Alimente recomandate pentru ameliorarea gripei, racelii si virozelor
Unele dintre cele mai frecvente afectiuni in anotimpul rece – gripa, raceala si viroza, nu se trateaza cu prea multe medicamente insa pot fi ameliorate mult printr-o alimentatie adecvata. Acestei boli sunt de obicei insotite de lipsa poftei de mancare si reducerea cantitatii de alimente consumate. De aceea, este foarte important ca bolnavul sa incerce sa consume acele alimente care pot oferi organismului revitalizarea de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii.
Supa de pui
Supa de gaina este foarte hranitoare si hidratanta si e printre putinele alimente de care ai pofta cand esti gripat. Exista dovezi stiintifice care confirma ca supa de pui poate stimula vindecarea in cazul gripei si are usoare efecte antiinflamatoare. In urma studiilor s-a descoperit ca supa fierbinte de pui creste capacitatea cililor (structuri asemanatoare cu firul de par, localizate in pasajele nazale), de a proteja organismul impotriva virusurilor si bacteriilor. Adaugarea unui amestec generos de legume face din supa de pui un aliment care intareste organismul, tine bacteriile si virusurile la distanta si in plus va ajuta sa va refaceti mult mai repede.
Carnea de curcan
Carnea de curcan este o sursa excelenta de proteine, vitamine din complexul B si contine foarte multe substante nutritive. Sunt din ce in ce mai multe dovezi stiintifice arata ca Aminoacidul Triptofan care se gaseste in carnea de curcan joaca un rol extrem de important in stimularea sistemului imunitar, in combaterea insomniei si instalarea unei stari propice de somn si relaxare. Carnea de curcan ofera astfel organismului energia necesara in lupta impotriva bolii.
Sucul de legume si/sau fructe
Un suc de legume sau de fructe va ofera un nivel ridicat de nivel ridicat de antioxidanti pentru intarirea sistemului imunitar si va mentine ridicat nivelul de hidratare. De asemenea, nivelul ridicat de nutrienti si vitamine energizeaza organismul.
Usturoiul
Este un antimicrobian puternic, are o actiune imunostimulatoare ajutand la intarirea sistemului imunitar, amelioreaza congestia, desfunda nasul si amelioreaza simptomele. Il puteti consuma simplu sau il puteti adauga in supe sau salate.
Ghimbirul
Ghimbirul poate fi folosit pentru ameliorarea si calmarea durerii de stomac, senzatiei de greata si diaree. Unele studii arata care are un efect antiinflamator. Ajuta si la decongestionarea gatului si a nasului. Poate fi adaugat proaspat ras sau sub forma de pulbere in diverse mancaruri sau sub forma de suc.
Ceaiul cald
Cand ne gandim la gripa, raceala sau viroza, le asociem cu o cana de ceai cald. Ceaiul verde si cel negru ofera un surplus de antioxidanti importanti in lupta impotriva bolilor. Daca nu doriti sa consumati cofeina, optati pentru plantele medicinale traditionale romanesti. Adaugarea mierii si a lamaii ajuta la calmarea durerilor si iritatiei in gat. In plus, o inhalatie cu aburului de la ceai poate ajuta la ameliorarea congestiei.
Banana
Un fruct bine tolerat de stomac in caz de gripa si raceala si usor pentru ficat. O puteti consuma intreaga, pasata sau feliata si ajuta la ameliorarea senzatiei de greata si a diareei. Bananele impreuna cu orezul, piureul de mere si painea prajita sunt alimentele care stau la baza dietei BRAT (cea pe care medicii o recomanda in caz de tulburari gastrointestinale si diaree).
Painea prajita si biscuitii
Painea prajita si biscuitii sunt potriviti in aceste afectiuni. Sunt bine tolerate de stomac si ofera repede senzatia de satietate. Painea prajita poate fi consumata separat sau impreuna cu o farfurie de supa.
Bauturile proteice
O bautura proteica va ofera o gama larga de nutrienti si vitamine cat si energia de care aveti nevoie. Ar fi de preferat sa se consume bauturile care contin cel putin 6 grame de proteine si au un continut redus de zahar.
Inghetata
Probabil nici nu v-a trecut prin cap asa ceva insa inghetata (nu cea cremoasa) ajuta la ameliorarea durerilor de gat. Consumul unei inghetate produce vasoconstrictie, ceea ce in multe cazuri s-a dovedit a fi eficient impotriva racelilor. Aminoacidul Triptofan, continut in laptele si smantana din inghetata, are un efect calmant asupra sistemului nervos. Incercati sa faceti inghetata acasa din fructe proaspete, lactate si apa, bagata la congelator. Pentru cei care toata iarna se plang de amigdale inflamate este recomandat consumul de inghetata pe timp de vara pentru “calire”.
Nu uitati insa ca o vizita la medic este recomandata si prescriptiile acestuia trebuie urmate cu strictete.
- 07/08/2012 04:00 - Arsurile pielii la copii masuri de prevenire
- 01/08/2012 04:00 - Remedii tratamente si masuri de prim ajutor in caz de arsuri la copii
- 10/07/2012 17:30 - Fosforul si fierul indispensabile organismului nostru
- 07/07/2012 01:24 - Cum sa combatem insomnia
- 29/06/2012 16:05 - Psihologul omul medicament
- 23/07/2011 01:31 - Curatarea corecta a dintilor
- 22/07/2011 23:49 - Spalarea corecta a parului
- 21/07/2011 23:50 - Copiii si frica de intuneric
- 21/07/2011 23:46 - Frica de intuneric