Alimentatia in timpul sarcinii
Ai grija de tine, ai grija ce si cat mananci cat esti gravida!
O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei.
O alimentatie corecta contribuie la sanatatea dumneavoastra si furnizeaza elementele nutritive necesare copilului, pentru o buna crestere si dezvoltare intrauterina. E rau daca alimentatia in timpul sarcinii a fost insuficienta, dar nu e deloc bine daca a fost in surplus.
!!! Pe perioada sarcinii nu-i momentul nici sa tii o cura de slabire (in acest fel risti ca o parte din nutrientii necesari sa fie eliminati), dar nici sa iei in considerare vechea zicala: "acum poti manca pentru doi", care este complet neindicata.
Sarcina necesita un consum ridicat atat de energie cat si de substante nutritive, pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor sexuale materne (uter, placenta, glande mamare etc.). Aportul alimentar este reglat in functie de necesitatile organismului prin senzatia de foame, aceasta reglare fiind coordonata de doi centri nervosi, aflati in hipotalamus. Cu toate ca nu se cunosc inca foarte bine mecanismele reglarii apetitului, se stie ca acesta este reglat si prin consecintele metabolice ale substantelor nutritive absorbite (nivelul de proteine, glucoza, lipide, starea depozitelor lipidice etc.). De asemenea, la om mai intervin in reglarea aportului alimentar si o serie de factori specifici sociali, culturali, preferinte pentru un anumit gust, miros, aspect al hranei.
Greutatea in sarcina
Medicii si nutritionistii recomanda sa mananci pana cand ai senzatia de "plin" si nimic mai mult. De obicei, castigul in greutate pe perioada sarcinii incepe din cel de-al doilea trimestru de sarcina. In primul trimestru acesta este mic. Greutatea luata in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg, din care 0,5-1 kg castigate saptamanal incepand din luna a patra pana la a opta si circa 0,25 kg pe saptamana in luna a noua. Aceasta extra greutate se imparte la 2.75-3.5 kg pentru copil si 6.5- 9.5 kg pentru tine (aceasta include placenta, lichidul amniotic, cresterea tesutului mamar, grasimea acumulata pentru lapte, largirea uterului si volumul de sange extra).
Necesarul de calorii
Cercetarile au aratat ca o femeie cu varsta intre 15 si 18 ani consuma in medie 2110 calorii/zi. Consumul zilnic pentru femeile intre 19 si 49 ani este de 1940 calorii. O femeie gravida are nevoie de un supliment energetic (aproximativ 200 calorii/zi) in timpul ultimelor trei luni de sarcina. Oricum, femeile care sunt sub greutatea normala la inceputul sarcinii, trebuie sa manance mai mult. Mamele care isi alapteaza copiii numai in timpul primelor trei luni au nevoie de un supliment energetic zilnic de 480 de calorii. Mamele care alapteaza cel putin 6 luni au nevoie de un surplus energetic zilnic de 550 de calorii.
!!! Este adevarat ca aveti nevoie de un supliment energetic in timpul sarcinii, pentru a satisface nevoile copilului in dezvoltare si pentru a va asigura rezervele de grasimi ce vor fi utilizate pentru alaptarea copilului dupa nastere! Cu toate acestea, nu aveti nevoie de un surplus de alimente bogate in calorii. Acest lucru se explica prin faptul ca nevoile energetice crescute din timpul sarcinii sunt compensate de o scadere a activitatii fizice, precum si de reducerea ratei metabolice bazale in aceasta perioada.
Puteti asigura suplimentul zilnic de 200 de calorii, necesar in ultimele trei luni de sarcina, prin mici gustari nutritive intre mese.
Mancati un sandwich, un iaurt, un fruct sau o pizza. Acest tip de gustari este de preferat celor dulci (biscuiti, gogosi) care au, in general, un continut crescut de grasimi si zahar, sunt sarace in elemente nutritive si duc la crestere excesiva in greutate.
Fiecare nutrient este important in cazul gravidei pentru buna crestere si dezvoltare a fatului. De aceea, cheia unei alimentatii corespunzatoare pe parcursul sarcinii este echilibrul si varietatea. Alimentatia trebuie sa cuprinda alimente sanatoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate.
Nu inseamna ca gravida trebuie sa calculeze caloriile sau cate grame de proteine consuma la o masa, ci trebuie sa manance sanatos, variat, cu moderatie si sa tina cont de necesitatile speciale ale sarcinii.
Alimentatia in timpul sarcinii. Alimente nerecomandate
Alimentatia in timpul sarcinii. Nutrienti. Alimente recomandate
- 24/07/2012 04:00 - Al treilea trimestru de sarcina
- 13/06/2012 04:00 - Al doilea trimestru de sarcina
- 21/05/2012 04:00 - Primul trimestru de sarcina
- 22/07/2011 22:25 - Alimente nerecomandate in timpul sarcinii
- 22/07/2011 22:21 - Nutrienti si alimente recomandate in timpul sarcinii
- 16/07/2011 20:18 - Sarcina solarul si produsele autobronzante
- 16/07/2011 20:16 - Afectiuni ale pielii si masuri de protectie in cazul expunerii la soare
- 16/07/2011 20:12 - Sarcina si expunerea la soare