Alergiile reaginice - partea 2
Mucegaiurile
Amploarea caracterizarii alergenilor s-a extins si asupra mucegaiurilor, carora li s-a demonstrat o mare heterogenicitate antigenica. Desi sunt numeroase varietati de mucegaiuri, putine sunt sensibilizante (aspergillus, alternaria, cladosporium, penicillium mucor).
Frecventa sensibilizarilor la mucegaiuri este in crestere (circa 20% din indivizii cu simptome de alergie respiratorie au aceasta determinare).
Mucegaiurile sunt prezente in aerul atmosferic, in casa si in afara ei, pe suprafata pamantului, la altitudine, sub forma de spori si fragmente miceliene.
Simptomatologia generata de alergia la ciuperci se poate confunda cu cea produsa de polenuri (suprapunerea sezoniera), acarieni si produse animaliere in mediile de tara. Alergia fungica coexista adesea cu sensibilizarea la alti alergeni inhalati.
Multiplele specificatii antigenice ale diferitelor mucegaiuri dezvoltate in case joaca un rol important in antigenicitatea prafului de casa, speciile de interior fiind: penicillium cladosporium, aspergillus, alternaria, botrytes, geotrichum, mucor etc.
Alergia fungica are o importanta nota epidemiologica profesionala, sensibilizarile la cladosporium apar la cultivatorii de tomate, iar fusarium si ustilage maydis la crescatorii de porumb, de asemenea alergia la alternaria la cei de orez, dar si in industria cerealiera si a fainei; in care sensibilizarea poate fi cauzata de dermatopharinae, fleole, mucegaiuri.
Alergia la mucegaiuri este frecvent intalnita si la muncitorii forestieri, horticultori, in industria alimentara (branzeturi).
Alergeni de origine animala
Intre alergenii “moderni”, importanti prin frecventul impact cu mediul habitual sau profesional, un rol important revine celor de origine animala, proteine prezente in saliva sau excremente, caracterizate antigenic.
S-au evidentiat antigeni majori (principali) in scuamele de caine si parul lung, care dau reactii incrucisate de alergene de la alte canide (lup, sacal).
Pentru diferite rase de caini s-a obtinut fractiunea antigenica determinata de scuame (ser) si nu din par.
Prin metode de inalta purificare, s-a demonstrat ca semmalkinina este alergenul principal, care reprezinta o identitate partiala pentru speciile de caini si pisici, dar deosebit de alergenul major din serul de pisica.
Intre alergenii de origine animala, cei proveniti de la cal par cei mai sensibilizanti, fiind izolati din par, scuame, ser, 22% dintre alergici la cal reactioneaza si cu perii si cu serul, putand dezvolta soc anafilactic la seroterapie.
Sensibilizante la antigene de origine animala sunt intalnite fata de iepure, sobolani, soareci, hamsteri (reactii incrucisate intre peri si ser), specii la care apare pregnant relul de alergen profesional in mediul de laborator.
Alergiile la crustacee, manifestate in special sub forma de anafilaxie si leziuni cutanate (origine alimentara), sunt amplificate numeric de sensibilizarile la daphnii, specie de crustacee de apa adulce ce fac parte din bronchiopodele cladocera care induc fenomene de alergie respiratorie. Acestea sunt utilizate sub forma uscata ca hrana pentru pestii din acvarii.
Intepaturile de insecte
Sensibilizarea la himenoptere reprezinta locul dominant in cadrul alergiei la insecte si veninurile lor. Incidenta maxima a manifestarlor induse de ele imbraca aspectul de varfuri in lunile iunie-septembrie, luni care reprezinta varful accidentelor anafilactice prin sporirea numarului intepaturilor, dar si prin variatia calitatii veninului inoculat.
Caracteristicile biochimice si imunologice ale produsului inoculat apropie, dar si diferentiaza, insecte din specii diferite.
S-a demonstrat pluralitatea antigenelor caracteristice diferitelor specii si, totodata, identitatea unora dintre ele, intre himenoptere, tantari, purice, ceea ce induce fenomenul de sensibilizare, atat specifica de specie, cat si incrucisata.
- 21/09/2013 14:10 - Ce este si cum se manifesta hernia
- 18/09/2013 14:06 - Ozena o afectiune a mucoasei nazale
- 15/09/2013 18:32 - Bronsiolita acuta la sugar si copilul mic
- 12/09/2013 23:02 - Convulsiile la copii cauze simptome si preventie
- 03/08/2013 09:41 - Cod de canicula
- 22/06/2013 14:16 - Recomandari ale medicilor pe timp de canicula
- 19/05/2013 15:55 - Boli transmisibile de la animale la om
- 14/05/2013 15:42 - Prolapsul genital
- 13/05/2013 16:43 - Anxietatea bolile somatice si medicamentele
- 13/05/2013 16:33 - Anxietatea normala si anxietatea patologica