, umiditate)
Camera copilului trebuie sa fie in permanenta aerisita. De aceea, e bine sa aerisiti camera de mai multe ori pe zi. De asemenea, e bine sa pastrati curatenia permanent (puteti utiliza aspiratorul si carpa umeda). Evitati poluarea, fumul de tigara, curentii de aer, temepratura si umiditatea prea scazuta ori prea ridicata.
Lumina e unul din aspectele care necesita atentia dvs. Asigurati pe cat e posibil o lumina naturala, dar mare grija ca aceasta sa nu fie prea puternica – pentru a nu-l irita pe copil. In privinta iluminatului artificial, caci e necesar – mai ales seara si peste noapte – e bine sa optati pentru o lampa ori o veioza cu intrerupator. In acest fel, veti avea posibilitatea sa reglati intensitatea luminii si sa evitati trezirea brusca si totala a micutului dvs. in timpul alaptarii/alimentatiei sau a controlului de rutina.
Alaturi de lumina, factorii de mediu sunt extrem de importanti in mentinerea starii de sanatate a copilului dvs. Din aceasta cauza, nu ar strica sa aveti la indemana un termomentru (pentru a verifica temperatura din camera) si un hidrometru (pentru a verifica umiditatea din aer). In principal, temperatura din camera copilului nu trebuie sa coboare de 16ºC. Pentru sugari, temperatura optima e cuprinsa intre 22-24ºC, iar pentru copiii cu varsta de peste un an temepratura optima e cuprinsa intre 19-22ºC. Evitati extremele, deoarece nu e bine nici prea rece, nici prea cald. Deci, nu e nevoie sa supraincalziti camera, nu e bine sa fie aer uscat. In ceea ce priveste umiditatea din camera copilului, ideal ar fi sa fie cuprinda intre 60-65%.
- 09/06/2015 01:12 - Cand apar dintii la bebelusi
- 12/03/2015 01:00 - Exercitii de gimnastica pentru bebelusi
- 11/03/2015 01:23 - Gimnastica sugarului
- 03/02/2015 01:16 - Iritatia produsa de scutece la bebelusi
- 12/08/2014 01:06 - Atentie la angioame pete si alunite
- 14/09/2013 16:15 - Sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului
- 16/07/2011 18:05 - Jucarii pentru bebelusi