Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia mamei si dintii copilului

In ceea ce priveste alimentatia rationala gravidei, trebuie sa aratam ca ea trebuie sa fie judicios condusa pe toata perioada sarcinii. Gravida trebuie sa beneficieze de o hrana cu continut echilibrat in principii alimentare si o valoare calorica in jurul a 3000 de calorii pe zi. Desigur ca asigurarea ratiei calorice este in functie de greutatea, varsta, ambianta si consumul zilnic de energie al gravidei. Unei femei de 25-30 de ani, cu inaltimea de 160-170 cm, avand o greutate de 60-70 kg, gravida in luna a cincea, ii sunt necesare circa 3000 de calorii pe zi.

In timpul sarcinii, alimentatia trebuie sa fie completa, cuprinzand toate grupele de principii nutritive, sa fie bogata in vitamine si saruri minerale, asigurand totodata un tranzit intestinal normal. Hrana sa nu fie iritanta pentru tubul digestiv, fiind in acelasi timp prezentata atragator si in cadrul dietetic. Nici un aliment nu contine toate principiile nutritive si, bineinteles, nici in proportiile cele mai potrivite. Alimentatia gravidei trebuie/alimentatia mamei trebuie sa aiba in vedere combinarea diferitelor alimente in vederea alcatuirii unei alimentatii cat mai echilibrate.

Ratia alimentara in fiecare zi trebuie sa cuprinsa alimente ce fac parte din toate rupele. O grupa de alimente nu poate fi inlocuita cu alta.

Medicamentele vor fi luate in timpul sarcinii cu o maxima prudenta. De fapt, se si spune ca cea mai buna medicatie in timpul sarcinii este lipsa de medicatie. Viitoarea mama trebuie sa se gandeasca intotdeauna ca o doza de medicament, care pentru ea inseamna o nimica toata, pentru fat reprezinta o doza uriasa. In timpul sarcinii, orice medicament va fi administrat sub atenta supraveghere a medicului.

O greseala grava pe care o fac multe viitoare mame este aceea ca la cea mai mica durere dentara, in loc sa se prezinte la medic si, crezand ca in acest fel impiedica formarea unui abces dentar, iau din proprie initiativa antibiotice, considerate facatoare de minuni. Dar, acestea au influenta cu totul nefasta asupra dintilor viitorului copil, mai ales tetraciclina, facand sa apara defecte ale smaltului, ca si o coloratie galbuie atat a dintilor de lapte, provizorii, cat si a celor permanenti ai copilului, putand de asemenea influenta in mod negativ si dezvoltarea unor organe.

Retineti deci ca administrarea oricarui medicament in timpul sarcinii trebuie facuta numai cu avizul medicului si numai sub controlul acestuia.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari animate amuzante de…

Felicitari animate amuzante de 8 Martie

Felicitari animate amuzante de 8 Martie   Primavara aduce odata cu ea si o sarbatoare aparte, dedicata femeilor: mame, bunici, iubite, prietene. Daca esti o persoana mai glumeata si vrei sa faci...

Portile albastre

Portile albastre

Portile albastre   Va oferim spre lectura poezia “Portile albastre”, scrisa de Katia Nanu.   Demult, Pe cand abia rasareau povestile noastre, Ardealul Era o cetate cu portile albastre.

Fata mosului de Barbu Stefanes…

Fata mosului de Barbu Stefanescu Delavrancea

Fata moşului de Barbu Ştefănescu Delavrancea           Copiii cutreierau voioşi via părăginită. Un şir, ţinându-se cu amândouă mâinile de mijloc, se încolăcea, strigând de frică să nu-i înhaţe "mama-gaia". Fetele începuseră "de-a...

Din istoria caselor traditiona…

Din istoria caselor traditionale romanesti

Din istoria caselor traditionale romanesti Realitatea etnografica a satului romanesc a cunoscut o mare diversitate de locuinte traditionale, materia prima cel mai des folosita la constructia acestora constituind-o lemnul. In unele...

Flori pentru mama

Flori pentru mama

Flori pentru mama   Cântecul “Flori pentru mama” – versuri şi varianta audio   Am cules cu bucurie Busuioc şi iasomie, Stânjenei şi albăstrele Să le dau măicuţei mele.